English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

18.8.12

Ο αγώνας για τις ενεργειακές πηγές μπορεί σύντομα να αντικατασταθεί από τη μάχη για το νερό

Kάθε οργανωμένη πολιτεία έχει χρέος να προετοιμάζεται για όσα μέλλει να συμβούν. Άλλο το ότι, εμείς ακολουθούμε τα γεγονότα πάντα ασθμαίνοντας, πιστοί στην άποψη του Θηβαίου Αρχία, που μας άφησε την φράση «ες αύριον τα σπουδαία». Δεν διάβασε την επιστολή που του έστειλε φίλος του, επειδή διασκέδαζε, με την οποία τον προειδοποιούσε ότι εκείνο το βράδυ σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν και πρόφερε την παραπάνω φράση. Τα «σπουδαία» όμως δεν ήταν για την «αύριον», αφού πράγματι εκείνο το βράδυ τον σκότωσαν.
Αφορμή για το σημερινό σημείωμα πήρα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ετοιμάζει σχέδιο δράσης σε περίπτωση παγκόσμιας έλλειψης πόσιμου νερού, την έλλειψη του οποίου ήδη ...
έχουν αισθανθεί δύο δισεκατομμύρια κατοίκων της Γης. Και παρόλο που η Ρωσία είναι μια από τις τρεις χώρες στον κόσμο (με τον Καναδά και την Βραζιλία) που θα διψάσουν τελευταίες, η απότομη μείωση των πόσιμων πηγών στον κόσμο την αναγκάζει να σχεδιάσει από τώρα στρατηγική «ασφάλειας ύδατος».
Ο αγώνας για τις ενεργειακές πηγές (πετρέλαιο, αέριο κ.ά.) μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντικατασταθεί από τη μάχη για το νερό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εγκατέλειψαν τον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού.
Οι «μετανάστες ύδατος» ήδη είναι περισσότεροι από τους πρόσφυγες λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Οπότε η απειλή «υδάτινων πολέμων» είναι απολύτως ρεαλιστική, όπως εκτιμά ο διοργανωτής του προγράμματος «Watermap – ο χάρτης των νερών της Ρωσίας», κ. Аντρέι Βόινοφ:
«Ο ΟΗΕ προβλέπει παρόμοιες συγκρούσει περίπου μετά από 25-30 χρόνια. Οι πηγές της έντασης υπ’ αυτήν την έννοια είναι δύο: η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Και εάν στην Αφρική το πρόβλημα είναι πολύ οξύ και η ίδια η περιοχή αρκετά φτωχή και ελάχιστα ανεπτυγμένη, η Μ. Ανατολή είναι απ’ αυτήν την άποψη πολύ περισσότερο εκρηκτική. Πολλές μεγάλες πόλεις βασίζονται εκεί στην αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού, όμως αυτή είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία.
Να σημειώσουμε εμείς, ότι το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας, σε περίπτωση αυτονόμησης του κουρδικού τμήματος, δεν είναι απλώς η απώλεια εδάφους, αλλ’ εκείνου ακριβώς του εδάφους από όπου πηγάζουν οι δύο μεγάλοι ποταμοί (Τίγρης και Ευφράτης) που υδροδοτούν όλη τη Μέση Ανατολή. Ένα από όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Συρίας, είναι να κλείσει τις στρόφιγγες, στερώντας τους Σύρους από το μισό περίπου της κατανάλωσης νερού. Αυτό το όπλο θα πέσει σε λίγο καιρό στα χέρια των Κούρδων.
Αυτά ως προς τη Ρωσία και Τουρκία.

Προσέξτε όμως τι μας ετοιμάζει το σύστημα, αφού υπενθυμίσω ότι με νόμο απαγορεύεται πλέον στην Ελλάδα η συγκέντρωση ομβρίων υδάτων από ιδιώτες, χωρίς άδεια των αρμοδίων αρχών! Το ότι δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα ακόμη, δεν είναι περίεργο, αφού υπάρχει και νόμος που μας απαγορεύει να παρασκευάζουμε και να τρώμε κοκορέτσι. Ο νόμος όμως υπάρχει και κάποια στιγμή θα υποχρεωθούμε να τον εφαρμόσουμε. Όπως και τα παρακάτω.
Με την τροποποίηση της ισχύουσας υδρολογικής νομοθεσίας για το σύνολο των χωρών του πλανήτη, γράφει ο γεωλόγος Αριστείδης Μπαρούνης, όλες οι πηγές νερού ανήκουν στο κράτος, δηλαδή στο σύνολό τους κρατικοποιούνται και το κράτος θα διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης νερού κατά το δοκούν στους εκλεκτούς του ή θα τα πωλεί σε διάφορες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι δεν θα μπορεί να ανοίξει κάποιος πηγάδι στο κτήμα του. Με τον τρόπο αυτόν, τα δικαιώματα χρήσης επιφανειακού και υπόγειου νερού φερ’ ειπείν στην Θεσσαλία, μπορεί να παραχωρηθούν σε ιδιώτη, που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να διανοίξει «φρέαρ υδροληψίας» ή να κατασκευάσει έργο υδροληψίας από χείμαρρο παρά μόνο μετά από άδεια του κατέχοντος το δικαίωμα, και φυσικά με το αζημίωτο και σε τίμημα που θα καθορίσει ο ιδιώτης.
Ήδη στις ΗΠΑ, τα δικαιώματα χρήσης νερού ολόκληρης της πολιτείας του Κολοράντο παραχωρήθηκαν σε έναν ιδιοκτήτη πετρελαιοπηγών από κοινού με κάποιον πρώην περιβαλλοντολόγο.

Το επόμενο βήμα θα είναι προφανώς, να αγοράζουμε και τον αέρα για την αναπνοή μας.

http://24luckyhours.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί