English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.5.12

Ο Πύργος του Άιφελ / La Tour Eiffel

Ένα θαύμα συμμετρίας, μια τολμηρή εικαστική «δήλωση», ένα πρωτοποριακό κατασκευαστικό αριστούργημα... Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Ευρώπης βρίσκεται στο Παρίσι και προσελκύει ετησίως περισσότερους από 6 εκατομμύρια επισκέπτες.
Δημιούργημα του Γάλλου πολιτικού μηχανικού Gustave Eiffel, που κατακρίθηκε όταν φτιάχτηκε το 1889, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός πύργος και καθημερινά οι εφημερίδες γέμιζαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού τονίζοντας την αντιαισθητικότητα του...
Ο "La Tour Eiffel" (στα Γαλλικά), αποτελεί σήμερα το σήμα κατατεθέν της «πόλης του Φωτός» και τον απόλυτο προορισμό για τους επισκέπτες της.
Με ύψος 324 μ. ο Πύργος του Άιφελ, στη νότια όχθη του Σηκουάνα απέναντι από το Trocadero, είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης, η γοητευτική μορφή του οποίου οφείλεται σε πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς, ώστε να μπορεί να αντιστέκεται στον αέρα.
Κατασκευάστηκε με σκοπό να αποτελέσει την αψίδα-είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης, όπου θα εορτάζονταν τα 100 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση.
Ο Gustave Eiffel είχε πάρει άδεια για να...

σταθεί ο πύργος επί 20 έτη, (προοριζόταν να διαλυθεί το 1909. Μέρος των κανόνων του διαγωνισμού για την ανέγερση του, ήταν να μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί) αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας και τουρισμού, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.
10.100 τόνοι σίδερο απαρτίζουν το ψηλότερο «κτήριο» του Παρισιού, ενώ για να αποφευχθεί η οξείδωση του χρησιμοποιούνται, περίπου κάθε 7 χρόνια, 50 με 60 τόνοι ειδικής βαφής. Αξιοσημείωτο είναι ότι, προκειμένου να φαίνεται το χρώμα του ομοιόμορφο στα μάτια ενός πεζού παρατηρητή, τρεις διαφορετικές αποχρώσεις εφαρμόζονται κατά το βάψιμό του (σκούρα στη βάση του, φωτεινότερη ανεβαίνοντας προς την κορυφή).
Διαθέτει τρία επίπεδα, προσβάσιμα από σκάλες και ανελκυστήρες (ενδεικτικά, 1.665 σκαλοπάτια οδηγούν στον εξώστη), με souvenir shops, snack bar, το cineiffel όπου προβάλλεται η ιστορία του πύργου, εκθέσεις, ταχυδρομείο, internet, δύο εξαιρετικά εστιατόρια και έναν πρωτότυπο μηχανισμό για να καταγράφει την ταλάντωση και τις μεταβολές που υφίσταται ο πύργος από τον αέρα και τις θερμοκρασιακές αλλαγές.
Η θέα προς το Παρίσι, που απλώνεται νωχελικά στις όχθες του ήρεμου Σηκουάνα, είναι πραγματική μαγεία...

Τα διαβάζουν πολλοί