English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23.6.12

Διακοπές στην Κέα!

Η Κέα με σχήμα σταγόνας, στέκεται αγέρωχη μπροστά στο μεγάλο θαλάσσιο ρεύμα του Κάβο - Ντόρο και θεωρείται η φυσική γέφυρα επικοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας με τις Κυκλάδες, οριοθετώντας παράλληλα το Αρχιπέλαγος από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Η Κέα ή Τζια, το δυτικότερο νησί των Κυκλάδων. Με περίμετρο περίπου 85 χιλιόμετρα και συνολική επιφάνεια 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Κέα είναι από τα μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια και το δυτικότερο των Κυκλάδων καθώς και το πιο κοντινό στην Αττική. Το λιμάνι της, απέχει μόλις 40 μίλια από τον Πειραιά και 16 μίλια από το Λαύριο.
Τα πλοία για την Κέα φεύγουν από το λιμάνι του Λαυρίου καθημερινά και το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα. Επίσης, συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Σύρο και τη Κύθνο. 
Το νησί είναι ορεινό με μέσο υψόμετρο (285μ) και με ψηλότερη κορυφή τον προφήτη Ηλία (568μ) και ανάμεσα στις βουνοσειρές σχηματίζονται στενές κοιλάδες. 
Οι ακτές σχηματίζουν...

μικρούς όρμους και ακρωτήρια σπήλαια θαλάσσια, κατά το ήμισυ ή εξολοκλήρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, Ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκεται στα βορειοδυτικά ενώ λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται ο κόλπος του Οτζιά που είναι ανοιχτός στο βοριά. Στα νοτιοδυτικά όπου τα βουνά καταλήγουν ομαλότερα στη θάλασσα, διαγράφεται ο κόλπος Κούνδουρος. 
Οι όρμοι Πόλες και Σπαθί στα Ανατολικά και Ποίσσες στα δυτικά είναι μικρότεροι.
Η Κέα είναι ένα νησί που δεν αποκαλύπτει άμεσα και εύκολα τον πλούτο της χλωρίδας της. Ο καλοκαιρινός επισκέπτης, που απολαμβάνει κυρίως τις μαγευτικές παραλίες της, ίσως να μην προσέξει καν τα δάση της με τις μεγαλόπρεπες βαλανιδιές, (Quercus ithaburensis, ssb. macrolepis), που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις στο εσωτερικό του νησιού, ή τον πανέμορφο κρίνο της θάλασσας (Pancratium maritimum), που στολίζει ακόμη τις αμμουδιές της, αν και απειλείται με εξαφάνιση από την τουριστική τους αξιοποίηση. 

Επίσης, η campanula reiseri είναι από τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Ελλάδας. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας, έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Οι μοναδικές άγριες ορχιδέες, τα φαρμακευτικά βότανα, οι αρωματικοί θάμνοι, τα σπάνια μανιτάρια, οι πολύχρωμες λειχήνες, οι υπεραιωνόβιες καστανιές, τα σφεντάμια, οι «φίδες» (Juniperus phoenicea), οι «κοκορετσιές» (Pistacia terebinthus), οι «κουτσουπιές» (Cercis siliquastrum), οι κρόκοι, οι ίριδες, οι καμπανούλες, οι ανεμώνες, οι αγριοτριανταφυλλιές, τα ζουμπούλια, οι άγριες γλαδιόλες, οι ασφόδελοι και τα σπάρτα αποτελούν μια μοναδική χρωματική σύνθεση που με το μεθυστικό τους άρωμα μαγεύουν τους φυσιολάτρες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.


Τι να δεις

Ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης. Τα ερείπια του Προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης, βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της ομώνυμης χερσονήσου. Ο οικισμός αυτός άκμασε από το τέλος της νεολιθικής εποχής και καταστράφεται από ισχυρό σεισμό γύρω στο 1450 π.Χ.
Η αρχαία Καρθαία. Η Καρθαία υπήρξε μια από τις τέσσερις πόλης που άκμασαν στη Κέα κατά την αρχαιότητα. Τα πιο σημαντικά ευρήματα  στην περιοχή είναι:
  • Ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα που ιδρύθηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα, με κύριο χαρακτηριστικό του τους 6 περίτεχνους κίονες.
  • Ο ναός της Αθηνάς που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου με τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Στο ναό βρέθηκαν τμήματα γλυπτού διακόσμου Αμαζονομαχίας.
  • Το τείχος της Καρθαίας που χρονολογείται από τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα.
  • Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κέας, ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Κορησσός και Ποιήεσσας. Ιδρύθηκε την Ελληνιστική περίοδο και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό οικοδόμημα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου.
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, χτισμένο στο λόφο Καστρί.
  • Ο Λέοντας της Τζιας, σκαλισμένος σε βράχο πάνω από την Ιουλίδα. Είναι συνδεδεμένος με πολλούς θρύλους και παραδόσεις του νησιού.
  • Οι αναπαλαιωμένοι πέτρινοι μύλοι στον Κούνδουροοι οποίοι κατοικούνται.
  • Το Δημαρχείο στην Ιουλίδα, ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1902 και κοσμείται από πήλινα αγάλματα του Απόλλωνα και του Ερμή.
  • Το παλιό σχολείο της Ιουλίδας χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής σε σχέδιο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
  • Οι ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού σε ένα από τα στεγάδια, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
  • Η Ακρόπολη της Ιουλίδας με τα απομεινάρια του Ναού του Απόλλωνα, και τα απομεινάρια από το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα που έχτισε οΝτομίνικο Μικέλι.
    Παραλίες

    • Στον Οτζιά: Οτζιά, Λαδούς
    • Στον Βουρκάρη: Τρείς αμμουδιές
    • Στη Παναγία Καστριανή: Σπαθί
    • Στη Κορησσία: Ξύλα, Γιαλισκάρι
    • Στον Κούνδουρο (Νηρησσός), νότια της Τζιάς:Κούνδουρο, Άγιος Αιμιλιανός, Καμπί, Λιπαρό, Μπούρι,Φρέαρ, Χιλιομοδού, Παναγίτσα, Λιγιά
    • Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού (Πανωμεριά):Σπαθί, Καλυδονύχι, Συκαμιά, Ψαθί, Ορκός

Τα διαβάζουν πολλοί