English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21.8.11

Αυτό ήταν το πρόσωπο του Φαραώ Τουταγχαμών!!!

Η μούμια αφαιρέθηκε από την σαρκοφάγο και εκτίθεται πλέον σε έναν κλιματολογικά ελεγχόμενο χώρο στον τάφο του Τουταγχαμών στο Λούξορ. Αντίθετα με άλλες μούμιες που εκτίθενται σε μουσεία, αυτή του Τουταγχαμών θα παραμείνει για πάντα στον τάφο που βρέθηκε, (λόγο φόβου της σκοτεινής κατάρας που στοιχειώνει τον τάφο αυτό και τον Φαραώ).
Είχε προηγηθεί μία μακρά διαδικασία αποκατάστασης της μούμιας που κράτησε δύο χρόνια ενώ υποβλήθηκε ακόμη και σε λεπτομερείς εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάστασή της και να "δημιουργηθεί" μέσω υπολογιστή το προ 3000 ετών πρόσωπό της.
Μόνο 50 άνθρωποι έχουν δει μέχρι σήμερα το πρόσωπο του θρυλικού βασιλιά που παρέμεινε άθικτο επί περισσότερους από 30 αιώνες χάρη στην διαδικασία της μουμιοποίησης. Η μούμια ήταν τυλιγμένη σε λινά υφάσματα.
Ο Τουταγχαμών, αν και πέθανε σε νεαρή ηλικία - πιθανόν στην εφηβεία του - χωρίς να έχει επιδείξει σημαντικό έργο, είναι γνωστός για τον πλούσιο τάφο του, που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.
Οι εξετάσεις σε αξονικό τομογράφο έδειξαν ότι...

είχε σπάσει το αριστερό του πόδι, μάλλον από ατύχημα και πιθανολογείται ότι πέθανε από μόλυνση εξαιτίας του ατυχήματος. Αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο δολοφονίας του νεαρού ηγεμόνα.
Οι ειδικοί, πιστεύουν ότι ο Τουταγχαμών σήμερα κινδυνεύει από μια πολύ σοβαρή απειλή: τα πλήθη των τουριστών που τον επισκέπτονται κάθε χρόνο. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τον υπόγειο νεκρικό θάλαμο με αποτέλεσμα η μούμια, εντός πενήντα ετών, όπως υποστηρίζει ο δρ Χαουάς, να μετατραπεί σε σωρό από... σκόνη.
«Η υγρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας που προκαλείται από την προσέλευση τόσο πολλών ανθρώπων, θα προκαλέσει την κονιορτοποίηση της μούμιας. Σήμερα, το μόνο στοιχείο που έχει παραμείνει αναλλοίωτο είναι το πρόσωπο. Αυτό οφείλουμε να διατηρήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Το μυστήριο που περιβάλλει τον Τουταγχαμών -ο οποίος βασίλεψε κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας, ανεβαίνοντας στον θρόνο σε ηλικία οκτώ ετών- μάγεψε τους λάτρεις της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας.
Σύμφωνα με τους γνώστες, ο Τουταγχαμών δεν υπήρξε ο σημαντικότερος βασιλιάς της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά οι εκπληκτικοί θησαυροί που βρέθηκαν στον τάφο του και κυρίως οι φήμες για την ύπαρξη της «κατάρας» που θα έπεφτε σε οποιονδήποτε διατάρασσε τον αιώνιο ύπνο του, τον μετέτρεψαν σε έναν πραγματικό «αστέρα».

Η χρυσή μάσκα που κάλυπτε τη μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών:
(Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι νεκροί συνέχιζαν να ζουν, αν το σώμα ταριχευθεί ως "μούμια". Αφού αφαιρούσαν τα σπλάγχνα από το σώμα του νεκρού, το τοποθετούσαν σε νάτρο (ορυκτό του νατρίου) και το άφηναν 40 μέρες να αφυδατωθεί. Στη συνέχεια γέμιζαν τις κοιλότητες του σώματος με λινό ύφασμα και πριονίδι και τοποθετούσαν ψεύτικα μάτια στις κόγχες. Έτριβαν το σώμα με μύρο και το άλειφαν με αρωματική ρητίνη. Τέλος σπαργάνωναν (τύλιγαν) το σώμα με γάζες και φυλαχτά, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρησή του.
Σφράγιζαν τελικά τη μούμια σε πέτρινη ή ξύλινη λάρνακα (φέρετρο), που το διακοσμούσαν με ζωγραφιές και επιγραφές - προσευχές. Πιστεύοντας ότι ζει ο νεκρός και βγαίνει από τη λάρνακα, ζωγράφιζαν το πρόσωπο, ώστε όταν θα επέστρεφε να αναγνώριζε το δικό του φέρετρο.
Έτσι διατηρούσαν τους Φαραώ και ανώτερους αξιωματούχους σε μεγαλοπρεπείς τάφους, διακοσμημένους με ανάγλυφες και ζωγραφιστές παραστάσεις που συμπληρώνονται με ιδεογράμματα της ιερογλυφικής γραφής).

Τα διαβάζουν πολλοί