English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

26.2.13

Αλάτι...ας μιλήσουμε λοιπόν για το αλάτι!

Το αλάτι είναι μια οργανική, χημική ουσία, που περιέχει νάτριο και χλώριο σε ίσες ποσότητες. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών του χάρισε την επιστημονική ονομασία χλωριούχο νάτριο. Σαν πρώτη ύλη, δημιουργείται από την κρυστάλλωση και καταβύθιση των αλάτων του θαλασσινού νερού, το οποίο εξατμίζεται με τη βοήθεια του ήλιου και του ανέμου. Από τις αλυκές, το ακατέργαστο αλάτι φορτώνεται και οδηγείται στις βιομηχανίες. Εκεί, μετά από επεξεργασία και αποστείρωση, εμπλουτίζεται με ιώδιο, (κυρίως για την πρόληψη του υποθυρεοειδισμού) και μαγνήσιο, συσκευάζεται και προωθείται στην κατανάλωση.

ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το νάτριο -βασικό συστατικό του αλατιού- κρατάει υγιείς τους λεμφαδένες, ισορροπεί το νευρικό σύστημα, ρυθμίζει τον όγκο του αίματος και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεφρών. Όμως στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μία πολύ μικρή ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται ημερησίως 0,5 γραμμάρια νατρίου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2,4 γραμμάρια αλατιού (ένα κοφτό κουταλάκι). Ωστόσο, τις περισσότερες φορές γίνεται υπέρβαση στην καθημερινή κατανάλωση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού σε νάτριο εξαρτώνται και από τη φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου, το είδος της διατροφής που ακολουθεί, καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η απώλεια νατρίου από το ανθρώπινο σώμα (μέσω του ιδρώτα) είναι μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, οι αθλητές χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού -από όσους κάνουν καθιστική ζωή- επειδή έχουν σημαντικές απώλειες νατρίου, λόγω της δραστηριότητας τους.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Κάθε γραμμάριο αλατιού δεσμεύει περίπου 70γραμμάρια νερού στους ιστούς του σώματος. Επομένως, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών, με συνέπεια το γνωστό φούσκωμα. Επίσης, η παρουσία μη ισορροπημένης ποσότητας , αλατιού και νερού στους ιστούς, προκαλεί επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος και. ένα είδος υπεραιμίας των ιστών, με επακόλουθα την κυτταρίτιδα, την παχυσαρκία κ.ά. Ακόμα, τα άτομα με προβλήματα νεφρών που καταναλώνουν πολύ αλάτι, μπορεί να παρουσιάσουν οιδήματα στα πόδια, τα χέρια και στο πρόσωπο

ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού συγκαταλέγεται ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες δημιουργίας υπέρτασης. Παρατηρείται κυρίως σε άτομα με γενετική προδιάθεση στην πάθηση. Εξάλλου, τα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν ότι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, που συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, παρουσιάζουν υπέρταση πιο συχνά από άλλες που χρησιμοποιούν λιγότερη ποσότητα. Γία παράδειγμα, οι κάτοικοι της Β. Ιαπωνίας που κάνουν κατάχρηση αλατιού είναι υπερτασικοί, ενώ κάποιοι λαοί της Αφρικής (όπως οι Μπουζουάνι, που δεν τρώνε αλατισμένα φαγητά) δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ υψηλή πίεση. Οι έρευνες δείχνουν επίσης, ότι άνθρωποι με πρόβλημα υπέρτασης μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα της, ακολουθώντας διατροφή με λιγότερο αλάτι ή χρησιμοποιώντας το διαιτητικό, που περιέχει 35% λιγότερο νάτριο από ό,τι το κανονικό.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
* Ακόμα και αν δεν αλατίζετε το φαγητό σας, καταναλώνετε πολύ περισσότερο αλάτι από όσο νομίζετε, αν συνηθίζετε να τρώτε τυριά, ή συντηρημένα σε κονσέρβες τρόφιμα.
* Στα παρασκευάσματα όπως είναι οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας, η μουστάρδα, η σάλτσα σόγιας, οι έτοιμες σούπες, οι ζωμοί σε κύβους, τα αλλαντικά, το ζαμπόν, τα τσιπς, οι πίκλες, τα καπνιστά κρέατα και τα ψάρια, περιέχονται υψηλά ποσοστά αλατιού,
* Εκτός από τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, αλάτι περιέχουν και οι τροφές στη φυσική τους μορφή (π.χ. σιτάρι, φρούτα, λαχανικά)
* Το νάτριο των τροφίμων απορροφάται από εκεί περνάει του σώματος το 40% βρίσκεται στα κόκαλα, το 50% κυκλοφορεί στο αίμα και το 10% περιέχεται στα κύτταρα. Αν θέλετε φαγητό, δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού, φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και καρυκεύματα, που θα αντικαταστήσουν την ποσότητα του αλατιού.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ...
-Κρέατα και ψάρια που αλατίζονται πριν μαγειρευτούν, διατηρούν περισσότερο τις βιταμίνες και τις ουσίες τους.
- Αν αλατίσετε το νερό στο οποίο θα βράσετε κρέας για σούπα, από την αρχή θα κρατήσει όλους τους χυμούς του και θα γίνει πολύ νόστιμο. Αντίθετα, η σούπα δε θα γίνει ιδιαίτερα γευστική. Αν πάλι προσθέσετε το αλάτι στο τέλος, τα μεταλλικά άλατα του κρέατος θα νοστιμίσουν τη σούπα, ενώ το κρέας θα χάσει αρκετή από τη γεύση του.
- Το μαγείρεμα σε αλατισμένο νερό σκληραίνει το περίβλημα των φασολιών και γενικά των οσπρίων και λαχανικών.

ΠΑΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Το βοδινό, το χοιρινό και τα ψάρια (όπως οι ρέγκες και οι σαρδέλες), μπορούν να διατηρηθούν με αλάτι, επειδή ταριχεύει τους πρωτεϊνικούς ιστούς τους, αναχαιτίζοντας την αύξηση των μικροοργανισμών που προκαλούν τη σήψη. Η διαδικασία του παστώματος κρατά συνήθως 6-9 εβδομάδες και μπορεί να γίνει: με την τοποθέτηση των τροφίμων μέσα σε διάλυμα άλατος (νερό και αλάτι σε ποσοστό 10-25%), ή πασπάλισμα με αλάτι και τοποθέτηση σε στρώσεις, μέσα σε βαρέλια ή μεταλλικά (από λευκοσίδηρο) δοχεία. Αν κατά τη διάρκεια της συντήρησης των τροφίμων γίνει θολή και κολλώδης η άλμη τους, τότε χρειάζεται αμέσως αντικατάσταση.

http://a12sr.pblogs.gr

Τα διαβάζουν πολλοί