English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11.5.13

Τα μοναδικά ψάρια των Πρεσπών

Η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα έχουν παρατηρηθεί 23 είδη ψαριών, εννιά από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, γι’ αυτό και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αυτή η μοναδική ιχθυοπανίδα έχει επίσης κατατάξει τις Πρέσπες ως έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους στη Μεσόγειο.

Η δημιουργία αυτής της ξεχωριστής ιχθυοπανίδας είναι αποτέλεσμα της μακροβιότητας των λιμνών, καθώς οι λίμνες των Πρεσπών είναι από τις παλαιότερες της Ευρώπης με ηλικία εκατομμυρίων ετών. Η περίοδος αυτή, σε συνδυασμό με την απομόνωση των λιμνών από άλλα σώματα νερού επέτρεψε την εξέλιξη μοναδικών μορφών ψαριών ειδικά προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Πατώντας στα παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μία σύντομη περιγραφή των ειδών ψαριών που απαντώνται στην Πρέσπα και διακρίνονται σε:

Τα διαβάζουν πολλοί