English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.7.12

Διακοπές στο Μεγανήσι!

Το Μεγανήσι είναι ένα γραφικό καταπράσινο μικρό νησί, στο κέντρο του Ιονίου. Είναι σημείο αναφοράς κάθε ταξιδιώτη που διασχίζει τα νερά του. Η μερτσίνα που πίνει νερό στη θάλασσα, η φυσική του ομορφιά και η ζεστασιά των ανθρώπων του, είναι μία πρόκληση για να το επισκεφτείτε!
Γνωστό και ως «νησί των ναυτικών», με ...
έκταση περίπου 20 τ.χλμ. και ακτογραμμή άνω των 40 χλμ, είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας Ο Δήμος Μεγανησίου υπάγεται στο νομό Λευκάδας και έχει τρία γραφικά χωριά: το Σπαρτοχώρι, το Κατωμέρι και το Βαθύ. Oι περίπου 2.000 κάτοικοί του ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την αλιεία, λίγο με αμπέλια και τον τουρισμό. 
Tο Σπαρτοχώρι, ένα όμορφο χωριουδάκι, χτισμένο στην κορυφή του λόφου, προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη Λευκάδα και τις ακτές της Aιτωλοακαρνανίας.
Aπό το λιμάνι Σπήλια, μπορείτε να ανεβείτε για το Σπαρτοχώρι είτε από το δρόμο είτε από ένα μονοπάτι με σκαλάκια. Στη μέση περίπου του μονοπατιού θα δείτε μια τρύπα που οδηγεί σε μια σπηλιά. Δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα, αλλά πιστεύεται πως είναι πολύ μεγάλη και ονομάζεται «σπηλιά του Kύκλωπα».
Στα 3 χλμ. ανατολικά βρίσκεται το Kατωμέρι και 1,5 χλμ. πιο πέρα το Bαθύ με το ομώνυμο λιμάνι του, που είναι και ο πιο γραφικός οικισμός του νησιού και το μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει "Meganisi by night"!
Το Μεγανήσι είναι κατάφυτο με ελιές και πεύκα που φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας. Επίσης διαθέτει αρκετούς όρμους όπου βρίσκουν καταφύγιο τα σκάφη που πλέουν στο Ιόνιο καθώς και θαλάσσιες σπηλιές.
Τι να δεις

Η Σπηλιά του Παπανικολή

Η πιο ονομαστή είναι η Σπηλιά του Παπανικολή. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού με βάθος γύρω στα τριάντα μέτρα και αμμουδιά στο εσωτερικό της.
Η παράδοση λέει ότι ήταν μια από τις κρυψώνες του υποβρυχίου του Παπανικολή  κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να μην το εντοπίζουν. Επίσης αξιόλογες σπηλιές είναι η σπηλιά Γιοβάνη και η σπηλιά του Δαίμονα.


Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Το μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, είναι χτισμένο στη βοτσαλωτή παραλία στα δυτικά του Μεγανησίου. Μπορεί να μην έχει να επιδείξει σπουδαίες τοιχογραφίες ή ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, έχει όμως μεγάλη ιστορία. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, η παράδοση λέει ότι θεμελιώθηκε πριν το 1477. Λέγεται ότι καταστράφηκε από πειρατές που πέταξαν την εικόνα του Αγίου στη θάλασσα η οποία ανασύρθηκε μέσα στα δίχτυα κάποιου ψαρά. Το 1800 ο μοναχός Ιωάννης Πατρίκης, από πλούσια οικογένεια και πολύ αγαπητός τόσο στην Ιθάκη όσο και στο Μεγανήσι που το επισκεπτόταν συχνά, έστειλε μια καλόγρια να το ξαναχτίσει. 
Λέγεται πως η καλόγρια αυτή, με βοηθό της τον Μεγανησιώτη Βασίλη Πολίτη, διακόνευε συνεχώς για να πετύχει το σκοπό της, έφτασε μάλιστα μέχρι τον Τσάρο της Ρωσίας για να συγκεντρώσει τα αναγκαία χρήματα. Στο τέλος τα κατάφερε. Το μοναστήρι ξαναχτίστηκε και η καλόγρια έμεινε εκεί μέχρι το θάνατό της. Ο τάφος της βρίσκεται ανάμεσα στα θεμέλια του παλιού και του νέου τοίχου του ιερού. 
Επισκέψου και τους παλιούς Μύλους στο λιμάνι του Aθερινού, ανατολικά από το Kατωμέρι, πάνω στα υψώματα. Ηταν στις δόξες τους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.
Παραλίες
Στο Μεγανήσι υπάρχουν πολλές μικρές, υπέροχες παραλίες, σε σχηματισμό φιόρδ: Ο Αϊ Γιάννης, τα Σπήλια, το Πασουμάκι, τα Αμπελάκια, ο Αθερινός, το Φανάρι, ο Φάρος, το Λιμονάρι, η Ελιά, η Λουτρολίμνη και η Μπερέτα, είναι οι πιο γνωστές παραλίες του Μεγανησίου.
Στα νησάκια Κάλαμο και Καστό θα κολυμπήσετε σε ήσυχες, μοναχικές, βοτσαλωτές παραλίες, με πρόσβαση κυρίως από τη θάλασσα.

Πως να πας
Θα οδηγήσετε 385 χλμ. μέσω Pίου - Aμφιλοχίας - Bόνιτσας είτε παραλιακά μέσω Pίου - Aιτωλικού - Mύτικα - Bόνιτσας, για να φτάσετε Λευκάδα, όπου σημειωτέον δεν χρειάζεται να πάρετε φεριμπότ. Σας προτείνω τη δεύτερη διαδρομή, που είναι μεν λίγο μακρύτερη αλλά πολύ πιο γραφική και ήσυχη.
Από την πόλη της Λευκάδας πηγαίνετε στο Νυδρί και παίρνετε το μικρό φέρι για Μεγανήσι (25 λεπτά). Το καλοκαίρι τα δρομολόγια γίνονται κάθε 2 ώρες. Στη διαδρομή θα δείτε τον περίφημο Σκορπιό, ιδιοκτησία της οικογένειας Ωνάση, και τη Μαδουρή με το παλιό αρχοντικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Τα διαβάζουν πολλοί