English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7.2.13

«Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων» μέσα από τα αρχεία Γκιουλέκα-Κωνσταντινίδη

Τα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες πριν από την απελευθέρωση της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να... γνωρίσουν όσοι επισκεφθούν τη σπονδυλωτή έκθεση με τίτλο «1912 - Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της συμπρωτεύουσας και θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2013, αποτελείται από ανεκτίμητης αξίας αρχεία και συλλογές του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του Γεωργίου Κωνσταντινίδη.
Όσοι την επισκεφθούν, θα ζήσουν ένα «ταξίδι στον χρόνο», όταν ακόμα μία ακμαία κοινότητα που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, διεκδικούσε με σφρίγος και υψηλό εθνικό φρόνημα, την θέση της σε μία πολυεθνική μητρόπολη, αλλά και το δικαίωμα να είναι η ηθική και φυσική κληρονόμος της πόλης.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης «1912 - Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων» πραγματοποιούνται παράλληλες επιστημονικές εκδηλώσεις, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες της να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Τα διαβάζουν πολλοί