English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8.3.13

10 συμβουλές για το ψήσιμο της πίτας

  1. Για να παραμείνει τραγανό το κάτω φύλλο, αλείψτε το με ασπράδι αυγού και βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο. Το ασπράδι θα «σφραγίσει» το φύλλο και έτσι τα υγρά της γέμισης δεν θα το μουλιάσουν, κάνοντάς το τραγανό.
  2. Μπορείτε επίσης να ρίξετε πάνω στο κάτω φύλλο λίγη τριμμένη φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και θα κάνει το κάτω μέρος της πίτας σας να έχει περισσότερο όγκο.
  3. Ανοίξτε τρύπες στο πάνω φύλλο για να εξατμιστούν τα υγρά της γέμισης, ή χαράξτε την σε κομμάτια σερβιρίσματος.
  4. Αλείψτε το πάνω φύλλο με αυγό ή λίγο γάλα για να το κάνετε να γυαλίσει.
  5. Βάλτε κάτω από το ταψί με την πίτα ένα μεταλλικό δίσκο ή το μεταλλικό ρηχό ταψί του φούρνου σας. Το κάτω μέρος της πίτα θα γίνει πιο τραγανό και θα γλιτώσετε και την λάτρα αν η πίτα φουσκώσει και χυθούν υλικά της κατά το ψήσιμο.
  6. Βάλτε τον φούρνο 20-30 βαθμούς πιο ψηλά όταν φουρνίζετε την πίτα και χαμηλώστε τον στην κανονική θερμοκρασία της συνταγής μετά από 5-10 λεπτά. Αυτό θα κάνει την ζύμη να ψηθεί γρήγορα και να παραμείνει τραγανή όσο θα ψήνεται η γέμιση.
  7. Αφήστε πολύ περιθώριο στο κάτω φύλλο, ώστε να μπορέσετε να το φέρετε μέχρι πάνω και να το ενώσετε με το πάνω φύλλο (να γίνει το κόθορο). Αλείψτε τις άκρες του με νερό ή ασπράδι αυγού για να κολλήσετε τα δύο φύλλα μεταξύ τους στην περίμετρο του ταψιού.
  8. Αν οι άκρες της πίτας παίρνουν γρήγορα ένα καστανό χρώμα, καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος ώστε να μην καούν και να ψηθεί η πίτα σας ομοιόμορφα.
  9. Για πίτες με γέμιση φρούτων. Βάλτε παραπάνω γέμιση υπολογίζοντας ότι τα φρούτα όταν θα ψηθούν θα χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους και η γέμιση θα λιγοστέψει πολύ.
  10. Οι πίτες με γέμιση φρούτων ψήνονται καλύτερα σε γυάλινα ή πήλινα σκεύη. Το μέταλλο του ταψιού μπορεί να οξειδώσει τα φρούτα κάνοντας την πίτα σας να μαυρίσει. (Θυμηθείτε να χαμηλώσετε τον φούρνο 40 βαθμούς κάτω, αν ψήνετε σε γυάλινο πυρέξ).

Τα διαβάζουν πολλοί