English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.7.12

Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να καταστρέψουν και την Κύπρο: «Πλήρες θα είναι το μνημόνιο»

Σαφείς είναι οι Γερμανοί. Για την Κύπρο θα ισχύσει πλήρες μνημόνιο και δεν πρόκειται να δοθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κεφάλαια μόνο για τις τράπεζες όπως στην περίπτωση της Γερμανίας σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος (12/7). Ξεκάθαρη τοποθέτηση έγινε από τον Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπο Τύπου του υπ. Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Λευκωσία επείγεται να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με την Τρόικα για να μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω κρατικών ομολόγων. Χθες πάντως η Αρχή Λιμένων αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το κράτος με €50 εκατ. για περίοδο τριών μηνών.
Ουσιαστικό διαχωρισμό της εξέτασης των αιτημάτων της Ισπανίας και της Κύπρου από την Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Κάτω Βουλή, κάνει το Βερολίνο, καθιστώντας σαφές ότι το μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει η Μαδρίτη «περιορίζεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ «αντίθετα» το κυπριακό μνημόνιο αφορά «πλήρες πρόγραμμα»!
Η τοποθέτηση ανήκει στον Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι τα δύο αιτήματα θα εξεταστούν χωριστά από την Μπούντεσταγκ. Αφενός υπενθύμισε ότι το ισπανικό αίτημα για στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ΕFSF/ΕSΜ υποβλήθηκε νωρίτερα από το κυπριακό, αλλά την ίδια ώρα έθεσε και θέμα ουσίας.
Η αναφορά του Βερολίνου σε πλήρες μνημονιακό πρόγραμμα της Κύπρου, ταυτίζεται πλήρως με τη θέση των Βρυξελλών και τραβά ουσιαστικά το χαλί κάτω από τα πόδια της Λευκωσίας, η οποία συνεχίζει να επιδιώκει ένα χαλαρό πρόγραμμα ανάλογο με της Ισπανίας, μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Με βάση τις αποφάσεις του Βερολίνου, η Μούντεσταγκ θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το ισπανικό μνημόνιο στις 19 Ιουλίου, ενώ θα αναμένει τη συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί.
Όπως ανέφερε στον «Φ» έγκυρη κοινοτική πηγή, εάν οι διεργασίες ολοκληρωθούν νωρίτερα, τότε η Μπούντεσταγκ θα συνέλθει εκτάκτως για να τοποθετηθεί επί του κυπριακού Μνημονίου.

Τα διαβάζουν πολλοί