English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.9.12

Εκδρομή στη Βλαχέρνα Αρκαδίας!

Η Βλαχέρνα βρίσκεται βορειοδυτικά της Τρίπολης, και είναι χτισμένη στις πρόποδες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 954 μέτρα και σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας την Τρίπολη, μόλις 7 χιλιόμετρα από το Λεβίδι και 12 χιλιόμετρα από την Βυτίνα. Μετά την Βλαχέρνα συναντούμαι τον οδικό άξονα «111», από τον οποίο συνεχίζουμε για Πάτρα ή για Πύργο.
Στο χωριό μένουν 300 περίπου κάτοικοι, ενώ το καλοκαίρι και τις γιορτές μαζεύει τριπλάσιο και πλέον αριθμό Βλαχερναίων.

Το χωριό έχει προσεγμένη ρυμοτομία, καλούς δρόμους, πλατείες και παραδοσιακές βρύσες.

Μπορείς να βρεις ενοικιαζόμενα δωμάτια και κυρίως πολύ καλές ταβέρνες και κουτούκια για πολύ καλά και παραδοσιακά φαγητά. Επίσης υπάρχουν παραδοσιακοί φούρνοι και κρεοπωλεία με ντόπια εδέσματα.

Η Μητρόπολη του χωριού, είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ενώ υπάρχουν και πολλά γραφικά εξωκλήσια, που μπορούν να επισκεφθούν οι επισκέπτες.

Πάνω από τη Βλαχέρνα ορθώνεται επιβλητικός βράχος σε ύψος 1.150μ. και μέσα στα έλατα, το κάστρο του Μπεζενίκου. Το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο, το κάστρο του Μπεζενίκου, όπου το 1458 οι Έλληνες προέβαλαν ηρωική αντίσταση κατά των στρατευμάτων του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή και το 1826 κατά του Ιμπραήμ.

Στο βράχο Μπεζενίκου βρίσκεται το μοναστήρι της Αγια-Ελεούσας.

Στη Βλαχέρνα υπάρχει και άλλο μοναστήρι, της Παναγίας της Βλαχέρνας που βρίσκεται στο όρος Καστανιά που βρίσκεται στο δεξιό μέρος του οδικού άξονα Τρίπολης-Πύργου.

Στο κάτω μέρος του χωριού έγινε στις 21 Ιουλίου του 1944 η μάχη της Βλαχέρνας κατά των Γερμανών. Για το λόγο αυτό έχει στηθεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην είσοδο του χωριού από Τρίπολη.

Την 15 Αυγούστου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό, ενώ πριν το πανηγύρι (αρχές Αυγούστου) διοργανώνεται «η γιορτή του τσοπάνη» που προσελκύει πολύ κόσμο και είναι ευρύτερα γνωστή.

Στην Βλαχέρνα, υπάρχει ακόμη Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο στεγάζεται και «το στέκι των γυναικών», ενώ υπάρχει επίσης Βιβλιοθήκη, Αγροτικό Ιατρείο και Ταχυδρομικό Πρακτορείο. Αγέρωχο βέβαια και το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο όμως δεν λειτουργεί (οι μαθητές πηγαίνουν στο Λεβίδι).

Επίσης δημιουργείται Λαογραφικό Μουσείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ στο χωριό εκδίδονται δύο τοπικές ενημερωτικές και λαογραφικές εφημερίδες, «Τα Νέα των Βλαχερναίων» και τα «Μαντάτα του Μπεζενίκου».

Υπάρχουν και πολιτιστικοί σύλλογοι, με πλούσια πολιτιστική δράση, όπως επίσης και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αεί Μαίναλον» με κύριο σκοπό την προστασία του Μαινάλου.

Η Βλαχέρνα, έχει χαρακτηρισθεί Παραδοσιακός Οικισμός (ΦΕΚ 430/2007), ενώ έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Μαρτυρικών χωριών (ΦΕΚ 197/2005).

http://www.vlaxerna.gr

Τα διαβάζουν πολλοί