English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.5.13

Το πιο πετυχημένο παστίτσιο!

Βεβαίως - βεβαίως, διότι πρόκειται για παροδοσιακό ελληνικό φαγητό, που είτε το μαγειρέψει η μαμά, μας, είτε η πεθερά μας, είτε η/ο σύζυγος μας, θα είναι πάντα πετυχημένο...διότι πολύ απλά το αγαπάμε!
Και ξεκινάμε:
1. Βράζουμε 400 gr μακαρόνι χοντρό για παστίτσιο σε λίγο αλατισμένο νερό.

Σουρώνουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε!

Παίρνουμε τα μακαρόνια με τσιμπίδα (γιατί καίνε) και τα βάζουμε στο ταψί/πυρέξ. Τα ισιώνουμε να είναι όλα με την ίδια φορά, τα πατάμε ελαφρά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους.

Καλό είναι να έχουμε ταψί που το μήκος του να είναι περίπου όσο και των βρασμένων μακαρονιών, γιατί θα μας απλοποιήσει τη διαδικασία. Ένα καλό μέγεθος ταψιού είναι 20 χ 30 εκατοστά και με βάθος τουλάχιστον 6-7 εκατοστά. Επίσης βολεύει αν το ταψί είναι τετραγωνισμένο κι όχι οβάλ.

2. Ετοιμάζουμε τον κοκκινιστό κιμά σόγιας από πρωτεΐνη σόγιας (TVP).

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι για 3′ σε 1/4 κούπας λάδι.

Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας όπως είναι από το πακέτο, περίπου 180 gr.

Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, 1 κουτάκι τοματοχυμό, 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί και 1 κ.γ. ρίγανη.

Ανακατεύουμε καλά κι αν τραβάει κι άλλα υγρά συμπληρώνουμε με νερό.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. αηβάρ, 1 κ.σ. τοματοπελτέ και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

3. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με σιμιγδάλι!

Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε

900 ml γάλα σόγιας
4 κ.σ. αλεύρι
8 κ.σ. σιμιγδάλι
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
¼ κούπας λάδι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο

τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει κι αποσύρουμε.

4. Ρίχνουμε τον κιμά στο ταψί, πάνω από τα μακαρόνια, και τον απλώνουμε.

5. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω απ’ τον κιμά και την απλώνουμε.

6. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 30′ περίπου, στους 180°C.

7. Μόλις η μπεσαμέλ σταθεροποιηθεί, και πριν ακόμα πάρει χρώμα, αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι.

8. Όταν πλέον έχει ροδίσει και ξεροψηθεί εδώ κι εκεί, βγάζουμε το παστίτσιο απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

9. Κόβουμε κομμάτια και τρώμε!

10. Καλή όρεξη!

http://365vegandays.wordpress.com/

Τα διαβάζουν πολλοί