English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.11.12

Τουριστικές-Ελληνικές προτάσεις για τους λάτρεις της δράσης!

Olympos © GNTO
Το φθινόπωρο, η ελληνική ενδοχώρα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα ιδιαίτερα χρώματα και τη φυσική ομορφιά που διαθέτει. Για όσους θέλουν να φτάνουν στα άκρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να κατακτήσουν την κορυφή στην μυθική κατοικία των θεών, τον Όλυμπο. Οι διαδρομές που διατρέχουν τον Όλυμπο είναι πολλές και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Ξεκινήστε τη μύησή σας ακολουθώντας την πιο κλασική –ιδανική για τους μη έμπειρους διαδρομή – από την περιοχή Μύλοι (πολύ κοντά στο Λιτόχωρο Πιερίας) μέχρι τη θέση Πριόνια στα 1.100 μ. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.
Για όσους "ζεστάθηκαν" με την πεζοπορία και θέλουν να κατακτήσουν περισσότερες κορυφές δοκιμάστε να αναρριχηθείτε στον Ταΰγετο. Υπάρχουν πολλές διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές του, αλλά και παλαιά μονοπάτια, ιδανικά για ορειβάτες και πεζοπόρους, που ξεκινούν από τα χωριά στα πεδινά και φτάνουν μέχρι τους πιο απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς. Όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ή να συνδυάσουν μια ανάβαση από την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου με την κατάβαση από τις μεγάλες χαράδρες στις δυτικές πλαγιές (Βυρός, Ρίντομο, ρέμα Βίντολης, φαράγγι Κοσκάρακας). Δύο ή τρεις ημέρες απαιτούνται για τις διαδρομές μέχρι την κορυφή.
Την περίοδο του χειμώνα το σκι –και φυσικά η εναλλακτική εκδοχή του snowboard– αποτελεί αναμφίβολα την πεμπτουσία των extreme sports. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό άθλημα που προσφέρει ένα μοναδικό αίσθημα ελευθερίας, συνδυάζοντας την αρμονία του ανθρώπινου σώματος με τα στοιχεία και τις δυνάμεις της φύσης.
Η χώρα μας διαθέτει οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, με πιο γνωστά αυτά του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν, 3-5 Πηγάδια και Βασιλίτσας.
Στην Ορεινή Πέλλα, στην ευρύτερη περιοχή του Καϊμακτσαλάν η φύσης είναι ακόμα ζωντανή. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν κρύβει φυσικές ομορφιές άγνωστες στο ευρύ κοινό. Το Μαύρο Δάσος είναι ιδανικό για πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού, με τη βοήθεια οδηγών από την περιοχή αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα στα έλατα και τις οξιές σε μια περιήγηση ασύγκριτης ομορφιάς. Αν βρεθείτε στην περιοχή επισκεφθείτε λίμνη Βεγορίτιδα, μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, που απλώνεται σε ένα υψίπεδο (υψόμετρο 600 μ.) στη δυτική πλευρά του όρους Βόρας, στα όρια με το νομό Φλώρινας.

Τα διαβάζουν πολλοί