English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.6.12

Ρόδος, περιοχή Πάνω Καλαμώνας... στην ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ! ( + VIDEO )

Η κοιλάδα των πεταλούδων βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου, κοντά στην περιοχή Πάνω Καλαμώνας Ρόδου, εντός των ορίων του Δήμου Πεταλουδών. Έχει συνολική έκταση 600 στρέμματα. Είναι μια μικρή κοιλάδα, η οποία διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος. (σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων, η κοιλάδα ονομαζόταν "Πελεκάνος", αργότερα όμως, προφανώς λόγω της παρουσίας των πεταλουδών, ονομάστηκε κοιλάδα των Πεταλουδών).
Τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκίζει χιλιάδες επισκεπτές από όλο τον πλανήτη για να θαυμάσουν το υπέροχο πυκνοφυτεμένο φαράγγι και τα εκάτομμύρια των πεταλουδών που φιλοξενούνται εκεί!
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία των χιλιάδων πολύχρωμων πεταλούδων οφείλεται στην ύπαρξη της ζητιάς (είδος δέντρου που φύεται στην συγκεκριμένη περιοχή μαζί με άλλα 9 είδη δέντρων). Η ζητιά εκκρίνει ειδικές ουσίες και σε συνδυασμό με το κατάλληλο μικροκλίμα που διαθέτει η κοιλάδα, προσελκύει τις πεταλούδες. Ανήκουν στην υπεροικογένεια των Νυχτοπεταλούδων και η λατινική της ονομασία είναι Panaxia quadripunctaria (Poda, το οποίο σημαίνει όμορφη τετραγωνόστικτη. Είναι λεπιδόπτερα, που μεταμορφώνονται σε τρεις κύκλους: αυγό, χρυσαλίδα και έντομο ... 
Οι πρώτες πεταλούδες εμφανίζονται στην κοιλάδα από τις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου. Παραμένουν στην κοιλάδα όλο το καλοκαίρι και μεταναστεύουν μαζικά στα τέλη Σεπτεμβρίου για τους τόπους ωοτοκίας και διαχείμασης. Όλες οι Πεταλούδες που μαζεύονται στην κοιλάδα ανήκουν σε ένα και μόνο είδος και όχι σε πολλά είδη. Παραμένουν ακίνητες κατά την διάρκεια της ημέρας πάνω σε βράχους, σε κορμούς και φυλλωσιές. Οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της νύχτας. Και γι αυτό πολύ επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την συμπεριφορά της Πεταλούδας πηγαίνουν με την ιδέα ότι θα δούν πεταλούδες να πετούν και η απογοήτευση τους είναι εμφανής μόλις διαπιστώσουν ότι οι πεταλούδες που απαντώνται κατά μήκος και πλάτος της κοιλάδας παραμένουν ακίνητες στην θέση τους.
Οι πρώτες συζευξεις των πεταλουδών αρχίζουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα έχουν ολοκληρωθεί. Η θυλυκή πεταλούδα μετά την σύζευξη γεννά τα αυγά της στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και πεθαίνει αμέσως μετά, ενώ οι αρσενικές αμέσως μετά την σύζευξη.
Εμφανίζει μία γενεά το χρόνο, Διαχειμάζει ως προνύμφη. Ο βιολογικός της κύκλος είναι Αυγό, προνύμφη (κάμπια), πλαγγόνα, ακμαίο (πεταλούδα).
Η πεταλούδα έχει μήκος σώματος 1,8 έως 2,3 εκατοστά και άνοιγμα φτερών 5,5 έως 6 εκατοστά. Σε στάση ηρεμίας φαίνεται σαν ισόπλευρο τρίγωνο που ορίζουν τα μπροστινά φτερά, τα οποία είναι σφικτά κολλημένα στο σώμα. Την κορυφή του τρίγωνου ορίζει η κεφάλη και τη βάση οι πλευρές των δύο μπροστινών φτερών. Τα μπροστινά φτερά έχουν χρώμα μαύρο - καφέ διακοπτόμενο από λευκοκίτρινες ραβδώσεις, ενώ τα πίσω έχουν κόκκινο χρώμα με τέσσερα μαύρα στίγματα.
Τρέφεται με νέκταρ και νερό, παρόλα αυτά λίγες πεταλούδες και μόνο κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο τρέφονται με νέκταρ. Οι περισσότερες πεταλούδες περνούν όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πίνοντας μόνο νερό. Οι ενεργιακές ανάγκες τους καλύπτονται από το λιπώδες στρώμα που έχει σχηματιστεί κατά το στάδιο της προνύμφης (κάμπια).
Η μεταναστευτική δραστηριότητα των πεταλουδών οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι στις διάφορες περιοχές του νησιού. Χρειάζονται απαραίτητα νερό και υψηλή σχετική υγρασία για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για το λόγο αυτό μετακινούνται προς τις περιοχές που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Οι πεταλούδες κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμούν την επιφάνεια του εδάφους ή μικρό ύψος από αυτή, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας ανεβαίνουν ψηλότερα για να αποφύγουν τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην επιφάνεια του εδαφούς. Ο κύκλος αυτός συνεχίζεται ώστε να βρίσκονται πάντα σε ιδανικές θερμοκρασίες (21-23 βαθμούς).
Το 1928 μία ιταλική εταιρία εγακαταστάθηκε στον οικισμό Καλαμώνας, η εταιρία αυτή αξιοποίησε την κοιλάδα και συνέχισε τα έργα για 10 χρόνια. Εκείνη την εποχή (1928) έγεινε και ο εντοπισμός της Πεταλούδας από τον Ιταλό καθηγητή Alessandro Chigi. Οι Ιταλοί παρέμειναν στην κοιλάδα μέχρι την άφιξη των άγγλων στο νησί. Μεταπολεμικά την κοιλάδα παρέλαβαν αρχικά η Δημοσία Επιχείρηση Δωδεκανήσου, αργότερα ο Ελλληνικός Οργανισμός Τουρισμού και τέλος το 1991 η Κοινότητα Θεολόγου, νυν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πεταλουδών.


VIDEO


Στην Κοιλάδα υπάρχουν πολλές γέφυρες και μονοπάτια, μάλιστα ένα απ’ αυτά οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγιάς της Καλοπέτρας, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής το 1782 από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Αλέξανδρο Υψηλάντη.

http://hellas.teipir.gr
&
http://www.cityofpetaloudes.gr

Τα διαβάζουν πολλοί