English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21.11.12

Μαραθώνιος «αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων» σε κτήρια της Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη ανοίγει 56 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της πόλης για έναν μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων το Σάββατο 24 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου.Η πρωτοβουλία ανήκει στην ομάδα του Open House Greece και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια δράση που στο εξωτερικό μετράει 20 χρόνια ζωής και την οποία θεμελίωσε η αρχιτέκτων Βικτόρια Θόρντον από το Λονδίνο, για να κάνει πιο προσιτή και πιο κατανοητή την έννοια της αρχιτεκτονικής στον κόσμο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ξεναγηθούν σε χώρους που είτε έχουν δει από απόσταση, είτε βλέπουν για πρώτη φορά και να μάθουν, πέρα από την ιστορία τους, πληροφορίες για την αισθητική τους και τη θέση τους στο χώρο, το χρόνο και το περιβάλλον.
«Ο θεσμός πραγματοποιείται ήδη σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού όπως: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα και αρκετές άλλες. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σκεφτήκαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την ιστορία της πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική», τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος και μέλος της οκταμελούς ομάδας που απαρτίζει το Open House Greece Τόνια Μαυρουδή.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη Μάρκετινγκ Τατιάνα Αναγνωστάρα σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, με τη συμμετοχή των εθελοντών να προκαλεί εντύπωση. «Δεχτήκαμε περισσότερες από 400 αιτήσεις, όταν οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τα 200 άτομα», υπογράμμισε.
Την ανάληψη του Open House από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, στήριξε αρχικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ-ΤΚΜ) και στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης.
Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας, Σπύρος Πέγκας, στόχος του δήμου είναι να ενισχυθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από ομάδες της πόλης και να ενταχθεί η δημιουργικότητα των πολιτών σ' ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης για την εξέλιξη και την προβολή της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Open House Greece, η οποία και φιλοξενήθηκε στο κτήριο της ΕΣΗΕΜ-Θ, έγινε και η πρώτη ξενάγηση από τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Μιχάλη Νομικό. Κι αυτό γιατί το κτήριο της ΕΣΗΕΜ-Θ είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα διατηρητέο μνημείο με ιστορική και αισθητική αξία και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής.
Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν ή να ξεναγηθούν σε πολιτιστικά κέντρα μνημεία, μουσεία, ξενοδοχεία, βιοκλιματικές κατοικίες, ξεχωριστά σπίτια, είτε ακόμη να δουν μέσα από «άλλα μάτια», κτήρια όπως το Γενί Τζαμί, το Μέγαρο Μουσικής και πολλά άλλα, δεν έχουν παρά να λάβουν μέρος σε αυτόν τον «μαραθώνιο» αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που γίνεται δωρεάν από το Open house Greece.

Τα διαβάζουν πολλοί