English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21.11.12

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ολόκληρο το εορταστικό τραπέζι: ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο. (πρόταση Νο1)

Ορεκτικά (Σούπα με κάστανα και λαχανικά / Ψωμάκια Παρμεζάνας)

Για τη Σούπα
Υλικά για 4 μερίδες
500γρ κάστανα καθαρισμένα κομμένα σε 2 κομμάτια
60γρ φυτική μαργαρίνη
2 κύβοι κοτόπουλο
2 σεληνόριζες
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 κολοκύθια κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Λιώστε τη φυτική μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα λαχανικά και τα κάστανα και σωτάρετε τα σε μεσαία φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ένα ροδαλό χρώμα. Προσθέστε τους 2 κύβους κοτόπουλο και 4 ποτήρια νερό και βράστε το μίγμα μισοσκεπασμένο σε μεσαία φωτιά για μια ώρα.

Για τα Ψωμάκια Παρμεζάνας
Υλικά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 αυγό
1/4 κούπας νερό χλιαρό
3/4 κούπας γάλα χλιαρό
1/4 κούπας ζάχαρη
1 κ.τ.γ αλάτι
60 γρ. Bιτάμ Κλασικό
3 ½ κούπες αλεύρι
Για την επικάλυψη:
120 γρ. Βιτάμ Κλασικό
½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης καλά. Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα τάπερ και την αφήνουμε να φουσκώσει. Ύστερα χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Βουτάμε κάθε κομμάτι στο Βιτάμ και ύστερα στην τριμμένη παρμεζάνα. Τοποθετούμε συμμετρικά σε ένα ταψί και ψήνουμε για 35-30 λεπτά στους 170-180 βαθμούς.


Κυρίως πιάτο Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, πορτοκάλι και κάστανα.

Υλικά (για 1 γαλοπούλα 4- 4,5 κιλά με θερμόμετρο)
Για τη γέμιση:
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 ξυνόμηλο
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
200 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 φακελάκι κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλλας
3-4 γαρύφαλλα
¾ φλιτζανιού ρύζι σπυρωτό
1 πορτοκαλόφλουδα
Από τα εντόσθια της γαλοπούλας, μόνο τα συκωτάκια πολύ ψιλοκομμένα
1 ποτηρακι κρασιού κρασί λευκό
1 φλιτζανάκι μικρό πουμαρο
Αλάτι πιπέρι
Σταφίδες μουλιασμένες στο κρασί προαιρετικά

Για τη σάλτσα:
2κ.σ μουστάρδα
1 ποτηρακι κρασιού κονιάκ
1 ποτηρακι κρασί
1 ποτηρακι πορτοκάλι χυμό ή μισό μισό με λικέρ grand marnier
1 κύβο ζωμό κρέατος

Για τη γαλοπούλα:
Φυτινη για άλειμμα εσωτερικά και εξωτερικά
Μουστάρδα για άλειμμα εσωτερικά
Φέτες πορτοκαλιού στα τοιχώματα της κοιλιάς

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και το ξυνόμηλο σε κυβάκια. Βάζουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση.
Όταν τελειώσουμε και το μείγμα έχει γίνει χλιαρό ρίχνουμε το ρύζι.
Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα μας.
Αλατοπιπερώνουμε
Αλείφουμε μέσα και έξω με τη φυτίνη και μόνο εσωτερικά με μουστάρδα.
Βάζουμε τις ροδέλες από το πορτοκάλι στα τοιχώματα της κοιλιάς.
Γεμίζουμε με γέμιση στην κοιλιά ως το λαιμό και όσο παίρνει κάτω από την πέτσα.
Την ράβουμε καλά.
Κόβουμε ροδέλες καρότου στη βάση της γάστρας μας για να μην κολλήσει η γαλοπούλα. Βάζουμε απο πάνω τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τα υλικά της σάλτσας.
Την βάζουμε για ψήσιμο σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 4 με 5 ώρες (συνήθως για κάθε κιλό της γαλοπούλας αντιστοιχεί και μια ώρα ψησίματος)
Ενδιάμεσα ανοίγουμε τη γάστρα βγάζουμε λίγο από το ζουμί με μια κουτάλα και το χρησιμοποιούμε για να την περιβρέχουμε και στα μισά του ψησίματος την γυρίζουμε πάνω κάτω.
Έτσι μένει η γαλοπούλα μας ζουμερή και αφράτη.


Σαλάτα
Υλικά:
1 ματσάκι ρόκα χοντροκομμένη
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάχανο χοντροκομμένο
1 κλαδάκι σέλινο ψιλοκομμένο
2-3 σπαράγγια από κονσέρβα, κομμένα σε κομματάκια
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια
1 κουταλιά της σούπας καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας σπόρους ροδιού
1 αυγό βρασμένο
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:
Πλένουμε, στραγγίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά, όπως περιγράφεται στα υλικά.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ρόκα με το λάχανο, το σέλινο και τα σπαράγγια.
Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα καρύδια, τις σταφίδες, τους σπόρους του ροδιού και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε τη σαλάτα σε σαλατιέρα ή σε πιατέλα και τοποθετούμε στο κέντρο το βρασμένο αυγό κομμένο στα τέσσερα.
Αναμειγνύουμε σε ένα σέικερ το ελαιόλαδο με το ξύδι μπαλσάμικο, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.


Επιδόρπιο Σοκολατένιος κρύος κορμός με φρουί γκλασέ και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Υλικά για μια στενόμακρη φόρμα του κέικ
200 γραμ μαργαρίνη
4-5 κουτ σούπας ζάχαρη άχνη
150 γραμ κακάο εκλεκτής ποιότητας
1-2 κουτ σούπας μπράντι
150 γραμ κομματάκια από διάφορα φρουι γκλασέ
150 γραμ καραμελωμένα αμύγδαλα
150 γραμ μπισκότα ντιζεστίβ

Για την επικάλυψη
150 γραμ σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουτ σούπας κονιάκ
½ φλιτζ του καφέ φρέσκο γάλα
Κερασάκια φρουι γκλασέ για τη διακόσμηση

Εκτέλεση
Αφήνετε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρίχνετε στο μίξερ μαζί με την άχνη ζάχαρη και το κτυπάτε μέχρι να αφρατέψει. Αμέσως μετά ρίχνετε μέσα το κακάο κουταλιά-κουταλιά μέχρι να γίνει ένα αφράτο ομοιογενές σοκολατένιο μίγμα.
Ρίχνετε το μπράντι, δουλεύετε το μείγμα ακόμα για λίγο, το αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και το κρατάτε στην άκρη.
Σπάτε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μικρά κομματάκια, σπάτε τα μπισκότα ντιζεστίβ σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύετε όλα και τα φρουι γκλασέ με το αφράτο μείγμα του κακάο.
Βάζετε το μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ και το κρυώνετε στο ψυγείο μέχρι να γίνει συμπαγές. Το ξεφορμάρετε σε μακρόστενη πιατέλα και το φιλάτε στο ψυγείο.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τις 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ, το μισό φλιτζάνι του καφέ φρέσκο γάλα και τα αφήνετε να ζεσταθούν.
Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα και τη ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε, αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει σιγά-σιγά.
Όταν το μείγμα δεν θα είναι πλέον καυτό, αλείφετε τον κορμό σας και τον διακοσμείτε με κερασάκια φρουί γκλασέ.
Συνοδεύετε τον κορμό με ζεστό καφέ ή παγωμένο τσίπουρο.

Εδώ είναι η πρόταση Νο2: http://act-in-idios.blogspot.gr/2012/11/2_22.html

Τα διαβάζουν πολλοί