English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.7.12

Διακοπές στη Σκόπελο!

Η Σκόπελος είναι το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα! Xαρακτηρίζεται απο τα πυκνά δάση και το γαλάζιο της uάλασσας γι'αυτο και στις 5/7/97 ανακυρήχθηκε επίσημα ώς "πράσινο και γαλάζιο νησί" απο τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό οτι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού καλύπτεται απο παρθένο πευκοδάσος. Ενα δάσος που όταν επισκεφτείτε τη Σκόπελο θα χρειαστεί και τη δική σας αγάπη, φροντίδα και προσοχή για να παραμείνει όπως είναι.
Στο βορρά μέσα σε μια κλειστή αγκαλιά είναι χτισμένη η πανέμορφη μικρή πολιτεία της Σκοπέλου με τα σφιχταγκαλιασμένα σπίτια που περιβάλλουν το Κάστρο και κατεβαίνουν μέχρι κάτω στο λιμάνι.
Ανάμεσα στα σπίτια αναρίθμητα μικρά εκκλησάκια που με ιδιαίτερο σεβασμό φροντίζουν οι Σκοπελίτες συνεχίζοντας να διατηρούν αυστηρά τη θρησκευτική τους παράδοση. Στενά πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια που ...
διακόπτονται κάθε τόσο από πλατύσκαλα και σκαλοπάτια ζώνουν τις γειτονιές, τεράστιες μπουκαμβίλιες αγκαλιάζουν μπαλκόνια και φρεσκοασβεστομένους τοίχους, που κλείνουν μέσα τους μικροσκοπικές αυλές.
Θα περιπλανηθείτε στα μικρά δρομάκια, από το Πηγαδάκι θα ανηφορίσετε για το Κάστρο και από κει θα κατέβαιτε στο λιμάνι, σταματώντας κάθε τόσο για να θαυμάσετε την μοναδική θέα. Οταν νομίσεις οτι έχεις χαθεί στα αναρίθμητα δρομάκια της Σκοπέλου απλά κατηφόρισε σε ένα απο αυτά και θα βρεθείς στο λιμάνι.
Μια υπέροχη διαδρομή είναι αυτή της ανάβασης απο τη Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού στο κάστρο. Η διαδρομή αυτή είναι σαν μια αναδρομή στο παρελθόν. Υπέροχες εκκλησιές, γραφικά δρομάκια, απότομα βράχια με το Αιγαίο να ανοίγετε μπροστά σου επιβλητικό.
Από τον 16ο αιώνα π.Χ που η σημερινή Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος, από τους Κρήτες που έφτασαν στο νησί φέρνοντας μαζί τους την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου, το νησί κατοικήθηκε από πολλές διαφορετικές εθνικές ομάδες.
Η πόλη της Σκοπέλου έχει χαρακτηριστεί ώς παραδοσιακός οικισμός (19/10/78 προεδρικό διάταγμα 594 , 13-11/78). Γεωγραφικά η Σκόπελος είναι ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί (κεντρικά - βορειοδυτικά του Αιγαίου), Ανατολικά απο το Πήλιο και βόρεια της Εύβοιας. Εχει πλούσια σε εντάσεις ακτογραμμή με περίμετρο 67 χιλιόμετρα, έκταση. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 5.700 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ παράλληλα είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Βορείων Σποράδων (μετά την Σκύρο).
Το νησί ανήκει στον Νομό Μαγνησίας, και αποτελεί ένα δήμο, τον δήμο Σκοπέλου. Η πόλη της Σκοπέλου έχει 4.000 κατοίκους.
Στο νησί υπάρχουν επίσης τρία ακόμη χωριά:
  1.  Η Γλώσσα (1300 κατοίκους) με το Λουτράκι (το δεύτερο λιμάνι του νησιού επίνειο της Γλώσσας) και το Αθέατο.
  2. Το Κλήμα (50 κατοίκους)
  3. Το Ελιος (350 κατοίκους)
Παραλίες
Στο νησί θα βρείτε πολλές παραλίες και ορμίσκους με καταγάλανα καθαρά νερά. Οι επιλογές είναι πολλές και για κάθε είδους προτίμηση. Παραλίες με βότσαλα ή με άμμο. Ερημικά κολπάκια για γυμνισμό. Πολυσύχναστες ακτές με θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες, ομπρέλες και ταβερνάκια ή αναψυκτήρια για να απολαύσετε το ποτό σας ή το φαγητό σας. Κόλπους με βαθιά απότομα νερά για εξερευνήσεις του όμορφου βυθού με μάσκα ή για υποβρύχιο ψαροτούφεκο.
Στις περισσότερες παραλίες μπορείτε να πάτε με τα τοπικά λεωφορεία. Τα δρομολόγια είναι αρκετά τακτικά και αναγράφονται στις κεντρικές στάσεις. Υπάρχουν επίσης μηχανάκια και αυτοκίνητα για νοικίασμα ή χρησιμοποιήστε ταξί. Στις απομονωμένες παραλίες θα πάτε με τα πόδια, εξάλλου το νησί προσφέρεται για τέτοιου είδους πεζοπορίες.
Για να επισκεφθείτε ερημικά κολπάκια και απάνεμους όρμους που είναι δύσβατα με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο ή ακόμα και με τα πόδια υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε κάποια βάρκα με εξωλέμβια μηχανή. Με τον ίδιο τρόπο θα επισκεφθείτε και το ερημονήσι του Άη Γιώργη που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Χρήσιμες σημειώσεις:
1.) Στη Σκόπελο το καλοκαίρι συνήθως δε φυσάει και δεν έχουμε τα γνωστά μελτέμια, όπως συμβαίνει στις Κυκλάδες. Αλλά ακόμα κι αν φυσάει, θα βρείτε πάντοτε μια απάνεμη παραλία. Για παράδειγμα όταν φυσάει βόρειος άνεμος, οι νότιες παραλίες δεν επηρεάζονται και το αντίθετο. Για σας που αγαπάτε τα μεγάλα κύματα, διαλέξτε μια βόρεια παραλία όταν φυσάει βόρειος άνεμος.
2.) Στην Ανατολική και Βορειοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν αρκετές παραλίες οι οποίες έχουν πρόσβαση μόνο με ιδιωτικό μέσον (αυτοκίνητο, μηχανάκι) ή με βάρκα. Απομακρυσμένες και λιγότερο γνωστές, χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι περισσότερες έχουν παραμείνει στη φυσική τους κατάσταση.
3.) Οι υποβρύχιες καταδύσεις με οξυγόνο απαγορεύονται και καλύτερα θα ήταν να ζητήσετε πληροφορίες από τις λιμενικές αρχές πριν επιδοθείτε στο αγαπημένο σας άθλημα. Απ’ όσο γνωρίζουμε μόνο στο γειτονικό νησί «Μικρό Αδέλφι» επιτρέπεται η υποβρύχια κατάδυση.
Νότιες & Δυτικές παραλίες: 9: Στάφυλος, Βελανιό, Αμάραντος, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος, Αντρίνες, Μηλιά, Καστάνι, Καρκατζούνα
Βόρειες & Ανατολικές παραλίες: 3: Άγιος Κωνσταντίνος ή Γλυφονέρι, Γλυστέρι, Σάρες.

Πως θα πας
Ενδεικτικά δες εδώ: http://www.skopelosweb.gr/greek/transport.html
&
http://www.skopelos.net/gr/travel/index.htm

Τα διαβάζουν πολλοί