English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.1.13

Εκδρομή στα Τρίκαλα!

Ο νομός Τρικάλων βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι ένας από τους 4 νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας. Απαρτίζεται από δύο επαρχίες, αυτή των Τρικάλων με πληθυσμό 110.481 κατοίκους και αυτή της Καλαμπάκας με πληθυσμό 28.465 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη των Τρικάλων.
Το κύριο χαρακτηριστικό της γεωμορφολογίας του νόμου, είναι η ορεινότητα του εδάφους, η έντονη κάλυψη από παραγωγικά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων.
Τα Τρίκαλα έχουν σημαντική παραγωγή σε δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, σιτάρι, καλαμπόκι κλπ. Τα κύρια κτηνοτροφικά προϊόντα είναι το αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, τυρί διαφόρων τύπων (κυρίως φέτα), κασέρι και γιαούρτι.
Τα δάση είναι κυρίως ελάτης, δρυός και οξιάς.
Στο σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου διαβιεί εκλεκτής ποιότητας πέστροφα.
 Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Τί να δεις
Φρούριο
Στα βόρεια της πόλης των Τρικάλων δεσπόζει επιβλητικό το Φρούριο με τον Πύργο και το Ρολόι του. Οι ρίζες του βυθίζονται στα Κλασσικά και Ελληνιστικά χρόνια.
Ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. Αναφέρεται στο χρυσόβουλο (1336) του Ανδρόνικου Γ’ Παλαιολόγου. Με τριπλή περιτείχιση, κατέχει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης, που περιβαλλόταν από τείχος κλασσικής εποχής. Πολλές μετατροπές υπέστη το μεσαιωνικό φρούριο και κατά την τουρκοκρατία μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878.
~ ~ ~ ~ ~ ~
Ληθαίος Ποταμός & Κεντρική Γέφυρα
Ληθαίος Ποταμός
Τα Τρίκαλα χρωστούν κατά πολύ τη σημερινή τους ομορφιά στο γραφικό ποτάμι του Ληθαίου, που διασχίζει την πόλη διαγωνίως από τη ΒΔ εως την ΝΑ άκρη της. Οι δυο όχθες του συνδέονται με πολλές γέφυρες, με πιο σημαντική και όμορφη την κεντρική.Η τελευταία κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική (πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησης). Η κοίτη του Ληθαίου έχει διαμορφωθεί και εξωραϊστεί τα τελευταία χρόνια. Τις όχθες του στολίζουν πανύψηλα πλατάνια, αγριοκαστανιές κ.α., που σε συνδυασμό με τα δένδρα των γύρω πλατειών, δημιούργούν ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ο Ληθαίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο ποταμός της Λήθης...
~ ~ ~ ~ ~ ~


Κεντρική Γέφυρα
Ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί για λίγο στην κεντρική πεζογέφυρα και να αισθανθεί ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του καταστρώματος ενός καραβιού που ταξιδεύει στο Ληθαίο ποταμό. Μπορεί, επίσης, να καθίσει για λίγο στα παγκάκια και θαυμάσει μέσα από γυάλινους φεγγίτες τη ροή των νερών του Ληθαίου...
~ ~ ~ ~ ~ ~


Μύλος Ματσόπουλου
Στη Ν.Δ. άκρη της πόλης, στο δρόμο Τρικάλων-Άρτας, αμέσως μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται το Πάρκο του συγκροτήματος του Μύλου Ματσόπουλου. Κατασκευάστηκε το 1884 και το 1977 κληροδοτήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων. Το 1984 σταμάτησε η λειτουργία του.
Το συγκρότημα του Μύλου σήμερα αποτελεί ένα ιστορικό - βιομηχανικό μνημείο, που βρίσκεται μέσα σ’ ένα χώρο πνιγμένο στο πράσινο...
~ ~ ~ ~ ~ ~
Προφήτης Ηλίας - Ζωολογικός Κήπος
Το Άλσος του Προφήτη Ηλία
Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκεται ο πευκόφυτος λόφος του Προφήτη Ηλία, με το σταυροειδές εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία του έτους 1896.Τιμάται στις 20 Ιουλίου.
Πίσω από το εξωκλήσι, στη θέση Ντάπια, εντοπίστηκαν νεολιθικά μονόχρωμα όστρακα. Κάτω ακριβώς από το λόφο ανασκάφηκε στη δεκαετία του ’50 από τον Α. Ορλάνδο τμήμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής (του δεύτερου μισού του 5ου αι.). Ο λόφος αποτελεί ένα πραγματικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη.
~ ~ ~ ~ ~ ~



Ζωολογικός Κήπος
Αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη θα μείνει η βόλτα του στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μετά το Φρούριο, όπου βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης.
Ο χώρος του Ζωολογικού Κήπου εκτείνεται μέσα στο καταπράσινο φυσικό τοπίο...
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να πας
 ΟΔΙΚΩΣ
- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (328 ΧΛΜ): Μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στη πόλη της Λαμίας αφήνετε την εθνική και ανηφορίζετε το βουνό του Δομοκού. Μετά από 45 λεπτά "πέφτετε" στον Θεσσαλικό κάμπο, περνάτε την Καρδίτσα και μετά από συνολικά περίπου 4 ώρες βρίσκεστε στα Τρίκαλα (εκτός και αν καθίσατε καναδυό ώρες στο Λεβέντη!).
Ο δρόμος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι καλός (προφανώς ασφαλτοστρωμένος) με μόνη δυσκολία τη διαδρομή στο Δομοκό (καιρικές συνθήκες το χειμώνα, νταλίκες... all weather). Προσοχή επίσης στο Θεσσαλικό κάμπο όπου κυκλοφορούν...αδέσποτα γεωργικά μηχανήματα χωρίς πάντα να έχουν φώτα!
Αν πάλι προτιμάτε να 'ρθείτε με λεωφορείο, το υπεραστικό ΚΤΕΛ βρίσκεται στις Τρεις Γέφυρες και το τηλέφωνό του είναι 210-8311434.

- ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (214 ΧΛΜ): Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Μέσω της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, βγαίνετε στη Λάρισα. Εκεί εγκαταλείπετε τον εθνικό άξονα και μέσω της εθνικής οδού (ο Θεός να την κάνει εθνική οδό) Λαρίσης-Τρικάλων, μετά από συνολικά 2 ώρες φτάνετε στα Τρίκαλα. Για τους φίλους της περιπέτειας και εφόσον οι αγρότες της περιοχής έχουνε φροντίσει να κλείσουνε τους δρόμους, υπάρχει πάντα η διαδρομή μέσω Κοζάνη-Γρεβενών.
Και επειδή δεν έχουμε όλοι αυτοκίνητο, υπάρχει το ΚΤΕΛ, το οποίο πραγματοποιεί καθημερινά αρκετά δρομολόγια. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το 2310-517517

- ΑΠΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (145 ΧΛΜ): Μέσω της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Τρικάλων, η οποία ως γνωστόν (ιδίως το χειμώνα) δεν είναι και η πιο ξεκούραστη διαδρομή αφού η Κατάρα...μας περιμένει. Αν ποτέ λειτουργήσει η εδώ και αρκετά χρόνια έτοιμη σήραγγα απέναντι από το Μέτσοβο, τότε τα πράγματα θα γίνουνε πολύ πιο εύκολα (προς το παρόν η σήραγγα χρησιμοποιείται για... μαντρί! Κάτι είναι και αυτό!). Να υπολογίζετε ένα 3ώρο μέχρι να δείτε τη λίμνη της κυρά Φροσύνης.
Το ΚΤΕΛ μας σκέφτηκε και πάλι. Δρομολόγια και λοιπές πληροφορίες στο 26510-26404

- ΑΠΟ ΓΡΕΒΕΝΑ (90 ΧΛΜ): Ξεχάστε εθνικές οδούς και άλλα μεγαλεία. Ο δρόμος Τρικάλων-Γρεβενών δεν είναι και ότι καλύτερο για νέους οδηγούς. Προσοχή και μη χαζεύετε τα Μετέωρα κάτω από τα οποία περνάτε, γιατί δεν σας βλέπουμε καλά!
Η διαδρομή εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ, τηλ.: 24620-22242

- ΑΠΟ ΑΡΤΑ (220 ΧΛΜ ***): Η αγαπημένη διαδρομή του μηχανικού αυτοκινήτων! Ακόμη και αν δεν έχετε επισκεφτεί κάποιον πρόσφατα, θα το κάνετε μετά από τη διαδρομή αυτή! Ενδεχομένως υπερβάλουμε λίγο, αφού το μεγαλύτερο μέρος της είναι ασφαλτοστρωμένο, δυσκολίες όμως θα συναντήσετε στη θέση Γκρόπα, ιδιαίτερα το χειμώνα.
Το ΚΤΕΛ.... ξεχάστε το!
*** Τόσο είναι μέσω Ιωαννίνων. Έναν που στείλαμε να το μετρήσει απ' ευθείας, δεν γύρισε ακόμη!

 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ
- Η γραμμή είναι μία και μοναδική. Από το σταθμό Λαρίσης της Αθήνας παίρνεται κάποια από τις αμαξοστοιχίες (intercity ή απλές ανάλογα με την αντοχή των νεύρων σας!) και αν όλα πάνε καλά, σε 4 ώρες και 10 λεπτά θα είστε στα Τρίκαλα. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι Καλαμπάκα, σε μία διαδρομή ιδιαίτερης ομορφιάς. Η γραμμή από το Παλιοφάρσαλο (λίγο πριν την Καρδίτσα) μέχρι την Καλαμπάκα ανακατασκευάστηκε το 2000 και διαπλατύνθηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
ΟΣΕ Αθηνών (σταθμάρχης): 210-8237741
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης: 2310-517517
ΟΣΕ Λάρισας: 2410-590152

&

Τα διαβάζουν πολλοί