English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.7.13

Διακοπές στην Πάρο!

H Πάρος μαργαριτάρι ριγμένο στην καρδιά του Αιγαίου, σας επιφυλάσσει αξέχαστες εμπειρίες διακοπών!
Το άριστο οδικό δίκτυο της Πάρου θα διευκολύνει τις περιηγήσεις σας για την εξερεύνηση κάθε σπιθαμής του τόπου. Αφιερώστε χρόνο να περπατήσετε στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πάρου, Λεύκες, Μάρπησα, Παροικιά, Νάουσα.
Τη νύχτα η ζωή στην Πάρο έχει ρυθμό και ένταση. Μουσική & χορός μέχρι το πρωί που επιβεβαιώνουν ότι η Πάρος είναι το νησί της παρέας. Μπαράκια & club στους δυο μεγαλύτερους οικισμούς της Πάρου σας προσκαλούν. Για όσους πάλι προτιμούν τις ήρεμες καταστάσεις, προτείνουμε ένα κοκτέιλ στο Πίσω Λιβάδι, την Αλυκή, το Δρυό & τη Μάρπησσα Πάρου.

Παραλίες

Παραλίες κοντά στην Παροικία

Αγία Ειρήνη: Βρίσκεται νότια της Παροικιάς, σε απόσταση 4 χλμ. από το κέντρο της Παροικιάς. Στις παρυφές της αμμουδιάς υπάρχουν αρμυρίκια και πάνω στην παραλία ένα μικρό ταβερνάκι.
Κριός: Η παραλία του Κριού (2 χλμ. απόσταση από το κέντρο της Παροικιάς), στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Παροικιάς και στο τέρμα της Πάρου η παραλία του Άγιου Φωκά, πανέμορφη με το ομώνυμο εκκλησάκι και πολλά αρμυρίκια.
Λιβάδια: Είναι η δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη βόρεια πλευρά της Παροικιάς, στη θέση Λιβάδια. Είναι οργανωμένη τουριστικά, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ κατά μήκος της βρίσκονται ταβερνάκια και μπαράκια. Εδώ θα βρείτε και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.
Καμίνια: Μεγάλη αμμουδιά, στο βόρειο άκρο του κόλπου της Παροικιάς.

Παραλίες κοντά στη Νάουσα

Άγιοι Ανάργυροι: Η παραλία των Αγίων Αναργύρων, αμμουδιά με λίγα δένδρα, βρίσκεται ανατολικά της Νάουσας σε απόσταση περίπου 200 μ.
Αμπελάς: Μικρή προστατευμένη αμμουδιά στο ομώνυμο ψαροχώρι, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Νάουσας. Ένα μικρό γραφικό λιμανάκι για τα ψαροκάικα της περιοχής και αρκετές ψαροταβέρνες με ωραιότατα φρέσκα ψάρια και άλλους νόστιμους μεζέδες. Στον Αμπελά υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πάρος Κολυμπήθρες
Γρανιτένιος βράχος στην παραλία Κολυμπήθρες στην Πάρο
Κολυμπήθρες: Ίσως είναι η πιο διάσημη παραλία της Πάρου. Όμορφη και ήσυχη αμμουδιά, στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βράχοι από γρανίτη που έχουν πάρει διάφορες αφηρημένες μορφές, από τον ήλιο, τον αέρα και την αλμύρα της θάλασσας. Βράχοι γλυπτά, που θα ζήλευαν οι καλύτεροι γλύπτες.
Λάγγερη: Η παραλία της Λάγγερης (1,5 χλμ. περίπου από την Νάουσα), είναι όμορφη, ήσυχη αμμουδιά με ψιλή άμμο και αμμόλοφους. Μία παραλία, 2 χιλ. από την Νάουσα και προστατευμένη από τους βοριάδες. Γύρω από τους αμμόλοφους υπάρχουν κέδρα και άλλα ποώδη φυτά. Αξίζει τον κόπο να περπατήσει κανείς κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στους κέδρους και τους αμμόλοφους.
Σάντα Μαρία: Οργανωμένη παραλία με άσπρη άμμο και γαλανά νερά, προσελκύει πολύ κόσμο. Είναι κοντά στην Νάουσα και στην λευκή αμμουδιά της βρίσκονται εκατοντάδες ξαπλώστρες με ομπρέλες, ένα beach bar και θαλάσσια σπορ. Προσελκύει κυρίως νεολαία, καθώς συνδυάζει κολύμπι, διασκέδαση και άθληση.

Πιπέρι: Το Πιπέρι είναι στο έμπα της Νάουσας. Γαλανά πεντακάθαρα νερά, ένα αλσάκι από αρμυρίκια στην παραλία και στο λόφο ξενοδοχεία με πανέμορφους κήπους. Λίγο πριν είναι το Πιπεράκι. Ένα μικρό κολπάκι με αρμυρίκια, για τους μοναχικούς.
Μοναστήρι: Η παραλία στο Μοναστήρι, απέναντι από την Νάουσα, είναι πανέμορφη, ρηχή και καταγάλανη. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ένα πανέμορφο χώρο με κυλικείο, έχει θεατράκι όπου γίνονται πολλές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις της Πάρου και ένα χώρο όπου γίνονται εικαστικές εκθέσεις.
Όμορφη είναι και η παραλία κάτω από το μοναστήρι του Άη Γιάννη Δέτη, αλλά και τα μικρά κολπάκια έως και το γιαλό του τούρκου. Στο μοναστήρι, μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, αλλά και με τις λάντζες.

Παραλίες σε Χωριά της Πάρου

Αλυκή: Η παραλία της Αλυκής είναι μία όμορφη και καθαρή παραλία με γαλάζια νερά, προστατευμένη από τους ανέμους και τα έντονα θαλάσσια ρεύματα, στην οποία υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Δρυός: Όμορφη παραλία, στο ομώνυμο γραφικό χωριό της Πάρου με την πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Υπάρχουν παραθαλάσσιες ταβέρνες, μπαράκια,ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία.
Η παραλία Καλόγερος της Πάρου. ΠΑΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ
Η παραλία Καλόγερος στην Πάρο
Μώλος: Απέραντη παραλία με άσπρη άμμο, πεντακάθαρα γαλανά νερά, αρμυρίκια και μια μικρή γραφική μαρίνα. Είναι ένας κόλπος, για τον οποίο "κόβουν" τους αέρηδες ο Κέφαλος και ο Αντικέφαλος. Ο χωματόδρομος που περνά από κει χωρίζει την παραλία από τονυγρότοπο του Μώλου (περιοχή Natura), όπου φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών. Τρία γραφικά ταβερνάκια που συμπληρώνουν το σκηνικό, προσφέρουν ωραιότατους μεζέδες και φρέσκα ψάρια. Στην περιοχή υπάρχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Καλόγερος: Κοντά στον Μώλο είναι η παραλία του Καλόγερου. Ένας μικρός κόλπος με άμμο και άργιλο, όπου πολλοί κολυμβητές κάνουν θεραπεία (τα γνωστά λασπόλουτρα). Ο χωματόδρομος προς τον Καλόγηρο περνά μέσα από κέδρους και σκίνα για να καταλήξει στον κόλπο που περιβάλλεται από ψηλούς βράχους. Σύμφωνα με την παράδοση της Πάρου, από τους βράχους αυτούς είχε αυτοκτονήσει ένας καλόγηρος, εξ ου και το όνομα. Για όσους δεν γνωρίζουν, καλό θα είναι όταν περνά πλοίο να μαζεύουν τα πράγματά τους, γιατί τα απόνερα φτάνουν μέχρι τα βράχια που περιτριγυρίζουν τον κόλπο.
Λολαντώνης: Ένας πανέμορφος κόλπος, με αρμυρίκια, άμμο και βότσαλα, κοντά στο Άσπρο Χωριό.
Λογαράς: Περίπου μισό χιλιόμετρο από το Πίσω Λιβάδι, η παραλία του Λογαρά με τα αρμυρίκια στην αμμουδιά και τα ταβερνάκια της, είναι ότι πρέπει για τους λουόμενους που θέλουν να συνδυάσουν κολύμπι και φαγητό. Ο Λογαράς είναι βραβευμένος με τη Γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και άλλες παραλίες της Πάρου. Στο Λογαρά υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.
Πάρος Χρυσή Ακτή. ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΑΡΟΥ
Η Χρυσή Ακτή στην Πάρο
Φάραγγας: Ο φάραγγας με τις "φαραγγούλες" του, είναι μια παραλία οργανωμένη με πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο. Ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι βγαίνεις σε τρία πανέμορφα κολπάκια και ο καθένας επιλέγει όποιο του αρέσει.
Χρυσή Ακτή: Όνομα και πράγμα. Ένα απέραντο γαλάζιο και στην παραλία άσπρη άμμος. Η μισή παραλία είναι οργανωμένη και ένα κομμάτι της είναι ελεύθερο. Η θέση της παραλίας είναι τέτοια που πάντα πνέει ένα μικρό ή μεγάλο αεράκι. Γι’ αυτό στην παραλία αυτή γίνονται αγώνες Windsurfers. Υπάρχουν εκεί και σχολές καταδύσεων, σκι και Windsurfer, beach bar, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι βραβευμένη με τη Γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τί να δεις

Ακρωτήριο Κόρακας & Ακρωτήριο Αλμυρός

Μονοπάτια στην Πάρο - Μονή Αγίου Ιωάννη Δέτη. ΠΑΡΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Δέτη στην Πάρο
Εάν προτιμάτε τις παραθαλάσσιες διαδρομές, μπορείτε να ξεκινήσετε από τις Κολυμπήθρες με κατεύθυνση πρώτα για το Ακρωτήρι Κόρακας, όπου θα θαυμάσετε το φάρο. Περπατώντας κατά μήκος της ακτής και περνώντας από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Δέτη θα βρεθείτε στο Ακρωτήρι Αλμυρός και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή για να επιστρέψετε στις Κολυμπήθρες. Η διαδρομή είναι περίπου 12 χιλιόμετρα. Επίσης, από τον Άη Γιάννη Δέτη, την παραλία στο μοναστήρι, αντί να επιστρέψετε στις Κολυμπήθρες, μπορείτε να συνεχίσετε αριστερά στο βουνό, να κατηφορίσετε σ’ ένα πανέμορφο κολπίσκο, που ενδείκνυται για κολύμπι.

Βυζαντινός Δρόμος Λεύκες-Πρόδρομος-Μάρπησσα

Πάρος Βυζαντινός δρόμος. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΑΡΟΥ
Το παλιό Βυζαντινό μονοπάτι στην Πάρο
Το παλιό βυζαντινό μονοπάτι γνωστό και ως "βυζαντινός δρόμος", οδηγεί από το γραφικό χωριό Λεύκες στο χωριόΠρόδρομος, και θεωρείται ένα από τακλασικά μονοπάτια της Πάρου. Η διαδρομή διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα. Το μονοπάτι έχει μαρμαρόπλακες και περνά μέσα από μια πανέμορφη φύσημε μυρουδιές από θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, σπάρτα. Όταν φτάσετε στον Πρόδρομο παίρνετε το μονοπάτι που οδηγεί στην Μάρπησσα και από κει στην κορυφή του λόφου Κέφαλου, όπου είναι το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Ένα άλλο μονοπάτι από τον Πρόδρομο οδηγεί στην παραλία του Δρυού.

Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

Η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο. ΠΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ. ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΑΡΟΥ
Η είσοδος της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο
Στην Παροικία, πρωτεύουσα της Πάρου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς, του Ελλαδικού χώρου. Σύμφωνα με την παράδοση της Πάρου, ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 4ου αι. από την Αγία Ελένη ή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε ένας ναός, πριν από τον 4ο αιώνα. Σ’ αυτό τον ναό είχε προσκυνήσει η Αγία Ελένη, όταν πέρασε από την Πάρο, πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους για να βρεί τον Τίμιο Σταυρό. Ο θρύλος λέει, ότι η Αγία Ελένη έκανε τάμα στην εικόνα της Παναγίας, πως αν κατάφερνε να βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε στη Χάρη της, έναν μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό στην Πάρο. Η Αγία Ελένη πραγματοποίησε το τάμα της, ο ναός όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι.
Η ονομασία του Ναού της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανή, προέρχεται από τον όρο "καταπόλα" και σημαίνει "κατά την πόλη", καθώς πιθανότατα "δείχνει" το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Πάρου. Η σημερινή, επίσημη ονομασία του Ναού είναι Εκατονταπυλιανή, που συνδέεται και αυτή με έναν θρύλο: "Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η 100η είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη"...

Πώς να έρθετε στην Πάρο

Η Πάρος συνδέεται ακτοπολοϊκά όλο το χρόνο καθημερινά με τον Πειραιά. Επίσης κάποιες μέρες της εβδομάδας επικοινωνεί και με άλλα νησιά όπως η Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Σίφνος. Καλό είναι να ενημερωθείτε έγκαιρα από τα τουριστικά γραφεία ή το Λιμεναρχείο Πάρου για τα δρομολόγια και για να προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας ή να τα κλείσετε online.
Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δρομολόγια των πλοίων είναι πολύ συχνά, αφού ξεκινούν δρομολόγια με ταχύπλοα και η Πάρος συνδέεται απευθείας και με άλλα νησιά όπως Τήνο, Δήλο, Κουφονήσια, Κρήτη κ.α.

Λιμεναρχεία

Λιμεναρχείο Πάρου 22840 21240
Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4511310-7
Επίσης, η Πάρος συνδέεται με την Αθήνα και με αεροπλάνο, όλο το χρόνο με τακτικά καθημερινά δρομολόγια. Για πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των αεροπλάνων από και προς την Πάρο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ταξιδιωτικό σας ή με τα τηλεφωνικά κέντρα των αερολιμένων.
Το αεροδρόμιο της Πάρου, θα το βρείτε 9χλμ. νοτιοδυτικά της Παροικιάς, κοντά στο χωριό Αλυκή.

Κρατικός αερολιμένας Πάρου

Olympic handling (κρατήσεις / πληροφορίες): 22840 90908-9
Γραφείο πληροφοριών: 22840 91256
Το αεροδρόμιο συνδέεται οδικώς με την Παροικία και με την Νάουσα, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ΚΤΕΛ και με ταξί.
Επίσης μπορείτε να έρθετε στην Πάρο και με το δικό σας σκάφος. Πληροφορίες για τις μαρίνες της Πάρου

http://paros-vacations.com/index.html

Τα διαβάζουν πολλοί