English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.7.12

Πώς καλλιεργώ πατάτα - Οδηγίες & Συμβουλές

Οι πατάτες είναι ένα σημαντικό φυτό για κάθε καλλιεργητή που θέλει να είναι αυτάρκης ή θέλει να έχει γεύση στο πιάτο του. Οι πατάτες είναι εύκολες στην καλλιέργεια, πολύ θρεπτικές και υπάρχει πλήθος ποικιλιών... 

Εικόνα ΦυτούΠατάτες
Εικόνα ΣπόρωνΠατάτες
Γενικές Πληροφορίες
Οι πατάτες αναπτύσσονται υπόγεια μέσα στο χώμα. θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχει αρκετό χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού ώστε οι πατάτες να συνεχίσουν να αναπτύσσονται υπόγεια.
Άλλα Ονόματα
Λατινικό Όνομα: Solanum tuberosum, Solanaceae family.Αγγλικό Όνομα: Potatoes
Βαθμός ΔυσκολίαςΕύκολο
Εποχή ΣποράςIcon Εποχή ΣποράςΜάρτιοςΑπρίλιοςΙούλιοςΑύγουστος
ΣυμβουλέςIcon Συμβουλές

Φυτεύω Πατάτες

Οι πατάτες φυτεύονται όχι με σπόρο, αλλά χρησιμοποιώντας μικρές πατάτες που φέρουν μάτια. Αν οι προς σπορά πατάτες, είναι σχετικά μεγάλες και φέρουν πολλά μάτια, μπορείτε να τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Κάθε κομμάτι πρέπει να φέρει ένα ή περισσότερα μάτια.

Απόσταση Σποράς

Τοποθετήστε τις μικρές πατάτες με μάτια σε βάθος 7 με 10 εκατοστά και απόσταση 30 εκατοστών.

Εμφάνιση Φυτών

Να περιμένετε να εμφανιστούν τα πρώτα φυτά 2 με 3 εβδομάδες μετά την σπορά.

Ειδική Μεταχείριση

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται οι πατάτες υπόγεια, θα πρέπει να βάζετε χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι οι πατάτες θα αναπτύσσονται υπόγεια.
Πληροφορίες για το ΈδαφοςIcon Πληροφορίες για το Έδαφος
Το ιδανικό έδαφος για την καλλιέργεια πατάτας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Καλά αποστραγγιζόμενο
  • Πλούσιο σε οργανική ύλη
  • Ελαφρώς όξινο pH (6,0 - 6,8)
Γενικά, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι πατάτες μέσα σε αυτό και να έχουν χώρο να μεγαλώσουν χωρίς να ζοριστούν κατά την ανάπτυξη.
Σας συνιστούμε να εμπλουτίσετε το χώμα με οργανικά στοιχεία, π.χ. κομπόστ ή κοπριά.
Συγκομιδή

Συγκομιδή Πατάτας

Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται.
Ενδιάμεσα όμως, μπορείτε να αφαιρείτε κάποιες πατάτες, απομακρύνοντας το χώμα γύρω από τη ρίζα του φυτού. Μη ξεχάσετε να καλύψετε ξανά τις ρίζες.
Θρεπτική Αξία
Η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυιγιεινό φαγητό γιατί συνήθως σερβίρεται τηγανισμένη.
Στην πραγματικότητα, η πατάτα είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό.
Μία μέση πατάτα (173 gr) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, αποτελεί μία εξαιρετική πηγή καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης) καιβιταμίνης C.
Αποτελεί επίσης μία καλή πηγή φυσικών ινώνμαγνησίουχαλκού,μαγνησίουνιακίνηςβιταμίνης B6 και φολικού οξέως.
Οι πατάτες αποτελούν επίσης πηγή χλωρογενικού οξέως, ενός φυτοχημικού που η έρευνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μπλοκάρει τη δημιουργία καρκινογενών νιτροσαμινάσων και να μειώσει το κίνδυνο καρκίνωνστο ήπαρ (συκώτι) και ορθό (κόλον).
Μία πρόσβατη βρετανική έρευνα, ανακάλυψε στις πατάτες ουσίες που ονομάζονται kukoamines, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Σημείωση: Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν αντί να τηγανήσετε τις πατάτες, τις φάτε βραστές, στο φούρνο, ή ψητές.
Συμβουλή: Δοκιμάστε ψητές πατάτες στο φούρνο ή στη χόβολη, αφού πρώτα τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Μην καθαρίσετε τη φλούδα. Ψήστε τις πατάτες ολόκληρες. Θα εντυπωσιαστείτε από τη γεύση!
Ασθένειες και Εχθροί
http://www.kalliergo.gr

Τα διαβάζουν πολλοί