English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

1.10.12

Κέρκυρα... στο Μον Ρεπό!

Το παλάτι Μον Ρεπό όπως φαίνεται από την είσοδο του κήπου.
Το θερινό ανάκτορο του Άγγλου αρμοστή Thomas Maintland και της Κερκυραίας συζύγου του, Νίνας Παλατιανού.

Ένα από τα αξιοθέατα της Κέρκυρας και το οποίο οπωσδήποτε αξίζει ο κάθε επισκέπτης του νησιού να το γνωρίσει, είναι το ανάκτορο του Μον Ρεπό. Οπωσδήποτε αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αξιοθέατα στο νησί της Κέρκυρας. Το κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα, παρ΄όλο που δείχνει να αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αγγλικής έπαυλης είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασσικά στοιχεία και είναι έργο του Άγγλου αρχιτέκτονα Whitemore.
Η είσοδος. Φανερά τα σημάδια της ελληνικής αρχιτεκτονικής
Το κτίριο κλείνεται μέσα σε μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Χτίστηκε ανάμεσα στα 1828-31 για θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή Μαίτλαντ και της Κερκυραίας συζύγου του Νίνας Παλατιανού. Το ανάκτορο αυτό έχει μια φανταστική θέα στη θάλασσα του Ιονίου. Στο παλάτι αυτό, στα 1863 για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ, η οποία μαγεμένη από τις ομορφιές της Κέρκυρας λίγο καιρό αργότερα θα χτίσει το Αχίλλειο.
Στο Μον Ρεπό γεννήθηκε ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Στα 1864 μετά την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, ο Δήμος της Κέρκυρας θα παραχωρήσει το παλάτι αλλά και το κτήμα όλο στη δυναστεία του Γεωργίου του Α! για να το χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια σαν θερινή κατοικία. Εξ΄άλλου ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν αυτός που έδωσε στο παλάτι το όνομα Μον Ρεπό.
Χαρακτηριστικό δρομάκι στον κήπο. 
Η απόλαυση των Ελλήνων εστεμμένων θα διακοπεί κατά το διάστημα του πολέμου και της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανοϊταλούς και το παλάτι του Μον Ρεπό θα χρησιμοποιεί ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων νήσων, Piero Parini σαν θερινή κατοικία. Με την απελευθέρωση οι Έλληνες βασιλείς θα χρησιμοποιούν και πάλι το παλάτι και το κτήμα σαν θερινή κατοικία μέχρι το 1967 που θα εκδιωχθούν από την Ελλάδα.
Γενική άποψη του ανακτόρου.

Το 1974 με την μεταπολίτευση το παλάτι αλλά και το κτήμα θα δοθούν στον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ θα τα διεκδικήσει σαν δική του προσωπική περιουσία. Αυτή η δικαστική διαμάχη θα διαρκέσει μέχρι το 1991 οπότε η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει ότι το Μον Ρεπό ανήκει στον λαό της Κέρκυρας.
Παρ΄όλη την εγκατάλειψη, ο κήπος είναι μια ξεχωριστή ομορφιά. 
Το κτήμα που φιλοξενεί το Μον Ρεπό καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του λόφου της Ανάληψης, πάνω από 250 στρέμματα, ανάμεσα στα προάστια Κανόνι και Ανεμόμυλος.
Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων, όπως τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής της Αγίας Κέρκυρας, του βωμού της Άρτεμης και του αρχαίου ναού της Κέρκυρας όπου σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Στην περιοχή αυτή υπήρχε η αρχαία πολή της Κέρκυρας η οποία κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος. Είχε δύο λιμάνια. Το λιμάνι του Αλκίνοου, που έβλεπε προς την μεριά της Ηπείρου και το Υλλαϊκό λιμάνι που βρισκόταν στη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου. 

Το ανάκτορο στο ηλιοβασίλεμα.
Τα πρώτα ευρήματα στον χώρο αυτόν αποκαλήφθηκαν όταν τα νησιά βρίσκοντας κάτω από την αγγλική κατοχή. Στα δεξιά του ανακτόρου του Μον Ρεπό βρίσκεται ο ναός της Ακραίας Ήρας ο οποίος λέγεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος στην αρχαία Κέρκυρα. Όμως το μνημείο αυτό έχει υποστεί πολλές φθορές.
Το ανάκτορο του Μον Ρεπό σήμερα φιλοξενεί τα εκθέματα του μουσείου της Παλαιούπολης. Στ΄αλήθεια μια επίσκεψη στο Μον Ρεπό είναι μια μεγάλη εμπειρία.

Τα διαβάζουν πολλοί