English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.11.13

Ανοίγει για το κοινό η νέα παραλία Θεσσαλονίκης


Μια παραλία όνειρο! Την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, μαζί με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης (παλιά παραλία), ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αποδώσει σε χρήση και την ανακαινισμένη Νέα Παραλία, που παρέμενε κλειστή λόγω των έργων από το 2011. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης ανακοίνωσε ότι η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν έτοιμη και θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου για τους πολίτες.
Συνεχείς συσκέψεις
«Θα παραδώσουμε εμπρόθεσμα το έργο και οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να περπατούν ελεύθερα από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι», ανέφερε. Οπως έγινε γνωστό, ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με την κοινοπραξία που πραγματοποιεί τις εργασίες ανάπλασης, ενώ ο κ. Κουράκης έχει το τελευταίο διάστημα συνεχείς συσκέψεις με τον εργολάβο και έχει έρθει σε επαφή και με στελέχη της ΔΕΗ για το θέμα της ρευματοδότησης.
Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας δεν είναι ένα τυχαίο έργο. Αφενός είναι σημαντική για την πόλη, αφού αποτελεί τη «βιτρίνα» της στο θαλάσσιο μέτωπο, αλλά και τον καθημερινό περίπατο του Θεσσαλονικιού που είναι δεμένος με το νερό. Αφετέρου πρόκειται για τη σημαντικότερη αστική ανάπλαση δημόσιου χώρου που έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες ελληνική πόλη, περιλαμβάνοντας ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 32,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Κεντρική σχεδιαστική επιλογή, η διαμόρφωση 12 «πράσινων δωματίων-κήπων» με ένα ιδιαίτερο θεματικό χαρακτηριστικό ο καθένας (κήπος του νερού, κήπος του ήλιου κ.λπ.). Πρόκειται για μια διαδοχή χώρων που επιχειρούν να διατηρήσουν την οικεία ατμόσφαιρα του ιδιωτικού, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χώρο. Τα θεματικά αυτά πάρκα σχεδιάστηκαν ώστε να φέρνουν στη μνήμη των κατοίκων τούς κήπους που άλλοτε υπήρχαν στην περιοχή πριν από την επιχωμάτωση και έφταναν μέχρι την άκρη του κύματος στον φυσικό αιγιαλό.

Εργο – ορόσημο


Δεδομένης, λοιπόν, της σημασίας που έχει το παραλιακό μέτωπο για την πόλη και λόγω της απουσίας σημαντικού οργανωμένου χώρου πρασίνου στο κέντρο, η Νέα Παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Καραμπουρνάκι, αποτελεί έργο-ορόσημο για τον 21ο αιώνα.
Σε όλο αυτό το μέτωπο περιλαμβάνονται ποδηλατόδρομος, χώροι αναψυχής, εκθεσιακοί χώροι, δεξαμενές νερού, καθιστικά, γήπεδα και λίγα διάσπαρτα μικρά κτίσματα, που φέρουν βοηθητικές λειτουργίες. Η Νέα Παραλία σχεδιάστηκε με βάση το πρώτο βραβείο που απέσπασε στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το γραφείο του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο και υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες του goTHESS από τις εργασίες κατασκευής















































goTHESS

Τα διαβάζουν πολλοί