English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.10.12

Ονομάζονται Σάντουιτς, αλλά είναι... νησιά!

Η Νότιος Γεωργία και οι Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι είναι ένα Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι μια συστάδα νησιών, που αποτελούνται από την Νότιο Γεωργία - που έχει μήκος περίπου 170 χλμ. και πλάτος 29 χλμ. και είναι μακράν το μεγαλύτερο νησί της περιοχής - και μια συστάδα μικρότερων νησιών που είναι γνωστή ως οι Νήσοι Νότιοι Σάντουιτς.
Δεν υπάρχει ιθαγενής πληθυσμός σε κανένα από τα νησιά, και οι μόνοι κάτοικοι επί του παρόντος είναι ο Βρετανός Κυβερνητικός Αξιωματούχος, ο Βοηθός ταχυδρομικός διευθυντής, επιστήμονες και προσωπικό υποστήριξης του Βρετανικού Παρατηρητηρίου Ανταρκτικής που διατηρεί επιστημονικές βάσεις στην Νήσο Πουλιού (Νήσος Μπερντ) και στην πρωτεύουσα, το Σημείο Βασιλιά Εδουάρδου, καθώς και προσωπικό στο μουσείο στο κοντινό Γκρυτβίκεν.

Η Βρετανική διεκδίκηση κυριαρχίας στην Νότιο Γεωργία χρονολογείται από το 1775, και στις Νότιους Σάντουιτς Νήσους από το 1908. Το έδαφος "Νότιος Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι" σχηματίστηκε το 1985, πρωτύτερα διοικείτο ως τμήμα των Εξαρτημένων Εδαφών των Νήσων Φώκλαντ. Η Αργεντινή διεκδίκησε την Νότιο Γεωργία το 1927 και τις Νοτίους Σάντουιτς Νήσους το 1938.
Η Αργεντινή διατηρούσε έναν σταθμό του πολεμικού ναυτικού, τον Κορμπέτα Ουρουγουάη, στο Λιμάνι Φαραντέυ στην Νήσο Θούλη των Νότιων Σάντουιτς Νήσων από το 1976 έως το 1982 όταν και τον έκλεισε το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Η διεκδίκηση της Αργεντινής επί της Νοτίου Γεωργίας συνεισέφερε στον Πόλεμο των Φώκλαντ του 1982, κατά τον οποίο οι δυνάμεις της Αργεντινής κατέλαβαν για λίγο το νησί και το θέμα της κυριαρχίας στα νησιά παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα.

Τα 8 νοτιότερα νησιά της Συστάδας των Σάντουιτς Νήσων ανακαλύφθηκαν από τον Τζέημς Κουκ το 1775, τα 3 βορειότερα από τον Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπελλινγκσχάουζεν το 1819. Ο Κουκ τα ονόμασε «Γη Σάντουιτς» προς τιμήν του 4ου Κόμη του Σάντουιτς, 1ου Λόρδου του Ναυαρχείου. Ο προσδιορισμός «Νότια» προστέθηκε αργότερα για να τα ξεχωρίζουν από τα «Νησιά Σάντουιτς», που τώρα είναι γνωστά ως Χαβάη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε επίσημα τα Νότια Νησιά Σάντουιτς το 1908, κατατάσσοντας τα με άλλες Βρετανικές περιοχές στην Ανταρκτική ως τα Εξαρτημένα Εδάφη των Νήσων Φώκλαντ.

http://el.wikipedia.org

Τα διαβάζουν πολλοί