English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.5.13

Το μουρουνέλαιο κι εμείς

Το μουρουνέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που παράγεται από το ήπαρ των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, ο γάδος και ο ιππόγλωσσος. (Άλλο πράγμα το ιχθυέλαιο και άλλο το μουρουνέλαιο. Το ιχθυέλαιο παράγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών όπως του σολωμού, της ρέγγας, του σκουμπριού, της σαρδέλας και της πέστροφας.)

Η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής ήταν η εξής:
Γέμιζαν ένα βαρέλι με φρέσκα συκώτια από το ψάρι και θαλασσινό νερό και το άφηναν κλειστό, ακόμα και για ένα χρόνο, ωστέ να γίνει η ζύμωση, πριν το ανοίξουν για να πάρουν το λάδι. Η σύγχρονη τεχνική περιλαμβάνει το μαγείρεμα ιστών διαφόρων λιπαρών ψαριών και την εξαγωγή του ελαίου, πριν τη μετατροπή τους σε ιχθυάλευρα.

Γιατί το μουρουνέλαιο είναι τόσο καλό για εμάς;
Για τρεις βασικούς λόγους:
Περιέχει μεγάλες ποσότητες Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA,
εικοσαπεντανοϊκό όξυ και DHA, δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Ειδικά
το EPA είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του
εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, στη φυσική της
μορφή. Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι μια απαραίτητη
λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στην νυχτερινή όραση,
συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών, διατηρεί τα
επιθηλιακά κύτταρα και είναι αντιοξειδωτική.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D, και αυτή απαραίτητη
για υγιή οστικό ιστό, για τη ρύθμιση των επιπέδων
ασβεστίου στο αίμα, για τη καλή λειτουργία του
ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Θεραπευτικά οφέλη
Το μουρουνέλαιο λαμβάνεται για να ανακουφίσει του πόνους και
τη δυσκαμψία από τις αρθρώσεις, που προκαλεί η αρθρίτιδα.
Έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειάκο σύστημα, το νευρικό
σύστημα, τον εγκέφαλο, τα οστά, το δέρμα, τα νύχια και τα
δόντια, προλαμβάνει τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και
τέλος μελετάται η επίδραση του κατά των συμπτωμάτων της
κατάθλιψης. Επίσης μπορεί να είναι ευεργετικό σε μακροχρόνια
θεραπεία κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η λήψη μουρουνέλαιου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ στα
νεογνά. Οι γυναίκες στη γαλουχία που λαμβάνουν μουρουνέλαιο
έχουν περισσότερο και πιο θρεπτικό γάλα, που ωφελεί την
εγκεφαλική ανάπτυξη των νεογνών και βοηθά στη πρόληψη των
νεογνικών λοιμώξεων. Τέλος, μια έρευνα που διενεργήθηκε στη
Νορβηγία και όπου πήραν μέρος περισσότερες από 68.000
γυναίκες, έδειξε πως αυτές που λάμβαναν μουρουνέλαιο
παρουσίασαν κατά 25% μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας σε
διαφόρους τύπους καρκίνου (45% στο καρκίνο του πνεύμονα),
από αυτές που δε λάμβαναν.

Προφυλάξεις χρήσης
Ένας άνθρωπος που επιλέγει να βάλει το μουρουνέλαιο στη ζωή του, για να
επωφεληθεί από τα Ωμέγα λιπαρά οξέα που αυτό περιέχει,
πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τη ποσότητα βιταμινών A
και D που λαμβάνει με τη διατροφή του, για να αποφευχθεί η
υπερβιταμίνωση. Η βιταμίνη Α γίνεται τοξική σε λήψη 25.000
IU ανά κιλό σωματικού βάρους ή περίπου 1,25 kg
μουρουνέλαιου για ένα άτομο βάρους 50 kg. Η μεγάλη λήψη
μουρουνέλαιου σε έγκυες γυναίκες αυξάνει το κίνδυνο της
υπέρτασης της εγκυμοσύνης.
Μια άλλη ανησυχία που συνοδεύει το μουρουνέλαιο είναι η εξής:
Αφού παρασκευάζεται από το ήπαρ των ψαριών, το οποίο
φιλτράρει όλες τις τοξίνες, τι γίνεται στη περίπτωση που
προέρχεται από ψάρια που διαβιούν σε μολυσμένα ύδατα;

Τα διαβάζουν πολλοί