English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

25.9.12

7 στοιχειωμένα σπίτια και οι αστικοί τους "μύθοι"...

1. Το σπίτι στο Πικέρμι
Είναι ίσως το πιο γνωστό στοιχειωμένο σπίτι. Απο την αρχαιότητα ήταν γνωστή τοποθεσία όπου λάμβαναν χώρο παράδοξα φαινόμενα.
Σε αυτήν, το 18ο και το 19ο αιώνα, άνθρωποι χάνονταν, ενώ υπήρχαν συχνές εμφανίσεις ξωτικών και νεραϊδών. Το συγκεκριμένο σπίτι, τώρα, χτίστηκε το 1910 απο τον Περικλή Καλλέργη, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού δολοφόνησε τη γυναίκα του. Στην Κατοχή χρησιμοποιήθηκε απο τον ιταλικό στρατό ως τοπικό φρουραρχείο και στα υπόγειά του γίνονταν βασανιστήρια απο τους στρατιώτες. Οι μετέπειτα ένοικοι του σπιτιού έμεναν σε αυτό μόνο μικρά χρονικά διαστήματα, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια, άγνωστοι σκάβουν το υπόγειο λόγω διαφόρων φημών περί κρυμμένου θησαυρού.

2. Το σπίτι της Καλλιθέας
Στην οδό Λασκαρίδου στην Καλλιθέα, βρίσκεται το διώροφο κτίριο της οικογένειας της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου. Μέσα σ’αυτό, εδώ και χρόνια κρύβεται ένα ερωτικό δράμα που κατέληξε στο θάνατο. Η ιστορία εκτυλίσσεται στα 1900, όταν ο ποιητής Περικλής Γιαννόπουλοςερωτεύτηκε παράφορα τη Σοφία. Η νεαρή ζωγράφος, ενώ ήταν κι αυτή ερωτευμένημαζί του, του έκανε πείσματα και του φερόταν με αδιαφορία, απορρίπτοντας τηνπρόταση γάμου που της είχε κάνει. Ο άτυχος νέος, απογοητευμένος και βλέποντας τα όνειρά του να χάνονταιτο ένα μετά το άλλο, έθεσε τέρμα στη ζωή του, πέφτοντας από το άλογό του στο Σκαραμαγκά. Η κοπέλα, μή αντέχοντας το βάρος από τον χαμό του αγαπημένου της, κλείστηκε στον εαυτό της, σφράγισε τις πόρτες του σπιτιού της και περιφερόταν στα δωμάτια ως το τέλος της. Μετά το θάνατό της πολλοί ισχυρίζονταν πως αν περνούσε κανείς νύχτα από εκεί, έβλεπε το φάντασμά της να τριγυρίζει και να μουρμουρίζει μελαγχολικά το όνομα του αγαπημένου της…

3. Το σπίτι του Θησείου
Ενα χαμόσπιτο πίσω από το σταθμό του ηλεκτρικού σταθμού στο Θησείο, κρύβει μια τραγική ιστορία. Εκεί, γύρω στα 1935, κατοικούσε μαζί με τη μητέρα της, μια πανέμορφη κοπέλα, η Αθανασία, που εργαζόταν μέρα-νύχτα για να μαζέψει χρήματα για την προίκα της και να παντρευτεί τον καλό της. Ομως, μια μέρα, η μητέρα της, της άρπαξε τις οικονομίες της και εξαφανίστηκε με τον εραστή της!Η φτωχή κοπέλα, εγκαταλειμμένη από τον αρραβωνιαστικό της μαράζωσε και έδωσε τέλος στη ζωή της. Αλλοι λένε οτι πρώτα σκότωσε τη μητέρα της και ύστερα αυτοκτόνησε. Οποια όμως και αν είναι η αλήθεια, στο σπιτάκι, που χρόνια τώρα είναι έρημο, πολλοί λένε οτι τις νύχτες ακούγεται ακόμη το γοερό κλάμα της άτυχης Αθανασίας….

4. Το σπίτι της Καστέλλας
Λέγεται ότι το σπίτι ανήκε στους Μαυρομιχάληδες, λόγω του μονογράμματος της οικογένειας που υπάρχει σε μια σιδερένια πόρτα του σπιτιού. Το λένε "στοιχειωμένο" λόγω κάποιας ρομαντικής ιστορίας που υπάρχει και λέει για μια νεαρή γυναίκα που βιάστηκε και σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι από ένα Τούρκο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και από τότε το φάντασμα της που "κατοικεί" εκεί, τρομάζει τους επισκέπτες του σπιτιού. Το οίκημα έχει δύο πλευρές,η μία είναι πάνω στην αμμουδιά στην παραλία Βοτσαλάκια και η άλλη είναι προς τη μεριά του δρόμου. Από τη μεριά του δρόμου κατά μήκος του τοίχου είναι αναρτημένα κομμάτια από σπασμένα γυαλιά τα οποία αφού τα κάρφωσαν σε φελιζόλ τα περίχυσαν με τσιμέντο για να είναι σταθερά.

5. Το σπίτι των ανέμων
Βρισκόμαστε στην περιοχή του Φαλήρου στην οδό Δ. Φαληρέως σε ένα από τα πιο παλιά στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας όπου έχει συμβεί το εξής γεγονός εδώ πέρα. Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου ζούσε εδώ μία κοπέλα την οποία αγαπούσε ένας νεαρός παρ’ όλα όμως δεν ικανοποιούσε αυτή την αγάπη του και αυτός πήγε και αυτοκτόνησε. Από τη θλίψη της κλείστηκε στο σπίτι και πέθανε εδώ μέσα. Από τότε λένε οι κατοικοι ότι ακούνε διάφορες φωνές, βλέπουνε οπτασίες, θορύβους, και πολλές φορες έχουν δει και μία κοπέλα. Στο συγκεκριμένο χώρο έχουν δει στο παράθυρο που βρίσκεται δεξιά, μία μαύρη φιγούρα ένα μαύρο πρόσωπο ανδρικής προέλευσης. Ταυτόχρονα νιώσανε πανικό και από τότε δεν προσεγγίζουν τόσο πολύ το χώρο. Προσπαθούν να τον αποφεύγουν. Επίσης επηρεάζει η όλη κατάσταση και το διπλανό σπίτι όπου έχουν βιώσει οι άνθρωποι διάφορες παράδοξες οπτασίες, έχουνε νιώσει παράξενα αγγίγματα. Το στοιχειωμένο σπίτι είναι γνωστό σαν «Σπίτι των Ανέμων».

6. Το σπίτι της Σαλαμίνας
Στην Σαλαμινα υπάρχει ένα σπίτι, συγκεκριμενα στα Παλούκια. Είναι ενα θεορατο αρχοντικό σπίτι με ένα τεραστιο κήπο και όμως κανεις δεν το περιποιείται αν και οι ιδιοκτητες του ζουν ακόμη. (όχι εκει βεβαια.). μια ομαδα νεαρων αποφασισαν να το επισκεφτουν για αν δουν αν πραγματικα αληθευουν όσα είχαν ακούσει. Πήγαν βράδυ, πήδηξαν την μεγαλη καγκελόπορτα και μπήκαν. εκεί υποτείθεται ότι στα παλια τα χρόνια κατοικουσε ένας αντρας που ασχολιόταν με την μαυρη μαγεια. εξού και τα βιβλία της Σολομοντικής που βρήκαν. Σαν περίεργοι που ήταν πήραν ένα βιβλίο το ανοιξαν και αρχισαν να διαβάζουν. Ξαφνικά αρχισε μεσα στο κατακαλόκαιρο να φυσάει δυνατα, τα δέντρα στην αυλή λύγισαν μέχρι το πάτωμα και μερικά σκέπασαν τα παράθυρα. είδαν επίσης και διάφορες σκιες να περιφέρονται και να εξαφανίζονται το ίδιο γρήγορα όπως εμφανίζονταν. τα παιδιά φοβήθηκαν, παρατησαν το βιβλίο, και φύγανε όσο το δυνατον πιο γρηγορα μπορούσαν. την επόμενη μέρα που ξύπνησαν ήταν όλο το σώμα τους με μελανιές και σημάδια…

7. Το σπίτι του Αχλαδόκαμπου
Ανάμεσα στις πολλές ιστορίες που διαδίδονται για στοιχειωμένα σπίτια στον ελλαδικό χώρο συγκαταλέγεται η ιστορία του Διαμαντέικου σπιτιού στην περιοχή του Αχλαδόκαμπου.Η υπηρέτρια του παλιού αρχοντικού ήταν η πρώτη που ανέφερε πως είδε κάποιες φευγαλέες θεόρατες παρουσίες να πλανιούνται στο σπίτι. Πίστεψε όπως είπε πως ήταν βρικόλακες που έκαναν την εμφάνισή τους κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και επιχειρούσαν να φάνε το αλεύρι από τις αποθήκες. Το 1925 το σπίτι πουλήθηκε στην οικογένεια Σελλή.
Οι καινούριοι ένοικοι ένιωσαν δυσφορία και ανησυχία με τη διάχυτη αίσθηση εχθρότητας στην ατμόσφαιρα, με τους ανεπαίσθητους ήχους αργόσυρτων βημάτων και το απειλητικό συναίσθημα ότι κάποιος τους παρακολουθούσε. Λίγους μήνες αργότερα η κατάσταση χειροτέρεψε, απότομοι υπόκωφοι κρότοι, πάταγοι και βουητά μυστηριώδους προέλευσης τάρασσαν τον ύπνο τους και τους ξυπνούσαν ξαφνικά τα βράδια.
Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αόρατα πλάσματα προσπαθούσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με διάφορους τρόπους, μανταλώνοντας τις πόρτες, αλλάζοντας θέση στα προσωπικά αντικείμενα, μισανοίγοντας τα πορτόφυλλα, ανάβοντας φώτα και προκαλώντας αλλόκοτες δαιμονικές λάμψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα φαινόμενα δοκίμασαν γερά τα νεύρα των ενοίκων και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το ιδιόμορφο σπίτι. Οι επόμενοι κάτοικοι του αρχοντικού ήταν οι οικογένειες Διαμαντογιάννη και Δολίτση. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής κάποια από τα μέλη της οικογένειας βρήκαν ατυχή και ανεξήγητο θάνατο και κυκλοφόρησε η φήμη ότι το σπίτι είναι καταραμένο.

Εάν σας άρεσαν αυτές οι ιστορίες, τότε δείτε και αυτές τις 3 με φωτογραφικό υλικό:
Θεσσαλονίκη, Αγίας Σοφίας 31 & Ερμού 52, στη γωνία... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ των βρικολάκων
&
Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 263... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ (+ video)
&
Σύρος... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

Τα διαβάζουν πολλοί