English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.10.12

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2330 έτη ιστορίας / 100 χρόνια απο την απελευθέρωση (ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ)

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ. και έλαβε το όνομά της προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη του Φιλίππου Β’ και της πέμπτης συζύγου του (της Θεσσαλής πριγκίπισσας Νικησιπόλης).

Το όνομά της πόλης προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων "Θεσσαλῶν" + "Νίκη", σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών, έναντι του τυραννικού καθεστώτος των Φερών και των συμμάχων της, Φωκέων, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου.

Το όνομα απαντάται σε διάφορες μορφές, με ελαφρώς παραλλαγμένη ορθογραφία και φωνητικές διακυμάνσεις.

"Θεσσαλονίκεια" είναι επιθετική μορφή, που βρίσκουμε στο έργο του Στράβωνα και χρησιμοποιείται, κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, ως ονομασία της πόλης σχηματιζόμενη από το όνομα φυσικού προσώπου, όπως αντίστοιχα γινόταν για την Σελεύκεια από το Σέλευκος, την Κασσάνδρεια από τον Κάσσανδρο, Αλεξάνδρεια από τον Μέγα Αλέξανδρο κ.α.
Η επικρατούσα όμως μορφή του ονόματος είναι "Θεσσαλονίκη".
Κατά την ελληνιστική εποχή υπήρξε και ο τύπος "Θετταλονίκη" ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπως φανερώνουν επιγραφές και νομίσματα, εμφανίστηκαν οι μορφές "Θεσσαλονείκη" και "Θεσσαλονικέων πόλις".

Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους οι λαοί που σχετίστηκαν με το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος και τη Θεσσαλονίκη απέδωσαν, κυρίως μέσω παρηχήσεων, την ονομασία της πόλης στις γλώσσες και στις διαλέκτους τους. Οι Οθωμανοί αποκαλούσαν την πόλη "Σελανίκ", όπως και οι Εβραίοι. Οι τοπικοί σλαβικοί πληθυσμοί την αποκαλούσαν "Σολούν" και οι βλαχόφωνοι "Σαρούνα".

http://el.wikipedia.org

Τα διαβάζουν πολλοί