English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26.7.12

Διακοπές στη Σίφνο!

Το χαμόγελο των ντόπιων αυτομάτος σας δίνει μια σιγουριά για την θετική αύρα που εκπνέει το νησί και για την φιλοξενία που θα δεχτείτε τις μέρες των διακοπών σας σε αυτόν τον τόπο!
Η πρωτεύουσα από το 1836 είναι η Απολλωνία, η οποία επίσης ονομάζεται και Σταυρί και απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος τριών λόφων στο ...
κέντρο της Σίφνου, ενώ δυτικά βρίσκεται και το λιμάνι, οι Καμάρες. Βόρεια της Απολλωνίας βρίσκεται ο Αρτεμώνας ένα στολίδι στη Σίφνο, με αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού, με κήπους και λουλουδιασμένες αυλές.
Είναι ορεινό νησί με λόφους και μικρές εύφορες κοιλάδες και με ελαιόδεντρα. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και είναι αυτή του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 680 μ. Ακολουθούν ο Άγιος Συμεών, ο Προφήτης Ηλίας Τρουλλακίου και ο Άγιος Ανδρέας με υψόμετρα 490 μ., 465 μ. και 425μ. αντίστοιχα.
Από το κεντρικό τμήμα της Σίφνου πηγάζει ο χείμαρρος Λειβαδάς, ο οποίος έχει μήκος 5,5 χλμ. και εκβάλλει στον όρμο των Καμάρων. Ένας ακόμη χείμαρρος διατρέχει το νησί σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τις Ερκειές που εκβάλλουν στον όρμο Σεράλια Κάστρου.
Θα γνωρίσετε μέρη, όπως τον αρχοντικό Αρτεμώνα, το γοητευτικό Bαθύ, τον πανέμορφο Φάρο, τη μαγευτική Χρυσοπηγή, τον κοσμοπολίτικο Πλατύ Γιαλό, τη γραφική Χερρόνησο και το Κάστρο, όπου η γραφικότητα και η απλότητα της ζωής ξεπερνούν κάθε όριο. Θα ενθουσιαστείτε με τη διάταξη αρχοντικών και απλών σπιτιών, με τις πλακόστρωτες αυλές και τις καμάρες. Με την αναλλοίωτη ομορφιά που κρύβει μέσα του όλο το νησί!
Η Σίφνος έχει πάνω από 360 εκκλησίες και μοναστήρια! Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν τεράστιο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένες εκκλησίες και μοναστήρια:
Σίφνος εκκλησίες |  ΣΙΦΝΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ | Η Παναγία Τρουλακιανή στη ΣίφνοΤο Μοναστήρι της Βρυσιανής στα Εξάμπελα, η Παναγία η Ουρανοφόρα (Γερανιοφόρα) στηνΑπολλωνία, οι εκκλησίες του Σταυρού και του Αγίου Σώζοντα στην Απολλωνία, το Μοναστήρι του Θεολόγου του Μουγκού στην Απολλωνία, το Μοναστήρι του Ταξιάρχη της Σκάφης στην Απολλωνία, η Παναγία η Αγγελόκτιστη στηνΚαταβατή, το Μοναστήρι του προφήτη Ηλία του Ψηλού, το Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι, η Παναγία τα Γουρνιά στο Πάνω Πετάλι, ο Άγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Παναγία της Άμμου, η Παναγία η Κόγχη και η Παναγία του Μπαλή στον Αρτεμώνα, το Μοναστήρι της Παναγίας Πουλάτης στην ανατολική ακτή της Σίφνου κάτω απ’τον Αρτεμώνα, η Παναγία του Βουνού πάνω απ’τον Πλατύ Γιαλό, το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής της πολιούχου της Σίφνου, το Μοναστήρι του Σταυρού στο Φάρο, οι εκκλησίες της Παναγίας Ελεούσας, της Θεοσκέπαστης, του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Ιωάννη Προδρόμου, του Αγίου Στεφάνου και των Επτά Μαρτύρων στο Κάστρο, ο Άγιος Γεώργιος Αφέντης, το Μοναστήρι του Άγιου Πολύκαρπου στη Χερρόνησο, το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών, οι Άγιοι Ανάργυροι στην Αγία Μαρίνα Καμαρών και στο δρόμο της Απολλωνίας, το Μοναστήρι της Παναγίας το Τόσο Νερό, το Μοναστήρι των Ταξιαρχών (ο Ταξιάρχης) στο Βαθύ, η εκκλησία της Παναγίας της Κιτριανής ή Κυπριανής στο νησάκι της Κιτριανής έξω από τον Πλατύ Γιαλό που χρονολογείται στα τέλη του 10ου-11ου αιώνα κ.ά.
Κάτασπρα σπίτια με παραδοσιακές πήλινες καμινάδες και μικρά εκκλησάκια με μπλε θόλους, χτισμένα σε πράσινους λόφους που οδηγούν σε αμμώδεις παραλίες. Είναι γεμάτη από μικρά μονοπάτια που περιμένουν τους επίδοξους περιηγητές να τα χαρούν. Πολλά απ’ αυτά, περιμετρικά του νησιού, οδηγούν σε μαγευτικούς ορμίσκους, γραφικά εκκλησάκια ή ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους και προσφέρονται σε αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Πολλοί όρμοι είναι προσιτοί μόνο με καΐκια ή με ιδιωτικά σκάφη.
Τη νύχτα η Σίφνος αποκαλύπτει το άλλο της πρόσωπο! Αυτό της διασκέδασης! Εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, ψαροταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες-γλυκοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία & μπαράκια υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους οικισμούς, ενώ στα δρομάκια της Απολλωνίας, με επίκεντρο το φημισμένο "Στενό της Διασκέδασης", λειτουργούν μπαράκια και νάιτ-κλαμπ με ελληνική και ξένη μουσική, όπου το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Η Σίφνος είναι η γενέτειρα του μεγάλου μάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ, και έχει γευστικότατη κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα! Όσο για τη ζαχαροπλαστική της, αρκεί μία βόλτα στους παραδοσιακούς της φούρνους και εργαστήρια, για να ανακαλύψετε μόνοι σας τις μοναδικές αυθεντικές της γεύσεις! Δεν είναι γνωστή μόνο για τις φυσικές της ομορφιές, αλλά και για την διάσημη σε όλο τον κόσμο αγγειοπλαστική της τέχνη! Τα αγγειοπλαστεία (γνωστά και ως τσικαλάδικα) έφτιαχναν πήλινα είδη οικιακής χρήσης, σκεύη για μαγειρική (μαστέλα, σκεπασταριές, τσικάλια κ.α), σκεύη για μεταφορά υγρών (στάμνες, κανάτες, μισόσταμνα, λαήνια κ.α) όπως και άλλα χρηστικά αντικείμενα (φουφού, αρμεός, διψέλι, φλάρος κ.α.). Η παραγωγή τέτοιων πήλινων σκευών ήταν τόσο γνωστή, που το προσδιοριστικό Σιφνιός, έγινε συνώνυμο με το τσικαλάς ή κανατάς. Οι Σιφνιοί διέδωσαν την αγγειοπλαστική τέχνη τους σε όλη την Ελλάδα!

Αυτή είναι η Σίφνος, το καμάρι των Κυκλάδων!
Παραλίες
ΟΝΟΜΑΣΙΑΠΕΡΙΟΧΗΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
1. ΑποκοφτόΧρυσοπηγήΠαραλία με άμμο και με βότσαλα (120μ.). Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια
2. ΒαθύΒαθύΑμμώδης ακτή (1.400μ.) με ρηχά νερά. Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια, καφετέριες, ομπρέλες - ξαπλώστρες σε κάποια τμήματα
3. ΒλυχάδαΒαθύΑμμώδης ακτή. Πρόσβαση από μονοπάτι ή με σκάφος
4. Βλυχό ή ΓλυφόΦάροςΠαραλία με ρηχά νερά και άμμο. 3΄απόσταση από Φάρο
5. ΒρουλίδιαΣτο δρόμο γιαΧερρόνησοΠαραλία με άμμο και βότσαλα. Πρόσβαση οδικώς. Επίσης πρόσβαση από μονοπάτι ή με σκάφος. Εστιατόρια, ομπρέλες - ξαπλώστρες σε κάποια τμήματα
6. ΓιαλούδιαΚαμάρεςΠαραλία με άμμο και με βότσαλα (50μ.) Πρόσβαση από μονοπάτι ή με σκάφος
7. Επτά ΜάρτυρεςΚάστροΒραχώδης ακτή. Πρόσβαση από μονοπάτι του Κάστρου
8. ΚαμάρεςΚαμάρεςΑμμώδης ακτή 1.500μ. Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια, καφετέριες, ομπρέλες - ξαπλώστρες σε κάποια τμήματα
9. ΚοντόςΒαθύΑμμώδης ακτή (200μ.). Πρόσβαση από μονοπάτι ή με σκάφος
10. Πλατύς ΓιαλόςΠλατύς ΓιαλόςΜία από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες των Κυκλάδων. Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια, καφετέριες, ομπρέλες - ξαπλώστρες σε κάποια τμήματα
11. ΠουλάτηΚάστροΒραχώδης ακτή. Πρόσβαση οδικώς από Αρτεμώνα ή 20΄απόσταση από μονοπάτι του Κάστρου
12. ΣαούρεςΧρυσοπηγήΑκτή με βότσαλο. Πρόσβαση οδικώς
13. ΣεράλιαΚάστροΑκτή με βότσαλο (30μ.). Πρόσβαση από μονοπάτι ή οδικώς. Εστιατόρια
14. ΤσόποςΒαθύΝότια από το χωριό Βαθύ. Πρόσβαση οδικώς
15. ΤσόχαΒαθύΑμμώδης ακτή. Πρόσβαση από μονοπάτι ή με σκάφος
16. ΦάροςΦάροςΠαραλία με ρηχά νερά και άμμο. Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια, μίνι μάρκετ, καφέ
17. ΦασολούΦάροςΠαραλία με ρηχά νερά και άμμο. Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόριο
18. ΦυκιάδαΒαθύΑμμώδης ακτή (150μ.). Πρόσβαση με σκάφος
19. ΧερρόνησοςΧερρόνησοςΑμμώδης ακτή (200μ.). Πρόσβαση οδικώς. Εστιατόρια, μίνι μάρκετ

Πως να πας
Κατά τη θερινή περίοδο η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα τρεις ώρες περίπου. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Άνδρος, Φολέγανδρος κ.α), καθώς και με την Κρήτη μέσου Μήλου. Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους, η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσια συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή.

http://e-sifnos.com

Τα διαβάζουν πολλοί