English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

17.11.12

Οδοιπορικό στη βόρεια Εύβοια!

Chalkida © GNTO/ Evia prefecture

Με αφετηρία τη Χαλκίδα, ακολουθώντας τον οδικό άξονα Χαλκίδας-Αιδηψού, ξεκινήστε για ένα οδοιπορικό στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας. Σε ένα κομμάτι γης γεμάτο κρυμμένες ομορφιές στα κατάφυτα βουνά, μικρούς καταρράχτες, πυκνά πευκοδάση που αγγίζουν κυριολεκτικά τη θάλασσα, μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά να ατενίζουν το Αιγαίο ή το Βόρειο ευβοϊκό κόλπο.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που σας προτείνουμε:
 Ξεκινάτε ανηφορίζοντας στις στροφές του Αγίου, ακολουθώντας μια πανέμορφη φιδίσια διαδρομή, όπου μικροί οικισμοί σκαρφαλωμένοι στις δασωμένες πλαγιές, πηγές που αναβλύζουν κρυστάλλινα νερά, μικρά ξωκλήσια και γραφικά ταβερνάκια θα συντροφεύσουν την πορεία σας.
 Κάνετε μια πρώτη στάση στο Προκόπι. Χωριό προσφύγων από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν εδώ, φέρνοντας μαζί τους το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, ιερό προσκύνημα των χριστιανών από ολόκληρο τον κόσμο. Μια μικρή παράκαμψη στα δεξιά οδηγεί στις εντυπωσιακές παραλίες του Πηλίου, της Βλαχιάς και του Σαρακήνικου, όλες κατά μήκος της ακτογραμμής του Αιγαίου.
 Συνεχίζοντας ευθεία από το Προκόπι ακολουθήστε την κοίτη του ποταμού Κηρέα, μέσα σε ένα αιωνόβιο πλατανόδασος. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην πανέμορφη Λίμνη, την ιστορική αυτή «ναυτοπολιτεία» χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τον καταγάλανο ευβοϊκό κόλπο. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια θα αντικρίσετε φροντισμένα σπίτια πνιγμένα στις βουκαμβίλιες και παραδοσιακά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν τη ναυτοσύνη των κατοίκων της. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παραλία με το μικρό λιμανάκι, σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών για σεργιάνι, καφέ, ουζάκι και νόστιμους ψαρομεζέδες πάνω στο κύμα.
Σας προτείνουμε να:
• Επισκεφθείτε: Τη σπηλαιώδη Σκήτη του Οσίου Χριστοδούλου του Πάτμιου. Την ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Ζωοδόχου Πηγής. Τον Άγιο Ιωάννη στα Κατούνια. Την ιστορική Μονή «Γαλατάκη» στους πρόποδες του όρους Κανδήλι. Το Προσκοπείο. Το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο.
• Κάνετε: πεζοπορία σε δασύσκιωτα φροντισμένα δασικά μονοπάτια.
• Διανυκτερεύστε: σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή αξιόλογες αγροτουριστικές μονάδες.
Aidipsos, Evia © GNTO/Rozaki
Αφήνοντας πίσω σας τη Λίμνη, μια «ζεν» διαδρομή οδηγεί βορειότερα στους οικισμούς Χρόνια και Ροβιές, με τις υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες. Στις Ροβιές μάλιστα λειτουργεί και οργανωμένο camping για τους φίλους του είδους.
Extra tip:Μια μικρή προαιρετική παράκαμψη στα δεξιά θα σας οδηγήσει για: προσκύνημα στη Μονή του Οσίου Δαβυίδ, αναζωογονητικές στιγμές ξεκούρασης στους καταρράχτες του Δρυμώνα, επίσκεψη στο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών και στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η δημοφιλής Αγία Άννα με τις ονομαστές παραλίες Αγκάλη και Φραγκάκη (Αχλάδι) αλλά και το πολυθρύλητο φαράγγι του Νηλέα (Αράπης).
Η πλέον φημισμένη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι τα Λουτρά Αιδηψού. Με πάνω από 80 ιαματικές πηγές και άρτια τουριστική οργάνωση, το όμορφο αυτό θέρετρο ιαματικών διακοπών υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τα ιαματικά δώρα της γης χαρίζοντας τους σωματική και πνευματική ευεξία. Πέραν του οδικού δικτύου Χαλκίδας-Αιδηψού, η λουτρόπολη εξυπηρετείται και με πυκνά δρομολόγια από την πορθμειακή γραμμή της Αρκίτσας Φθιώτιδας.
• Επισκεφθείτε: Το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χτισμένο σε ρυθμό μπαρόκ στη πλατεία του χωριού. Την αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή στα Λουτρά. Το ορεινό χωριό Πολύλοφος για πανοραμική θέα στην Αιδηψό και τον κόλπο των Γιάλτρων. Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
• Κάνετε: ιαματικά μπάνια φυσικά!
• Διανυκτερεύστε: μεγάλη γκάμα επιλογών από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή resorts με υπηρεσίες spa.
Aidipsos Evia © GNTO/ Evia prefecture
Γνωστές παραλίες
Στη ΒΔ άκρη της Εύβοιας, η χερσόνησος της Λιχάδας συγκεντρώνει μερικές από τις ομορφότερες παραλίεςτου νησιού. Γιάλτρα∙ Γρεγολίμανο∙ Άγιος Γεώργιος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η χερσόνησος αποτελεί μέρος του σώματος του Λίχα, τον οποίο σκότωσε ο Ηρακλής, ενώ το κεφάλι του σχημάτισε τα Λιχαδονήσια. Με καραβάκια από τον Άγιο Γεώργιο και τακτική πορθμειακή επικοινωνία με τον απέναντι Άγιο Κωνσταντίνο τα κατάφυτα αυτά νησάκια με την τροπική φυσιογνωμία τους – χαρακτηρισμένα μάλιστα ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – επιβεβαιώνουν απόλυτα τη φήμη τους ως «οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας».
Επισκεφθείτε: Το Ακρωτήριο Κύναιο, τον πετρόχτιστο φάρο της Βασιλίνας, την εκκλησία της Παναγιάς.
Κάνετε: καταδύσεις και κολύμπι στο Γρεγολίμανο.
Διανυκτερεύστε: σε αξιόλογες μονάδες στο Γρεγολίμανο ή σε φροντισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια στον Άγιο Γεώργιο και στην παραλία Γιάλτρων.
Το οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζεται με τους Ωρεούς, αξιόλογο οικιστικό κέντρο από τους προϊστορικούς χρόνους και στις μέρες μας πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό. Με τις τράτες και τα ψαροκάικα αραγμένα στη σειρά στο γραφικό τους λιμάνι, οι Ωρεοί φημίζονται για τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί που «ευωδιάζουν» κατά μήκος της μεγάλης παραλίας.
Επισκεφθείτε: Το Δημαρχείο για να θαυμάσετε τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής που εκτίθενται εκεί. Την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Το μαρμάρινο άγαλμα επιτιθέμενου ταύρου (4ου αι. π.X.), κτέρισμα επιτύμβιου μνημείου. Την καταπράσινη Aργυρόνησο, απέναντι από τον οικισμό. Το Νέο Πύργο (1,5 χλμ. ΒΔ) ο οποίος φημίζεται για τα πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης που διαθέτει. Αξίζει να περπατήσετε στον παραλιακό πλακόστρωτο και δεντροφυτεμένο πεζόδρομο. Σε βραχονησίδα στην παραλία της Νησιώτισσας θα δείτε ερείπια ενετικού κάστρου.
Κάνετε: Η περιοχή είναι ιδανική για ψάρεμα. Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού συστήνεται πεζοπορία στην ενδοχώρα αλλά και ιππασία στα κοντινά χωριά Καματριάδες και Ταξιάρχης.
Διανυκτερεύστε: σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στους Ωρεούς αλλά και στο Νέο Πύργο.
Kireas River © GNTO/Evia prefecture
Ακολουθεί το Πευκί με τους απέραντους δροσερούς πευκώνες να βουτούν τα κλαδιά τους στη μεγάλη αμμώδη παραλία. Ιδανικό οικογενειακό θέρετρο με έντονη τουριστική κίνηση αποτελεί το επίνειο του Αρτεμισίου. Στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής εντοπίστηκε και ανελκύστηκε το 1930 το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή Δία (γύρω στο 460 π.X.), που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Τέλος, σε κοντινή απόσταση – από την πλευρά του Αιγαίου πια – αξίζει να επισκεφθείτε τις πολύ όμορφες παραλίες στο Ασμήνιο, στα Ελληνικά καθώς και το φημισμένο Ψαροπούλι, την παραλία των Βασιλικών.

http://www.visitgreece.gr

Τα διαβάζουν πολλοί