English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.12.12

Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού. Ο ψηλότερος Ορθόδοξος ναός του κόσμου! (Μόσχα)

Ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, λίγα τετράγωνα δυτικά της κόκκινης πλατείας. Είναι ο μεγαλύτερος ναός στη Ρωσία και ένας από τους μεγαλοπρεπέστερους  στον πλανήτη (ο ψηλότερος Ορθόδοξος ναός του κόσμου). Το μέγεθός του επιβλητικό καθώς χωράει 10.000 ανθρώπους!

Η ιδέα της ίδρυσης του ανήκει στον τσάρο Αλέξανδρο Α΄ ο οποίος θέλησε να οικοδομήσει έναν μεγαλοπρεπή καθεδρικό προς τιμή του Σωτήρος Χριστού για να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του ρωσικού λαού προς τον Θεό για την Σωτηρία της Ρωσίας στον πόλεμο το 1812 και τη νίκη των Ρώσων επί του Ναπολέοντα.

Το πρώτο αρχιτεκτονικό σχέδιο ανέγερσης ανήκει στον Aleksandr Lavrentyevich Vitberg. Το 1817 έγιναν οι πρώτες εργασίες στα Βορομπιόβι γκόρι, αλλά με το θάνατο του Αλέξανδρου Α΄ οι εργασίες σταμάτησαν. Ο αδερφός του τσάρου Αλέξανδρου Α΄ και πλέον διάδοχος του θρόνου, ο τσάρος Νικόλαος, μη ξεχνώντας το τάμα της Ρωσίας στο Θεό, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Konstantin Thon τη δημιουργία ενός νέο-βυζαντινού μνημείου στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας. Η οικοδόμηση του Ναού πήρε 44 χρόνια. Το ύψος του ξεπέρασε τα 415 μέτρα! Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου 1883 και το γενικότερο αποτέλεσμα των μακροχρόνιων εργασιών ήταν πραγματικά εκθαμβωτικό.  Η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος, αποτέλεσε την απτή απόδειξη του imperium της Ρωσικής Εκκλησίας αφού πρόκειται για αντιγραφή της μεγαλοπρέπειας της Αγίας του Χριστού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Όμως, επί Στάλιν, το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου 1931, ο Ναός του Χριστού-Σωτήρα καταστράφηκε με εκπυρσοκροτήσεις για να κατασκευαστεί στη θέση του υπαίθριο αθλητικό συγκρότημα - κολυμβητήριο και μια μεγάλη πισίνα «Μοσκβά» (οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο ατμός που έβγαινε από τη πισίνα είχε το σχήμα του Ναού. Το μάρμαρο του Ναού το έστρωσαν στους σταθμούς «Κροπότκινσκαγια» και «Οχότνιϊ ριάντ» του μετρό της Μόσχας.

Μετά την πτώση του κομουνισμού και αθεϊσμού, η αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πια ιδιαίτερα εμφανής. Εκκλησίες, μοναστήρια και καθεδρικοί ναοί ξαναχτίζονται, επισκευάζονται και ανακαινίζονται. (μεταξύ των ετών 1990 και 1995 περισσότερες από 8000 ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες άνοιξαν).
Έτσι λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 1990 η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε άδεια για την ανοικοδόμηση και του ναού του Σωτήρος Χριστού, από τη σοβιετική κυβέρνηση και ανέθεσε στον Aleksey Denisov το σχεδιασμό ενός αντιγράφου υψηλής ακρίβειας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992 και παρά την αντικατάσταση του αρχιτέκτονα εν μέσω του έργου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2000.
(στην Ελλάδα η εκκλησία δεν κατάφερε ακόμα να εκπληρώσει το αντίστοιχο τάμα που έκαναν στον Θεό οι Αγωνιστές του 1821).

Τα διαβάζουν πολλοί