English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25.10.12

Μάθετε απο τι αποτελείται ένας φάρος και την αρχιτεκτονική δομή του!

Το βασικό κτίσμα του φάρου είναι ο πύργος, στην κορυφή του οποίου υπάρχει και  συντηρείται και προστατεύεται το φως. Η κορυφή του πύργου είναι επίπεδη και περικλείεται από κιγκλίδωμα. 
Στη μέση υψώνεται κυκλική κατασκευή [χτιστή ή μεταλλική], που αποτελεί τη βάση του μηχανήματος και πάνω από αυτή τη βάση βρίσκεται ο κλωβός. Ο φωτιστικός κλωβός, μέσα στον οποίο βρίσκεται το φωτιστικό όργανο, είναι κυλινδρικού ή πολυγωνικού σχήματος, με μεταλλικούς ορθοστάτες που συγκρατούν τα τζάμια, ενώ σκεπάζεται από τρούλο συνήθως χάλκινο. Στην κορυφή του τρούλου υπάρχει πάντα ο ανεμοδείκτης και το αλεξικέραυνο.  Ο κλωβός έρχεται πάντα προκατασκευασμένος και απλά συναρμολογείται επί τόπου. 
Σε μεγάλους φάρους, όπου υπάρχει ανάγκη νυχτερινής βάρδιας, προβλέπεται ιδιαίτερο διαμέρισμα κάτω από το μηχάνημα για τον φύλακα υπηρεσίας.
      
Το υπόλοιπο σώμα του πύργου, τουλάχιστον στους ελληνικούς φάρους, περικλείει το κλιμακοστάσιο, στο ύψος του οποίου κινείται το συρματόσχοινο που με το βάρος του δίνει την περιστροφή στο φωτιστικό. 
Το άθροισμα του ύψους του πύργου με το ύψος της βάσης του από την επιφάνεια της θάλασσας είναι αυτό που δίνει τη φωτοβολία του μηχανήματος. Πρέπει δηλαδή αυτό το άθροισμα [το εστιακό ύψος] να είναι τέτοιο ώστε το μήκος της εφαπτομένης από το φως, να συναντά την επιφάνεια της θάλασσας ή τη γέφυρα του πλοίου στο όριο φωτοβολίας του μηχανήματος.
Θέα στο απέραντο γαλάζιο από τα παράθυρα των Φάρων

       Η αρχιτεκτονική δομή των φάρων διακρίνεται σε γενικές κατηγορίες ανάλογα με:
  • Τον τύπο της κάτοψης [κυκλική, τετραγωνική, οκταγωνική ή εξαγωνική]
  1. Το κυλινδρικó σχήµα του πύργου των φάρων είναι το πιο ενδεδειγµένο, κυρίως για φάρους κάποιου ύψους, οι οποίοι είναι συγχρóνως εκτεθειµένοι σε περιµετρικούς ανέµους, ενώ ενσωµατώνεται ευκολóτερα σε οποιαδήποτε γεωµορφολογία. Είναι αποδεκτό πως η πίεση του ανέμου σε κυλινδρική επιφάνεια είναι ίση με τα 2/3 της πίεσης που θα ασκούσε ο άνεμος σε επίπεδη επιφάνεια ύψους και πλάτους ίδιου με την περίμετρο του πύργου. Η κατασκευή κυλινδρικού ή κολουρωνικού σχήματος είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και επιλεγόταν για θέσεις για τις οποίες κρινόταν απολύτως αναγκαίο.
  2. Το οκταγωνικó σχήµα θεωρείται αρκετά ανθεκτικó για τις ίδιες συνθήκες καταπóνησης.
  3. Το τετράγωνο σχήµα, λιγóτερο δαπανηρó και απλούστερο στην κατασκευή, συναντιέται σε πύργους µε κάποια φυσική προφύλαξη και σε σηµεία γενικóτερα που δεν απειλούνται απó ιδιαίτερα δυσµενείς συνθήκες.
Οκταγωνικός φάρος ΣαπιέντζαςΚυλινδρικός φάρος ΑλεξανδρούποληςΤετράγωνος φάρος Λάκκα Παξών
  • Την ενσωμάτωσή του ή μη σε άλλα κτίσματα
  1. μεμονωμένοι ως απλοί πύργοι
  2. μεμονωμένοι με ενσωματωμένους στην κύρια κάτοψη βοηθητικούς χώρους
  3. σε επαφή με μικρότερα κτίσματα [φαρόσπιτα κυρίως ορθογωνικής διάταξης]
  4. σε γειτνίαση με άλλα κτίσματα
  5. ενσωματωμένοι σε ευρύτερο οικιστικό σύνολο
  6. ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί η κατασκευή φάρων σε υφάλους μέσα στη θάλασσα, καθώς και
  7. η συνύπαρξη δύο φάρων σε γειτονική μεταξύ τους απόσταση [παύση λειτουργίας του ενός και αντικατάστασή του με άλλο]
Φάρος Σπαθί Σερίφου
Φάρος Ντάνα Πόρου
  • Την οργάνωση των όψεων
  1. αρχιτεκτονικός ρυθμός
  2. τύπος ανοιγμάτων
  3. διαμόρφωση εξωτερικής επιφάνειας
http://7gym-laris.lar.sch.gr

Τα διαβάζουν πολλοί