English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

14.7.12

Θεσσαλονίκη, στην... ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ!

Η πλατεία Αριστοτέλους είναι ένα από τα ομορφότερα στολίδια της Συμβασιλεύουσας! Είναι σήμα κατατεθέν της Νύφης του Θερμαϊκού! Είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Θεσσαλονίκης! Είναι μια από της σημαντικότερες και επιβλητικότερες πλατείες στην Ελλάδα. 
Η σημερινή της μορφή διαμορφώθηκε από τον ...
Γάλλο αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ (Ernest Hébrard), μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
Το όνομα της το πήρε απο τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, τον Αριστοτέλη, του οποίου το άγαλμα διακοσμεί την κάτω πλευρά της πλατείας (στη θάλασσα). Η πλατεία εκτείνεται μέχρι και το λιμάνι. 
Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους βλέποντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Δυο πράγματα σου κάνουν αμέσως εντύπωση. Το επιβλητικό άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πάνω πλευρά της πλατείας (πάνω απο την Εγνατία) και το τέλειο σαν βάζο σχήμα της που βλέπεις να εκτείνεται μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης (κάτω στη θάλασσα).
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορείς να περάσεις μια ολόκληρη μέρα σε αυτή την πλατεία. Ξεκινώντας απο το πρωί που τρως μια μπουγάτσα στα γρήγορα. Μη ξεχάσετε να πάρετε και γαλατάκι μαζί! Την ίδια στιγμή στα καφέ της Αριστοτέλους, οι θαμώνες απολαμβάνουν τη θέα του Θερμαϊκού, πίνουν τον καφέ τους, συζητάνε, γελάνε και χαλλλλαρώνουν! 
Άλλοι πάλι κάνουν απλά την βόλτα τους. Ανεβαίνοντας την πλατεία, εκεί ψηλά πάνω απο την Εγνατία, πέρα απο το άγαλμα του Βενιζέλου, θα βγείτε στην αρχαία αγορά, στο Διοικητήριο, αλλά και στον ναό του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Δημητρίου! Κατεβαίνοντας την πλατεία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που μπορείς να ψωνίσεις τα πάντα και αν στρίψεις δεξιά θα βρείς την κεντρική αγορά των στοών Καπάνι & Μοδιάνο, όπου μπορείς να κάνεις τα ψώνια για το σπίτι και το μαγείρεμα. Ακριβώς απέναντι και αριστερά, στέκει επιβλητική η Αγία Σοφία με την πλατεία της. Απλά διασχίστε την Ερμού και θα την δείτε μπροστά σας. 
Τώρα κατευθυνθείτε πάλι προς την Αριστοτέλους να βρείτε μέσα στα σοκάκια της μια μικρή πλατεία, την Άθωνος, όπου μια σειρά απο ταβερνάκια σας περιμένουν για να χορτάσουν την πείνα σας.  
Όσο για το βράδυ, απλά κατεβείτε την Αριστοτέλους προς την παραλία και εκεί θα βρείτε μια σειρά απο μοδάτα μπαράκια. Οι επιλογές πάρα πολλές! 
Και μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον ιστορικό κινηματογράφο της πλατείας, το "ΟΛΥΜΠΙΟΝ"! Εκεί προσέρχονταν κάθε χρόνο τις περασμένες δεκαετίες όλοι οι διάσημοι ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου, για να παραλάβουν τα βραβεία τους απο το φεστιβάλ κινηματογράφου!
Πάρτε και τροφή για τους φτερωτούς φίλους μας, τα περιστέρια, είναι μόνιμοι θαμώνες της πλατείας! Λες και σας γνωρίζουν, θα πλησιάσουν αμέριμνα να τσιμπήσουν τις λιχουδιές.
Το σχήμα της πλατείας απο ψηλά, την έχει κάνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη (μέσω της διαφήμισης γνωστού ποτού) και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Αυτή λοιπόν είναι η πλατεία Αριστοτέλους και σίγουρα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις απο την Θεσσαλονίκη!

Τα διαβάζουν πολλοί