English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

22.7.12

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Δωρεάν θέσεις φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ!

Παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, περισσότεροι από 1.000 συνδημότες-γονείς αξιοποίησαν την πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών να διατηρήσει... ανοιχτές ακόμα και το Σάββατο και την Κυριακή, σε συνεχές ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., τις αρμόδιες κοινωνικές του υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον μεγάλο όγκο των ενδιαφερόμενων γονέων για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη των παιδιών τους στα δωρεάν προγράμματα φιλοξενίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα δεκάδες προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Σε οκτώ διαφορετικά σημεία, που καλύπτουν και τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, από την Παρασκευή 13 Ιουλίου, που ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων, μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, καθημερινές αλλά και Σαββατοκύριακα, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, με περισσότερα από 30 στελέχη να έχουν στρατευθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζόμενων ή άνεργων μητέρων, έτοιμα να παρέξουν κάθε διευκόλυνση, ακόμη και στην ασφαλή συμπλήρωση της αίτησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να υποβληθούν περίπου 8.000 αιτήσεις για την κάλυψη των συνολικά 4.937 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, γεγονός που δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις για την εμπρόθεσμη υποβολή τους.
«Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεστικά αφού στις υπόλοιπες επτά ημέρες της προθεσμίας θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι γονείς, παλιοί και νέοι ωφελούμενοι, να προσέλθουν έγκαιρα στις υπηρεσίες μας για την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τονίζει, από το δήμο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, για αυτό και τέθηκαν οι υπηρεσίες σε πλήρη κινητοποίηση. «Εκτιμώντας την κρισιμότητα των εποχών και την ανάγκη να μην χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, θέσαμε τις υπηρεσίες του δήμου στη διάθεση των πολιτών όχι μόνο μέχρι το βράδυ, αλλά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι καλούμε τους φίλους μας, για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας, να προσέλθουν άμεσα για την εμπρόθεσμη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης και να μην το αφήσουν για τη τελευταία στιγμή», υπογραμμίζει.

Ειδική προετοιμασία
Για να φτάσουν, όμως, οι δημοτικές υπηρεσίες στο σημείο αυτό χρειάστηκε το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να επιτευχθεί ο κατάλληλος συντονισμός για την αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας των ενδιαφερόμενων γονέων. Ταυτόχρονα, ενημέρωναν τους γονείς για όλες τις λεπτομέρειες πριν ακόμη αρχίσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, είτε τηλεφωνικά είτε και με γραπτά μηνύματα (εστάλησαν 30.000 sms).
«Κάνουμε ότι μπορούμε, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν χιλιάδες γονείς όσο καλύτερα γίνεται, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για τη συμπλήρωση των αιτήσεων και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, είναι πάρα πολύ μικρά, σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση», τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης.

Στήριξη των εργαζόμενων γονέων
Με την εξασφάλιση των χιλιάδων δωρεάν θέσεων στους δημοτικούς βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από τη μια συμβάλλει δυναμικά στη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, καθώς απαλλάσσονται από μεγάλες δαπάνες που στην αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονταν, από την άλλη συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού μόνο για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ της περσινής περιόδου προσλήφτηκαν περισσότερα από 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, αριθμός που τώρα αναμένεται να αυξηθεί.
Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα απευθύνεται στις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυτοαπασχολούμενες ή άνεργες, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ή τη διευκόλυνσή τους στην αναζήτηση εργασίας. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
Τα φιλοξενούμενα παιδιά μπορούν να απολαύσουν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες φύλαξης, δημιουργικής απασχόλησης, ωδείου, αθλητισμού (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.), πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, σκάκι, εκμάθηση παραδοσιακών χορών), εκμάθηση αγγλικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, βοήθειας στο σχολικό διάβασμα, ενώ θα παρέχεται και συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα εντάσσονται και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικους με αναπηρία. Αυτά περιλαμβάνουν καθημερινή δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες, επαγγελματική προκατάρτιση, γυμναστική, θέατρο, φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

ΧΩΡΟΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ:
(από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., Παρασκευή 13 Ιουλίου-Δευτέρα 23 Ιουλίου ακόμη και τα Σαββατοκύριακα)

• Συμβουλευτικός Σταθμός Αγ. Παύλου (Ηπείρου 9-11, στο δημοτικό κατάστημα): Τηλ. 2313 300 206

• Συμβουλευτικός Σταθμός Νεάπολης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125): Τηλ. 2310 671 100, εσωτ. 123, 127, 129, 199

• Γραφείο Αθλητισμού Νεάπολης (γήπεδο Στρεμπενιώτη): Τηλ. 2310 671 100, εσωτ. 160

• Ωδείο Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 72): Τηλ. 2310 616710

• Συμβουλευτικός Σταθμός Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, στο ισόγειο του δημαρχείου): Τηλ. 2313 313 151 & 117, 162 & 164 & 153

• Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών (Κομνηνών 38): Τηλ. 2310 638 058

• Κολυμβητήριο Συκεών (Μανδηλαρά 10): Τηλ. 2310 200 327

• Συμβουλευτικός Σταθμός Πεύκων (δημοτικό κατάστημα Πεύκων, Ειρήνης 19): Tηλ. 2313 502 226

Προϋποθέσεις υποψηφίωνΣύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ, οι μητέρες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

• να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή

• να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης), ή

• να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., ή

• να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της πρόσκλησης.

…και απαραίτητα δικαιολογητικά

Μαζί με την «αίτηση συμμετοχής-δήλωσή» τους, όλες οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να υποβάλουν, πρωτότυπα ή σε αντίγραφα επικυρωμένα, τα εξής δικαιολογητικά:

-Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (και άδεια διαμονής για αλλοδαπές μητέρες).

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

-Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2011 ή 2012 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010 ή το 2011). Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Με νεώτερη, δε, ανακοίνωσή της η ΕΕΤΑΑ διευκρινίζει:

"Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2010 έως 31/12/2010) ή το οικονομικό έτος 2012 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2011 έως 31/12/2011), κατ’ επιλογή του ωφελουμένου. Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους, πλην των ανωτέρω αναφερομένων, δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.

Σε περίπτωση που το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2012 δεν έχει εκδοθεί ακόμη, εναλλακτικά δύναται να υποβληθεί:

α. εάν η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, το ενδεικτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, συνοδευόμενο από Υπεύθυνη Δήλωση της μητέρας με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, με την οποία θα βεβαιώνεται: i) ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή, ii) ότι το οριστικό εκκαθαριστικό σημείωμα δεν έχει εκδοθεί και iii) ότι εντός 5 ημερών από την παραλαβή του, η μητέρα υποχρεούται να το προσκομίσει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.

β. εάν η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε στη Δ.Ο.Υ., αντίγραφο του Ε1 επικυρωμένο από τη Δ.Ο.Υ., συνοδευόμενο από Υπεύθυνη Δήλωση της μητέρας με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, με την οποία θα βεβαιώνεται: i) ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή, ii) ότι το οριστικό εκκαθαριστικό σημείωμα δεν έχει εκδοθεί και iii) ότι εντός 5 ημερών από την παραλαβή του, η μητέρα υποχρεούται να το προσκομίσει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.

γ. εάν η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε ταχυδρομικά, αντίγραφο του Ε1, συνοδευόμενο από βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη και Υπεύθυνη Δήλωση της μητέρας με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, με την οποία θα βεβαιώνεται: i) ότι τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε1 είναι αληθή, ii) ότι το οριστικό εκκαθαριστικό σημείωμα δεν έχει εκδοθεί και iii) ότι εντός 5 ημερών από την παραλαβή του, η μητέρα υποχρεούται να το προσκομίσει στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.".

-Αποδεικτικά εργασιακής κατάστασης:

• ΜΙΣΘΩΤΕΣ: Αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2011, ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης, ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη, βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει το είδος της απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης.

• ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΕΣ (εκτός πρωτογενή τομέα): Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές, και υπεύθυνη δήλωση περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

• Αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα: Βεβαίωση ασφάλισης από τον Ο.Γ.Α., ή βεβαίωση από τον ΟΓΑ ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

• Συμμετέχουσες σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ): Αντίγραφα συμβάσεων ή εγκριτικών αποφάσεων και Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση του προγράμματος. Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».

• Άνεργες: Δελτίο ανεργίας σε ισχύ (ημερ/νία έκδοσης πριν τις 19/6/2012) και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ ή Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα προσκομισθεί βεβαίωση εξατομικευμένης έως 31/12/2012. Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι είναι άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

• Εάν η μητέρα είναι διαζευγμένη απαιτείται αντίγραφο του διαζευκτηρίου (αν δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης)

• Εάν η μητέρα είναι σε διάσταση απαιτείται αίτηση διαζυγίου ή άλλο αποδεικτικό διάστασης

• Εάν η μητέρα είναι άγαμη απαιτείται ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού

• Εάν η μητέρα είναι ανάδοχη απαιτείται αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή αποδεικτικό Επιτροπείας ανηλίκου

• Εάν η μητέρα είναι χήρα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου (αν δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης)

Για τη συμμετοχή σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρειάζονται μόνο: Επικυρωμένο αντίγραφο ταυτότητας μητέρας ή επιτρόπου, επικυρωμένο αντίγραφο εκκαθαριστικού 2011 της οικογένειας (αφορά εισοδήματα του 2010), γνήσιο ή επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, επικυρωμένο αντίγραφο βεβαίωσης υγειονομικής επιτροπής για την αναπηρία του παιδιού, αντίγραφο αποδεικτικού εγγράφου για την επιτροπεία (εφόσον είναι άλλος ο κηδεμόνας και μόνο αν είναι γυναίκα).

Τα διαβάζουν πολλοί