English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

7.10.12

Ο γύρος της Ιθάκης σε 1 άρθρο!

“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη” τραγουδάει ο μεγάλος μας Καβάφης. Λέξεις που κάνουν μαγευτικό το ξεκίνημα ενός παραμυθιού. Γιατί στ΄αλήθεια, ένα όμορφο παραμύθι είναι ο πηγαιμός στην Ιθάκη. Ελάτε λοιπόν να βγούμε κι΄εμείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη. Σας υπόσχομαι ότι θα περάσουμε  πολύ όμορφα.
Η Ιθάκη, μετά από τους Παξούς,  είναι το μικρότερο νησί του Εφτανησιακού συγροτήματος. Είναι ένα νησί ξεχωριστό, καταπράσινο, ορεινό, γεμάτο φυσικές ομορφιές, κρυφούς όρμους, ωραίες παραλίες κι΄ακόμη σχδόν αχτύπητο από το θεριό του τουρισμού. Πολλά τα χωριά και τα χωριουδάκια που το ομορφαίνουν κι΄ας κάνουμε έναν περίπατo σε κάποια από αυτά. Ξεκινάμε από ...

...Το Κιόνι.
Τo πανέμορφο Κιόνι

Είναι ένα από τα ομορφώτερα χωριά της Ιθάκης. Απλωμένο στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου μοιάζει να ξεκουράζεται στο πέρασμα του χρόνου. Στην είσοδο του μικρού του λιμανιού δεσπόζουν τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, δείγμα μιας περασμένης εποχής. Ο ένας από τους τρεις ερειπωμένους ανεμόμυλους. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο ίδιος ο οικισμός με τα παλιά καλοδιατειρημένα σπίτια του. Χτίστηκε στις αρχές του 16ουαιώνα και πολλές κατοικίες του που σώζωνται από τότε είναι χαρακτηριστικό ότι άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων αλλά και στους καταστροφικούς σεισμούς, που κατά καιρούς έχουν χτυπήσει τα Εφτάνησα. Άλλη μια όμορφη γωνιά του οικισμού.

Το Κιόνι προσφέρει πανέμορφη θέα και έχει μαγευτικές παραλίες. Παρουσιάζει και θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς διαθέτει και δυό εκκλησιές. Τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη. Ο οικισμός έχει κριθεί διατηρηταίος.
Ας περάσουμε στο ...

...Περαχώρι.
Το Περαχώρι. Μια ακόμη ομορφιά της Ιθάκης.
Το Περαχώρι είναι ένας πανέμορφος ορεινός οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος οικισμός της ιθάκης. Είναι χτισμένος αμφιθαετρικά πάνω από την πρωτεύουσα Βαθύ σε ύψος περίπου 300 μέτρων. Κοντά στον οικισμό υπάρχουν τα μεσαιωνικά ερείπια του προγενέστερου οικισμού της Παλαιοχώρας, η οποία υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης.
Εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη η αρχιτεκτονική του οικισμού και οι βυζαντινές εκκλησιές με τις αξιόλογες αγιογραφίες. Πάνω από το χωριό υπάρχει ένα μεγάλο πυκνό δάσος. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαία ερείπια της Αρεθούσας Κρήνης και της Κόρακος Πέτρας. Σύμφωνα με τον Όμηρο, όταν η Αρεθούσα, μητέρα του Κόρακα, έμαθε ότι ο γιός της σκοτώθηκε πέφτοντας από την πέτρα, αυτοκτόνησε και αυτή στο ίδιο σημείο.
Στο Περαχώρι υπάρχει το μοναστήρι των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Και περνάμε στον...

...Σταυρό.
Ο οικισμός του Σταυρού.
Ο Σταυρός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας Ιθάκης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από σπουδαιότερα  εμπορικά κέντρα του νησιού.
Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η προτομή του Οδυσσέα. 


Η προτομή του Οδυσσέα στην πλατεία του χωριού.

Στη θέση Πηλικάτα, κοντά στο χωριό, οι ανασκαφές έφεραν στο φως λείψανα αρχαίου οικισμού και ευρήματα μυκηναϊκής και ελληνιστικής περιόδου τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του οικισμού. Μια από τις αίθουσες του μουσείου. 
Σειρά για μια επίσκεψη έχει...

....η Ανωγή.
Στην Ανωγή η ομορφιά μιλάει από μόνη της


Είναι ένα ορεινό χωριό βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βαθύ. Η Ανωγή είναι το αρχαιότερο χωριό της ιθάκης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα μεγαλιθικά μνημεία, γνωστά ως “Μενίρ”

Ένα από τα Μενίρ, τα παράξενα της φύσης στον οικισμό της Ανωγής. 

Το πλέον εντυπωσιακό είναι στο βράχο Αρακλή ύψους οκτώ μέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν και τα κατάλοιπα της μεσαιωνικής εποχής. Μιάς ιδιαίτερα ιστορικής περιόδου μυστικιστικής σημασίας. Επίσης στο χωριό υπάρχει και ένα επιβλητικό βενετσιάνικο καμπαναριό. 


Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, το βενετσιάνικο καμπαναριό. 

Η Ανωγή προσφέρει μια πανοραμική θέα προς το Ιόνιο. Στο χωριό βρίσκονται η εκκλησιά της Κοίμησης της Θεοτόκου και  η ιστορική μονή των Καθαρών.
Επόμενη επίσκεψη...

...η Εξωγή.
Χάρμα ομορφιάς και η Εξωγή.
Πρόκειται για το βορειότερο χωριό της Ιθάκης και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η Εξωγή υπήρξε ίσως το πλέον αξιόλογο κέντρο χάρη στην ασφάλεια που προσέφερα η θέση του απέναντι στις επιδρομές των πειρατών. 


Μια θαυμάσια θέα απλώνεται κάτω από το χωριό.
Αξιόλογο είναι και πρέπει να το δει ο επισκέπτης, το μνημείο με τις τεχνιτές πυραμίδες. Επίσης αξιόλογες και οι δυό εκκλησιές του χωριού. Ο Άγιος Νικόλας και η Αγία Μαρίνα.
Θα τελειώσουμε τον πηγαιμό στην Ιθάκη με ένα πέρασμα από τον...

...Πλατριθειά.
Ο Πλατριθειάς είναι ένα γραφικό και πανέμορφο χωριουδάκι, με παραδοσιακά σπίτια, που βρίσκεται στην πιό έφορη περιοχή της Ιθάκης. 


Η εκκλησιά του οικισμού.

Μαζί με το χωριουδάκι Φρίκες αποτελούν το Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατριθειάς.
Άποψη του οικισμού των Φρικών.

Οι Φρίκες είναι ένα μικρό γραφικό και πανέμορφο ψαροχώρι στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Στο μικρό λιμανάκι του υπάρχουν δυό παραδοσιακοί ανεμόμυλοι καλοδιατηρημένοι. Η περιοχή είναι γεμάτη από πανέμορφες παραλίες. Οι Φρίκες παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ταυτίζονται με τον ομηρικό λιμένα του Ρείθρου.
Τελειώσαμε ένα ακόμη απολαυστικό περίπατο στις ομορφιές των νησιών του Ιονίου.Όμως θα συνεχίσουμε και με άλλους περιπάτους. Θα είμαστε και πάλι μαζί.

http://eftanhsa.blogspot.gr/

Τα διαβάζουν πολλοί