English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

8.12.12

Η ιστορία της γαμήλιας μπομπονιέρας και ο συμβολισμός της

Αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες. Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre. Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες».

Επίσης, οι ρίζες της παράδοσης της μπομπονιέρας ανάγονται σε μια παλιά συνήθεια της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας: Οι πλούσιοι ευγενείς συνήθιζαν να χαρίζουν στους καλεσμένους τους μικρά καλοφτιαγμένα κουτιά που περιείχαν γλυκά. Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν φτιαγμένες από κρύσταλλο, πορσελάνη, χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Είναι προφανές λοιπόν πως αποτελούσαν ένα πανάκριβο δώρο γι’ αυτό και θεωρούνταν ένδειξη μεγάλου πλούτου.

Παράλληλα, η χρήση του αμύγδαλου ως κέρασμα στους γάμους ήταν επίσης μια πολύ παλιά συνήθεια. Παρόλα αυτά, μόλις τον 13ο αι. το αμύγδαλο καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα ζάχαρης σχηματίζοντας το γνωστό σε όλους μας κουφέτο. Όπως ήταν φυσικό, η βιομηχανοποίηση του προϊόντος έριξε το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η μπομπονιέρα να γίνει πλέον ένα προϊόν προσιτό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.

Αργότερα, στους γάμους πρόσφεραν γλυκά με μέλι και καρύδια ή γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς που συμβόλιζαν την γλυκιά ζωή, την ευτυχία και την γονιμότητα.Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν λουκούμια αντί για κουφέτα, τα οποία είναι φτιαγμένα από μέλι και αμύγδαλα.

Συμβολισμός
Ο αριθμός των κουφέτων που περιέχει η μπομπονιέρα είναι παραδοσιακά μονός. Τα τρία κουφέτα συμβολίζουν το γαμπρό, τη νύφη και το παιδί που πρόκειται να αποκτήσουν. Ο αριθμός 5, που είναι και ο πιο διαδεδομένος, συμβολίζει την υγεία, τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού.
Το λευκό τους χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες μέρες του ζευγαριού.
Το αμύγδαλο συμβολίζει τους απογόνους του ζευγαριού, ενώ η επίστρωση της ζάχαρης δημιουργεί την τελική γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου παραπέμποντας στις πίκρες και τις χαρές του έγγαμου βίου.

Η σημασία της μπομπονιέρας είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός της, καθώς αποτελεί το ευχαριστήριο δώρο των νεόνυμφων προς τους φίλους και τους συγγενείς που τους τίμησαν με την παρουσία τους στην πιο όμορφη ημέρα της ζωής τους.

http://www.weddingphoto.gr

Τα διαβάζουν πολλοί