English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

19.11.12

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Ο Παρνασσός αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της Πίνδου και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας. Με υψόμετρο 2.260 μέτρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, ενώ η εντυπωσιακή γεωμορφολογία του τον καθιστά αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ορεινά συμπλέγματα. Εδώ βρίσκουμε το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και εκείνο που δέχεται τους περισσότερους χιονοδρόμους και επισκέπτες.
 
Αποτελείται από δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους τόσο με εναέριο αναβατήρα όσο και με πίστες χιονοδρομίας. Το χιονοδρομικό ενώνεται επίσης μέσω χιονοδιαδρόμων και με το γειτονικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου. Στις εγκαταστάσεις του συμπεριλαμβάνονται23 πίστες (3 δύσκολες, 8 μέτριας δυσκολίας, 8 εύκολες & 4 πολύ εύκολες) συνολικού μήκους 27 χλμ., καθώς και 7 εναέριοι και 6 συρόμενοι αναβατήρες.
Ανάλογα με το βαθμό εμπειρίας σας, μπορείτε να κατεβείτε κάποιες από τις πίστες που σας προτείνουμε:
Στα Κελλάρια:(1) Πίστα Αφροδίτη (No 1): Είναι η πίστα-δρόμος που ενώνει το πάρκινγκ με το σαλέ. Ακολουθεί πορεία περίπου παράλληλη με την τηλεκαμπίνα, το δε μήκος της είναι 1.500μ. Θα τη χαρακτηρίζαμε μπλε. Υπάρχουν όμως σημεία που χρειάζονται μεγάλη προσοχή, ειδικά από τους αρχάριους σκιέρ.
(2) Πίστα Οδυσσέας (No 8): Καταπληκτική κόκκινη πίστα που κατά τη γνώμη μας σε κάποια σημεία «μαυρίζει». Είναι η δυσκολότερη πίστα στα Κελάρια και μία από τις πιο αγαπημένες των χιονοδρόμων∙ το δε μήκος της φτάνει τα 800μ.
(3) Πίστα Ερμής (No 11): Βρίσκεται κάτω από τον αναβατήρα Ερμής και έχει μήκος 700μ. Συγκαταλέγεται στις εύκολες πίστες (μπλε).
(4) Πίστα No 16: H πίστα αυτή ξεκινά από τον αναβατήρα Δίας, που βρίσκεται στη Φτερόλακκα και καταλήγει στην αφετηρία του εναέριου Ερμής, ο οποίος βρίσκεται στα Κελλάρια. Είναι στην ουσία ένας χιονοδιάδρομος με μπλε χαρακτηρισμό και έχει μήκος 1.400μ.
(5) Πίστα Τηλέμαχος (No 3): Μπλε πίστα που βρίσκεται στα αριστερά του συρόμενου αναβατήρα Τηλέμαχος με μήκος 1.100μ. Μαζί με την μπλε πίστα Περικλής (No 15) αποτελούν τις δύο πιο αγαπημένες πίστες των σκιέρ για πρωινή προθέρμανση.
(6) Οι αρχάριοι σκιέρ και τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν την τεχνική του σκι στις δύο πίστες baby (με μήκος 120μ. και 50μ., αντίστοιχα).
Με τους υπόλοιπους σκιέρ μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις πίστες στη Φτερόλακκα:
(1) Πίστα Ήρα (No 7): Καθαρά μπλε πίστα-δρόμος που ξεκινά από το επάνω μέρος του αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Έχει μήκος 1.750μ. και σε συνδυασμό με την πίστα Nο 10, που θα περιγράψουμε πιο κάτω, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τους αρχάριους σκιέρ (συνολικό μήκος 2.100μ.).
(2) Πίστα Παν (Νο 10): Η πιο εύκολη (πράσινη) πίστα του χιονοδρομικού με μήκος 350μ. αλλά με «νευρικό», συρόμενο αναβατήρα που κατά την εκκίνηση ρίχνει τους μισούς αρχάριους κάτω. Μαζί με την πίστα Ήρα, όπως προαναφέραμε, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους αρχάριους στον Παρνασσό.
(3) Πίστα Πυθία (Νο 14): Σχετικά δύσκολη στην αρχή, μπλε πίστα με μήκος 620μ. Είναι ό,τι πρέπει για όσους μόλις έχουν περάσει το επίπεδο του αρχάριου.
(4) Πίστα Νο 7α: Βρίσκεται ακριβώς κάτω και δεξιά από τον αναβατήρα Ήρα και καταλήγει στην αφετηρία του. Έχει μήκος 850μ. και είναι μια δύσκολη πίστα (κόκκινη). Θωρείται από τις ομορφότερες πίστες του χιονοδρομικού αφού μέρος της διαδρομής της βρίσκεται μέσα στο ελατόδασος.
(5) Πίστα Ηνίοχος (No 6): Πίστα πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα για τη δυσκολία της∙ την αγαπούν όλοι οι καλοί Έλληνες σκιέρ. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κόκκινη πίστα με μήκος 1.000μ. Oι πίστες Ηνίοχος (Νο 6) & Βάκχος (Νο 2α) είναι πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S. Homologation) για τη διοργάνωση αγώνων.
(6) Πίστα Σαχάρα (No 22): Εξαιρετική κόκκινη πίστα, μακράν η καλύτερη πίστα του χιονοδρομικού. Ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα. Ξεκινά πίσω από την κορυφή Αρνόβρυση, δηλαδή ακριβώς πάνω από τον «Οδυσσέα», και καταλήγει στη Φτερόλακκα μέσω της Περιφερειακής πίστας (Νο 24). Έχει μήκος 1.000μ. και συνδέεται επίσης με τον αναβατήρα Δίας.
Οι φανατικοί επισκέπτες του Παρνασσού γνωρίζουν γιατί ο προορισμός αυτός είναι τόσο ελκυστικός. Ίσως να έχουν απολαύσει την οικογενειακή ζεστασιά σε κάποιο από τα παραδοσιακά καταλύματά. Μπορεί ακόμα να έχουν γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο ή σε κάποιο μεζεδοπωλείο δοκιμάζοντας παραδοσιακούς μεζέδες συνοδευόμενους από τον εξαιρετικό Τοπικό Οίνο Παρνασσού – σίγουρα όλοι έχουμε φάει φορμαέλα (ή τουλάχιστον έχουμε ακούσει γι’ αυτήν)! 
Οι λάτρεις του σκι αλλά και όσοι επιθυμείτε να ανακαλύψετε στην περιοχή κάποια άλλη δραστηριότητα, σας προτείνουμε να κάνετε πεζοπορία, ακολουθώντας πλήθος από ορεινά μονοπάτια, δασικούς δρόμους ή καλντερίμια.

Τα διαβάζουν πολλοί