English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.7.12

Βίλλα Κλωναρίδη

Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ
Όσοι ανέβαιναν τηνΠατησίων με κατεύθυνση τα Άνω Πατήσια θα θυμούνται μέχρι και πριν λίγα χρόνια το ερειπωμένο κτίριο αριστερά στη διασταύρωση με την Καυταντζόγλου. Στους περισσότερους ο χώρος είναι γνωστός ως Φιξ Πατησίων ή Κλωναρίδου.
Στο προάστιο των Κάτω Πατησίων το 1904 ο  Κλωναρίδης   με συνεργατη τον Δρακουλη δημιουργεί εργοστάσιο ζυθοποιίας μεταξύ της Πατησίων και καυτατζόγλου γωνία. Η περιοχή ακόμα ήταν αραιοκατοικημένη και έτσι το εργοστάσιο έγινε σήμα κατατεθέν για όσους περνούσαν από την Πατησίων ...
 
Ο Ερρικος Κλωναρίδης ήταν γόνος πλούσιας αθηναϊκής οικογένειας με ρίζες από την Μ.Ασία. Είχε αλλά 4 αδέρφια τον Βύρωνα τον Κλεόπα τον Μιλτιάδη(για τον άλλο δεν βρήκαμε τ΄ όνομα του )

Το 1930 η επιχείρηση Μ. και Ε. Κλωναρίδης περνάει στα χέρια του Φιξ που χρησιμοποίει το εργοστάσιο για ένα διάστημα ως αποθήκη και μετά για την παραγωγή πάγου. Έτσι το όνομα του  Φιξ ταυτίζεται τελικά με το εργοστάσιο και του Κλωναρίδη με το τοπωνύμιο της γύρω περιοχής!

                                                                 Εδώ βλέπετε τα 5 αδέρφια
                                                                         Ο Ερρίκος Κλωναρίδης
                                      Ο Ερρίκος Κλωναριδης μέσα στο εργοστάσιο του 1907
Ο Ε.Κλωναρίδης μέσα στην οικία του
Μέσα στη βιλλα Κλωναρίδη έζησε η οικογένεια του μέχρι και το 1977 . Είχε 2 κόρες την Ασπασία και την Τζούλια η οποίες απ ότι μάθαμε η μια παντρεύτηκε αλλά έχασε νωρίς τον σύζυγο της και η άλλη έμεινε ανύπαντρη και μόνη της μέσα στη βιλλα. Το1987 ο δήμος Αθηναίων της κόβει το ρεύμα και για περίπου μια 12ετια  ζει χωρίς ρεύμα μέσα στο σπίτι. το 1999 ο δήμος της κόβει και το νερο.Αυτο είναι και το τελειωτικό χτύπημα για την παρουσία της μέσα στο σπίτι.
Εδώ να πούμε ότι ο φιξ στην διαθήκη του άφηνε το σπίτι στην οικογένεια Κλωναριδη και με βάση τον νόμο περί χρησικτησίας το σπίτι θα έπρεπε να ανήκει σ ΄αυτούς και όχι στον δήμο που το πήρε με δόλιο τρόπο πετώντας στα παγκάκια την Κύρια Κλωναριδου.
Σήμερα το σπίτι βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ο δήμος το έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο(μέχρι να καταρρεύσει)Και όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο αρχοντικό οικοδόμημα 200 ετών από τα τελευταία της Αθήνας, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την αδιαφορία των υπευθύνων.....



Τα διαβάζουν πολλοί