English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23.6.13

Θεσσαλονίκη... στην Πλατεία Ελευθερίας!

Η πλατεία Ελευθερίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν ήταν πάντα στεριά. Μέχρι το 1870 (οπότε άρχισε η κατεδάφιση της θαλάσσιας οχύρωσης της πόλης) η θάλασσα έφτανε μέχρι το μέσον της πλατείας. Τριάντα μέτρα βορειότερα βρισκόταν το βυζαντινό θαλάσσιο τείχος, που ξεκινούσε από τον Λευκό Πύργο, ακολουθούσε τις σημερινές οδούς Κορομηλά και Καλαποθάκη, διέσχιζε την πλατεία Ελευθερίας και κατέληγε στον λεγόμενο πύργο της Αποβάθρας ή αλλιώς Τοπ Χανέ. Εκεί βρισκόταν και η είσοδος του λιμανιού.
 
Από τον πύργο του Τοπ Χανέ, προς τα ανατολικά, ξεκινούσε το τείχος των εγκαταστάσεων του κεντρικού λιμανιού, που διέσχιζε τις οδούς Μητροπόλεως και Τσιμισκή, στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας, έφτανε μέχρι την Φράγκων και κατέληγε στα σημερινά Δικαστήρια.

Ακολούθησε η διάνοιξη της οδού Βενιζέλου - και διαμορφώθηκε μία μικρή πλατεία, που αποτέλεσε την πρώτη μορφή της πλατείας Ελευθερίας. Αρχικά ονομάζεται πλατεία Αποβάθρας και στη συνέχεια πλατεία Ολύμπου και γίνεται το πιο κοσμικό σημείο της Θεσσαλονίκης.

Η πλατεία παραμένει στο επίκεντρο και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε αποβιβάζονται στο λιμάνι οι συμμαχικές δυνάμεις.
Γύρω στο 1920 ξεκίνησε η κατασκευή του Ταχυδρομικού Μεγάρου, αλλά ένα χρόνο αργότερα διακόπηκαν οι εργασίες και έτσι η πλατεία έμεινε κενή.

Η πλατεία Ελευθερίας σημαδεύτηκε από γεγονότα-ορόσημα στην ιστορία της πόλης, όπως:
1. Τον γιορτασμό της πρώτης Πρωτομαγιάς στην πόλη το 1909
2. Το παλλαϊκό ξέσπασμα για τη δολοφονία των εργατών, τον Μάιο του 1936
Από τη δεκαετία του '50 και έπειτα, η πλατεία μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης και αφετηρία λεωφορείων.

Τα διαβάζουν πολλοί