English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

20.8.11

Γυναικεία και ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα

Γενικά
Τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο αναπαραγωγικό συστήμα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν τη ζωή. Βαθιά μέσα στη γυναίκα, στις ωοθήκες της, ένα ωάριο αναπτύσσεται κάθε μήνα κι από τους όρχεις του άντρα, μέσω του πέους, εκατομμύρια σπερματοζωάρια εισάγονται στον κόλπο της γυναίκας.
Εδώ αρχίζει το ταξίδι της αναπαραγωγής. Μόνο ένα σπερματοζωάριο μπορεί να εισαχθεί μέσα στο ωάριο κι όταν το καταφέρει αυτό, πραγματοποιείται η γονιμοποίηση.
Γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα 
Τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, αποτελούνται από την ευαίσθητη στη σεξουαλική διέγερση κλειτορίδα, η οποία περιβάλλεται από δερματικές πτυχώσεις που ονομάζονται μεγάλα χείλη και τα οποία προφυλάσσουν τις εισόδους προς τη μήτρα, την είσοδο στον κόλπο και την ουρήθρα.
Ακριβώς μέσα από την είσοδο της μήτρας βρίσκονται οι δύο βαρθολίνειοι αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν ένα υγρό που χρησιμεύει ως λιπαντικό κατά τη διάρκεια της συνουσίας.
Οι γυναίκες έχουν δύο μικρά, σε σχήμα οβάλ όργανα, τις ωοθήκες, οι οποίες βρίσκονται επάνω από και σε κάθε πλευρά της μήτρας και παράλληλα με τις σάλπιγγες (ή φαλλόπιους αγωγούς).
Τα άκρα των σαλπίγγων βρίσκονται κοντά στις ωοθήκες αλλά δεν τις αγγίζουν.
Οι ωοθήκες αποθηκεύουν και αποδεσμεύουν ωάρια , τα οποία προωθούνται μέσω των ωαγωγών-σαλπίγγων στο εσωτερικό της μήτρας.
Μία φορά το μήνα ένα ωάριο ωριμάζει επί 14 μέρες μέσα στο ωοθυλάκιο του και αποδεσμεύεται από την ωοθήκη μέσα στη σάλπιγγα. Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο μόνο μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
Εάν το ωάριο δεν έχει γονιμοποιηθεί εγκαταλείπει τη μήτρα, μαζί με το εσωτερικό αυτό επίστρωμα του τοιχώματος. Η απώλεια αίματος που προκαλείται λόγω αυτής της διαδικασίας ονομάζεται...

εμμηνόρροια ή κοινώς περίοδος.
Εάν, όμως, επέλθει η γονιμοποίηση , το ωάριο εμφυτεύεται τελικά στη μήτρα. Μέσα σε δύο ημέρες από τη γονιμοποίηση το ωάριο ξεκινάει τη διαδρομή του προς τη μήτρα προωθούμενο από τη μυϊκή κίνηση της σάλπιγγας.
Μετά από 5 -7 ημέρες το ωάριο φθάνει στη μήτρα όπου και σταθεροποιείται στο βλεννογόνο της. Η στιγμή αυτή αποτελεί και την τυπική έναρξη της εγκυμοσύνης και το γονιμοποιημένο ωάριο είναι πλέον γνωστό σαν έμβρυο.
Μέσα στη μήτρα το έμβρυο περιβάλλεται προστατευτικά από τον αμνιακό σάκο και θρέφεται μέσω του πλακούντα. Μόνο 8 εβδομάδες αργότερα το έμβρυο είναι αναγνωρίσιμο και έχει αναπτύξει όλα τα ζωτικά όργανα συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς και του εγκεφάλου. Από αυτό το στάδιο και μετά ξεκινάει ένα διάστημα ταχύτατης ανάπτυξης.
Κατά την 40ή περίπου εβδομάδα της εγκυμοσύνης το βρέφος «ταξιδεύει» από την μήτρα στον κόλπο και γεννιέται.
Ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα 
Τα ανδρικά γεννητικά όργανα αποτελούνται από το πέος, το όσχεο, και τους δύο όρχεις, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο όσχεο.
Κάθε όρχις είναι γεμάτος με σπερματικά σωληνάρια, τα οποία παράγουν σπέρμα.
Επάνω και πίσω από κάθε όρχι είναι η επιδιδυμίδα, ένας σπειροειδής σωλήνας ο οποίος οδηγεί σ’ έναν άλλο σωλήνα που ονομάζεται σπερματικός ή ορχικός πόρος.
Το άνω άκρο κάθε σπερματικού πόρου συνδέεται με έναν αγωγό αποστράγγισης ενός αδένα, που ονομάζεται σπερματικό κυστίδιο και που εκκρίνει ένα υγρό το οποίο βοηθάει στη μεταφορά των σπερματοζωαρίων.
Ο αγωγός αυτός και ο σπερματικός πόρος σχηματίζουν τον αγωγό εκσπερμάτωσης.
Οι δύο αγωγοί εκσπερμάτωσης συνδέονται στη συνέχεια με την ουρήθρα, όπου περιβάλλονται από τον προστάτη και μέσω του πέους η ουρήθρα οδηγεί τα σπερματοζωάρια έξω από το σώμα.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και στα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το ανδρικό φύλο παίζει η ορμόνη, τεστοστερόνη.

http://www.rhodes.aegean.gr

Τα διαβάζουν πολλοί