English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.11.12

Σμόλικας Γρεβενών & Φαλακρό Δράμας... Πήραμε τα βουνά!

Σμόλικας
Το όρος Σμόλικας είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Η κορυφή του έχει υψόμετρο 2.637 μέτρα. Eίναι βουνό της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου και χωρίζεται στα βόρεια από το όρος Γράμμος με τον ποταμό Σαραντάπορο ενώ στα νότια από το όρος Γκαμήλα με τον ποταμό Αώο. Απο τον Σμόλικα πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος.
Κύριο χαρακτηριστικό του Σμόλικα είναι οι πολλές κορυφές του, που υψώνονται πάνω από τα 2000 μέτρα, και η πλούσια φύση που διαθέτει. Καλύπτεται από πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει κυρίως φυλλοβόλα δέντρα και μαυρόπευκο. Η περιοχή του αποτελεί βιότοπο για πολλά σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας, ιδίως στις παρθένες περιοχές της Βάλια Κίρνα και του Βαθύλακκου. Στον Σμόλικα βρίσκονται μερικά από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως η Σαμαρίνα, η Φούρκα, οι Πάδες και άλλα.

Φαλακρό
Το Φαλακρό εκτείνεται στο δυτικό άκρο του νομού Δράμας. Μέχρι τα 1.700 μέτρα, όπου ξεκινά η αλπική ζώνη του βουνού, οι πλαγιές του είναι σκεπασμένες από πυκνά δάση, ενώ στα ψηλότερα λιβάδια φυτρώνουν δεκάδες είδη βοτάνων και λουλουδιών. Η κορυφή του, Προφήτης Ηλίας, υψώνεται στα 2.232 μέτρα, ενώ περιστοιχίζεται από αρκετές ακόμα κορυφές πάνω από τα 2.000 μέτρα (Χιονότρυπα, Στρογγυλό κ.ά.). Όσον αφορά τη βλάστηση του Φαλακρού, οι χαμηλότερες πλαγιές τους είναι κατάφυτες από δάση μαυρόπευκων, οξιάς και ελάτων. Ο συνδυασμός, μάλιστα, φυλλοβόλλων και αειθαλών δίνει το φθινόπωρο μια εντυπωσιακή χρωματική πινελιά στο βουνό. Η χλωρίδα του βουνού είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς εδώ απαντώνται αγριολούλουδα αλπικής προέλευσης. Ανάμεσα στα ενδημικά είδη συγκαταλέγονται τα σπάνια Fritillaria drenovskii και Viola delphinantha. Λόγω της σημασίας της, η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.
Στα δάση του Φαλακρού, κυρίως στις νότιες πλαγιές, βρίσκουν καταφύγιο αρκετά μεγάλα και μικρότερα θηλαστικά, όπως ζαρκάδια, λύκοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα κ.ά. Τέλος, στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του βουνού φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών.
Στο Φαλακρό λειτουργεί ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1.720 μ. Πληροφορίες: τηλ. 25220 41882.
Λειτουργούν επίσης τέσσερα ορειβατικά καταφύγια. Αυτά κατά σειρά υψομέτρου είναι: α) στα 1.140 μέτρα, στη θέση Μπαρντίσεβα, δυναμικότητος 18 ατόμων, β) στα 1.400 μέτρα, στη θέση Κουρί, δυναμικότητας 12 ατόμων, γ) στα 1.650 μέτρα, στη θέση Χορός, δυναμικότητας 16 ατόμων και δ) στα 1.720 μέτρα, στη θέση Άγιο Πνεύμα, δυναμικότητας 72 ατόμων. Το καταφύγιο στο Άγιο Πνεύμα είναι ένα τριώροφο κτίσμα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού και εξυπηρετεί ως ξενώνας τους επισκέπτες χιονοδρόμους. Πληροφορίες και για τα τέσσερα καταφύγια μπορείτε να πάρετε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας (τηλ. 25210 33049).

http://www.visitgreece.gr

Τα διαβάζουν πολλοί