English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.1.13

Ας μιλήσουμε για κουρτίνες

Τί ύφασμα να διαλέξω
Προτιμήστε υφάσματα ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Εμείς σας αναφέρουμε τις βασικές κατηγορίες υφασμάτων για κουρτίνες που κυκλοφορούν στην αγορά και πότε χρησιμοποιούνται:
  1. Βαμβακερό; Είναι οικονομικό, ανθεκτικό, απορροφά μέχρι 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό, ράβεται εύκολα, δεν «μπαίνει» σημαντικά στο πλύσιμο και, όταν περιέχει και συνθετικό, δεν ξεθωριάζει. Χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου.
  2. Λινό; Είναι πιο ανθεκτικό από το βαμβακερό, δεν είναι ελαστικό, τσαλακώνεται εύκολα και οι ίνες του μπορούν να υφανθούν μαζί με βαμβάκι, μετάξι ή συνθετικό. Η επιφάνειά του είναι αδρή και δροσερή. Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι για κουρτίνες και περσίδες.
  3. Λινάτσα; Κατασκευάζεται από λινάρι ή από το φυτό γιούτα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σάκων, σχοινιού, υφασμάτων συσκευασίας, επιπλώσεων και καλοκαιρινών κουρτινών. Είναι φθηνό και πολύ ανθεκτικό ύφασμα. Χρησιμοποιείται το καλοκαίρι.
  4. Μεταξωτό; Το φυσικό μετάξι παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Είναι ένα πολυτελές ύφασμα με απαλή υφή, λάμψη και υψηλή τιμή. Το φυσικό μεταξωτό είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, γι’ αυτό και οι κουρτίνες από αυτό το υλικό χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου. Αν ψάχνετε για μια αισθητικά παραπλήσια αλλά πιο οικονομική λύση, επιλέξτε συνθετικό μετάξι.
  5. Βελούδο; Το καλύτερο είναι το 100% βαμβακερό βελούδο. Έχει πολύ απαλή υφή, «πέφτει» τέλεια και προσφέρει άριστη μόνωση από το κρύο και το φως, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για χειμωνιάτικες κουρτίνες.
  6. Σενίλ; Το «βελούδο των φτωχών» φτιάχνεται από βαμβάκι, πολυεστέρα και βισκόζη. Χρησιμοποιείται χειμώνα-καλοκαίρι.
  7. Μάλλινο; Ύφασμα μαλακό, ελαστικό, που δεν τσαλακώνεται εύκολα, έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, καίγεται δύσκολα και μπορεί να απορροφήσει μέχρι 40% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό. Οι μάλλινες κουρ­τίνες με διάφορες προσμείξεις παρέχουν καλή θερμομόνωση και χρησιμοποιούνται το χειμώνα.
  8. Rayon; Πολύ μαλακό, χυτό συνθετικό ύφασμα, που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο στο ράψιμο. Χρησιμοποιείται για λεπτές κουρτίνες χειμώνα-καλοκαίρι. 
Πόσο φως θέλετε να μπαίνει
Θα πρέπει να επιλέξετε ύφασμα κουρτίνας με την κατάλληλη πυκνότητα ύφανσης και το κατάλληλο χρώμα.
• Αν δεν σας αρέσει το φυσικό φως, οι σκούρες κουρτίνες πυκνής ύφανσης είναι ό,τι πρέπει.
• Αν αγαπάτε το φως του ήλιου, προτιμήστε λεπτές και ανοιχτόχρωμες κουρτίνες.

Οι κατάλληλες κουρτίνες για κάθε εποχή
Για το χειμώνα Διπλές «βαριές» κουρτίνες ή στόρι. Κρεμάστε πάνω από τις λεπτές κουρτίνες, «βαριές» πλούσιες κουρτίνες με πτυχώσεις από σενίλ, βελούδο ή συνθετικό μαλλί. Λειτουργούν ως μόνωση στα ανοίγματα του σπιτιού, καθώς μειώνουν την υγροποίηση των ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών (ο αέρας ανάμεσα στις κουρτίνες και το τζάμι είναι πιο κρύος από ό,τι στο υπόλοιπο σπίτι). Την ίδια μόνωση προσφέρει και το στόρι.
Για την άνοιξη και το καλοκαίρι Διάφανες με πλαϊνά φύλλα πυκνής ύφανσης ή στόρι. Αφήνουν τον αέρα και το φως να μπαίνουν στο χώρο. Λεπτές βαμβακερές, λινές, από γάζα ή βουάλ είναι ό,τι πρέπει για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για να προφυλαχτείτε από τον ενοχλητικό ήλιο, τοποθετήστε πλαϊνές κουρτίνες ή στόρι από χοντρό λινό ή λινάτσα, σε έντονα, ζωντανά χρώματα.

Διαλέξτε κουρτίνα ανάλογα…με την τοποθεσία
Ένα παράθυρο που «βλέπει» θάλασσα, «θέλει» κουρτίνα από διάφανο ύφασμα σε απαλά χρώματα, που αφήνουν ελεύθερη τη θέα και τον αέρα να κυκλοφορεί.
Για ένα σπίτι στο βουνό, όπου κάνει περισσότερο κρύο, οι κουρτίνες με πιο πυκνή ύφανση και γήινα χρώματα εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση και μεγαλύτερη αίσθηση θαλπωρής.

Διαλέξτε κουρτίνα ανάλογα…με τον προσανατολισμό
Όταν το δωμάτιο είναι βορινό, βαριές κουρτίνες για το χειμώνα και διάφανες για το καλοκαίρι. Λόγω του προσανατολισμού του, δέχεται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο κρύο. Οι χοντρές κουρτίνες το μονώνουν το χειμώνα, ενώ οι ελαφριές αφήνουν το φως και το δροσερό αέρα να περνούν το καλοκαίρι.
Όταν το δωμάτιο είναι ανατολικό ή δυτικό, διπλές κουρτίνες το χειμώνα και πλαϊνές το καλοκαίρι. Επειδή δέχεται αρκετό ήλιο όλο το χρόνο, το χειμώνα είναι πιο ζεστό, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα βαριές κουρτίνες, αλλά διπλές για μόνωση. Το καλοκαίρι έχει ανάγκη από σκιά, που του προσφέρουν οι πλαϊνές κουρτίνες ή ένα στόρι.

Για το υπνοδωμάτιο
• Διπλές κουρτίνες ή στόρι. Οι εξωτερικές πρέπει να έχουν πυκνή ύφανση και σκούρο χρώμα, ώστε να σας προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι εσωτερικές κουρτίνες πρέπει να είναι λεπτές, για να αφήνουν το φως να μπαίνει. Εναλλακτικά, βάλτε ένα στόρι και πλαϊνές κουρτίνες.

Για το καθιστικό
• Διπλές κουρτίνες ή στόρι. Το χρώμα τους πρέπει να είναι πιο ανοιχτό από εκείνες που έχετε στο υπνοδωμάτιο, ώστε να μπαίνει περισσότερο φυσικό φως. Διαλέξτε αποχρώσεις στο χρώμα του τοίχου για να δημιουργήσετε αίσθηση μεγαλύτερου χώρου.

Για την κουζίνα και το μπάνιο
• Ένα πλαστικό στόρι ή ρολό. Οι συγκεκριμένοι χώροι πρέπει να αερίζονται συνέχεια, οπότε πρέπει να βάλετε στο άνοιγμα κάτι πρακτικό και ανθεκτικό. Διαφορετικά, βάλτε μια ελαφριά συνθετική κουρτίνα, που πλένεται εύκολα.

Τοποθε­τήστε έναν ειδικό μηχανισμό στο κουρτινόξυλο, που θα σας επι­τρέπει, τραβώντας μόνο ένα σχοι­νάκι, να ανοιγοκλείνετε εύκολα τις κουρ­τίνες σας, χωρίς να τσαλακώνονται.

Πώς η κουρτίνα θα έρθει στα μέτρα σας
Εκτός από το ύφασμα που θα διαλέξετε, θα πρέπει να μετρήσετε σωστά τις διαστάσεις του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας στο χώρο σας, ώστε να ξέρετε πόσα μέτρα θα αγοράσετε.

Πώς θα υπολογίσετε το φάρδος
α) Μετρήστε το πλάτος του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας, συμπεριλαμβάνοντας και την κάσα. Φάρδος μιας κουρτίνας θεωρείται το φάρδος ενός μονού φύλλου. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν βρείτε στο εμπόριο ραμμένο ζευγάρι κουρτινών, στη συσκευασία τους θα αναγράφεται το πλάτος του ενός φύλλου.
β) Για να έχει το φύλλο της κουρ­τίνας σας κανονική σούρα, πολ­λαπλασιάστε το πλάτος του παρα­θύρου επί δύο. Ο αριθμός που θα προκύψει είναι το φάρδος της κουρτίνας που πρέπει να αγοράσετε.
γ) Τα στόρια διατίθενται σε διαστάσεις που καλύπτουν είτε ολόκληρο το άνοιγμα είτε μόνο τα τζάμια. Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε κάποιο στα μέτρα σας.

Πώς θα μετρήσετε το ύψος
Συνήθως η βέργα ή το κουρτινόξυλο απέχουν 4-5 εκατοστά από την κορυφή του παραθύρου και η κουρτίνα 0,5-1 εκατοστό από το πάτωμα. Μετρήστε αυτή την απόσταση και θα βρείτε το ύψος της κουρτίνας σας. Το ίδιο θα κάνετε και για τα στόρια.

To κατάλληλο κουρτινόξυλο
Αφού αγοράσετε την κουρτίνα που θέλετε και έχετε υπολογίσει σωστά τις διαστάσεις της, θα πρέπει να κάνετε κάτι αντίστοιχο και με το κουρτινόξυλο. Ειδικότερα, θα πρέπει:
• Να βρείτε το μήκος του. Προσθέστε στο καθαρό πλάτος του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας 15-20 εκατοστά σε κάθε πλευρά. Στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, όπου συνήθως μπαίνουν διπλές ή βαριές κουρτίνες, χρησιμοποιήστε κουρτινόξυλο από σκληρό μέταλλο (π.χ. αλουμίνιο), ώστε να αντέξει το βάρος. Αν θέλετε να κρεμάσετε διπλές κουρτίνες, αγοράστε διπλές βέργες.

http://www.vita.gr

Τα διαβάζουν πολλοί