English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.10.13

Εκδρομή στο Μαυροβούνι & στις Λίμνες Φλέγγα (Δρακόλιμνες)

Το Μαυροβούνι βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμπάκα και τα Ιωάννινα, πάνω από την τεχνητή λίμνη Αώου, και η κορυφογραμμή του αποτελεί τα νότια όρια του εθνικού δρυμού Πίνδου- Βάλια Κάλντα. Η περιοχή έχει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, χάρη στα πυκνά φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, τα οποία προσφέρουν καταφύγιο σε σπάνια θηλαστικά- ανάμεσα τους, η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο κ.α.

Στον εθνικό δρυμό Πίνδου έχουν καταγραφεί 70 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 10 είναι σπάνια αρπαχτικά, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός και ο χρυσογέρακας.
Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι κορυφές των βουνών γύρω από τη Βάλια Κάλντα καλύπτονται με χιόνι μετατρέποντας την περιοχή σε ορειβατική όαση. Ωστόσο οι περισσότερες κορφές έχουν ήπιο ανάγλυφο και προτείνονται ακόμη και για αρχάριους πεζοπόρους. Η πιο γνωστή και εύκολα προσεγγίσημη κορυφή είναι η Φλέγγα. Οι υπόλοιπες- του Αυγού, με υψόμετρο 2.177μ., που βρίσκεται βόρεια της Φλέγγας, και η Μηλιά με υψόμετρο 2.159μ. στα νατολικά της- προσεγγίζονται πιο δύσκολα, καθώς δεν υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια.
Από τη Φλέγγα έχουμε θέα προς το όρος Σμόλικα, την Βασιλίτσα, το Περιστέρι και άλλα βουνά ενώ λίγο κάτω από την κορυφή, στα βόρεια, βρίσκονται οι δύο μικρές αλπικές λίμνες Φλέγγα, στις οποίες κατοικεί ο σπάνιος αμφίβιος Τρίτωνας. Η λίμνη που βρίσκεται ψηλότερα δέχεται το νερό των πηγών και με τη σειρά της τροφοδοτεί την δεύτερη που βρίσκεται είκοσι μέτρα χαμηλότερα. Το χειμώνα παγώνουν, και συνήθως παραμένουν κρυμμένες κάτω από ένα στρώμα χιονιού μέχρι την άνοιξη. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή είναι τους ανοιξιάτικους μήνες. Τις βροχερές ημέρες, η περιοχή είναι αρκετά επικίνδυνη λόγω των κεραυνών που συχνά φτάνουν στο έδαφος.

Σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής, συνδέονται με πολλούς θρύλους. Έχουν νερό ολόκληρο το χρόνο και στα νερά τους ζούνε διάφορα αμφίβια όπως τρίτωνες (Triturus alpestris) και βατράχια (Bombina variegate,Rana graeca).
Υπάρχουν (3) μονοπάτια που οδηγούν στις λίμνες Φλέγγα:
Το πρώτο ξεκινάει απ’ το Αρκουδόρεμα στο ύψος της συμβολής με το ρέμα «Μνήματα», το δεύτερο απ’ το ρέμα «Σαλατούρα» και το τρίτο απ’ το διάσελο «Σαλατούρα Μηλιάς» και ακολουθεί την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου. Χρόνος ανάβασης 3 έως 4 ώρες περίπου
Επίσης από την πλευρά του Μετσόβου υπάρχει το σημασμένο μονοπάτι Ρ6 που ακολουθεί τον δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες ή στην κορυφή της Φλέγγας. Χρόνος ανάβασης απ’ το καταφύγιο 1,5 έως 2 ώρες περίπου. Επίσης υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι που ξεκινάει απ’ την τοποθεσία «Άσπρα λιθάρια» και καταλήγει στα «Αυτιά Φλέγγας» (χρόνος ανάβασης 1 ώρα περίπου) και μετά στις Λίμνες Φλέγγας.
Τέλος απ’ το χωριό Βοβούσα διασχίζοντας το «Αρκουδόρεμα» ανηφορικά υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει τόσο στην πεδιάδα της Βάλια Κάλντας ( χρόνος ανάβασης 4,5 έως 5 ώρες) όσο και στις Λίμνες Φλέγγας (χρόνος ανάβασης 7 ώρες περίπου).

Κορυφή
2.157μ.
Αποστάσεις
Αθήνα: 425χλμ.
Θεσσαλονίκη: 236χλμ.
Καταφύγια
Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Βωβούσα Ζαγορίου Ιωαννίνων – τηλ: + 30 2651 029445, 022226, + 30 2656 022200
Καταφύγιο Μαυροβουνίου – τηλ: +30 26560 41333

http://www.grevena.gr
&
http://mountainsgreece.com

Τα διαβάζουν πολλοί