English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.3.13

Βασίλης Αυλωνίτης & Νίκος Σταυρίδης (βιογραφία)

Δύο απο τους καλύτερους και μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς!
Αστείρευτο ταλέντο, διαχρονικές ταινίες!

Βασίλης Αυλωνίτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1904 και μεγάλωσε στο Θησείο. Όταν απολύθηκε απ'το στρατό, έπιασε δουλειά στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου, ως βοηθός στα σκηνικά. Τα βράδια μετά την παράσταση, ακολουθούσε τους ηθοποιούς σ’ ένα γειτονικό ταβερνάκι και όταν ερχόταν στο κέφι διασκέδαζε με τα καμώματά του τους θεατρίνους και τους θαμώνες.

Κάπως έτσι λοιπόν, ήρθε και η στιγμή όπου πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, το 1924, στην οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου, "Το κορίτσι της γειτονιάς". Το επίσημο όμως ντεμπούτο του έγινε λίγους μήνες αργότερα, με το θίασο της Ελένης Ζαφειρίου, στο έργο «Ερωτικές Γκάφες». Ακολούθησαν οπερέτες και κωμωδίες έως το 1928, οπότε συγκρότησε δικό του θίασο και ασχολήθηκε με την επιθεώρηση.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1929 στην ταινία του Αχιλλέα Μαδρά, "Μαρία Πενταγιώτισσα", ενώ ακολούθησαν άλλες 75 ταινίες!

Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στην ταινία «Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης» το 1970. Λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, στις 10 Μαρτίου, πέθανε από καρδιακή προσβολή. Δεν παντρεύτηκε ποτέ.


Νίκος Σταυρίδης
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1910. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε δουλεύοντας στο μπακάλικο του πατέρα του, ενώ αργότερα έγινε βοηθός καραγκιοζοπαίχτη και βοηθός μηχανικού προβολής. Βρέθηκε στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 να δουλεύει σε μια αποθήκη υλικού πολέμου στον Πειραιά. Δουλειά του ήταν να ταιριάζει αρβύλες κατά μέγεθος. Το μεροκάματό του έφτανε μόνο για μια μερίδα φασόλια και μια φέτα ψωμί. Από την Αθήνα, όπου έμενε, πήγαινε με τα πόδια μέχρι τον Πειραιά. Είχε όμως φωνή τενόρου. Έτσι μια μέρα που πέρασε έξω από ένα μουσικό θέατρο κι άκουσε να κάνουν πρόβα, βρήκε το θάρρος, μπήκε μέσα και ζήτησε από τον μαέστρο να τον δοκιμάσουν στο τραγούδι. Εν τω μεταξύ ο Αυλωνίτης κι ένας άλλος πρωταγωνιστής της εποχής, ο Μακριδάκης, ήρθαν κοντά του να του κάνουν πλάκα γιατί νόμισαν πως ήταν «ψώνιο». Μόλις όμως άρχισε να τραγουδάει «με φωνή τενοράλε» τους κόπηκε κάθε διάθεση για πλάκα. Από την επόμενη, ο Σταυρίδης άρχισε να συμμετέχει στις παραστάσεις. Στον πρώτο του ρόλο έκανε τον λούστρο που έβαφε τα παπούτσια του Αυλωνίτη. Συνέχισε με εμφανίσεις του στην οπερέτα, το βαριετέ και την επιθεώρηση.

Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του. Μεσολάβησε το διάστημα  το 1954-55, κατά το οποίο ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μηλιάδη και τη Νανά Σκιαδά το θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία», στον οποίο ανέβασε επιθεωρήσεις αλλά και έργα πρόζας.

Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου "Έλα στο θείο" κι έλαβε μέρος σε 68 ταινίες!
Πέθανε στη Σάμο, στις 14 Δεκεμβρίου 1987. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ολυμπιακού.

http://logomnimon.wordpress.com

Τα διαβάζουν πολλοί