English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

29.6.12

Διακοπές στη Σκύρο!

Το νησί χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις ,διαθέτει λόφους με πεύκα, βραχώδη ορεινά τοπία, ειδυλλιακές απόμερες ακρογιαλιές, πανέμορφους ορμίσκους, εκτεταμένες παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές συνθέτοντας ένα φυσικό και γεμάτο παραλλαγές ανάγλυφο.
Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων και η έκταση του φτάνει τα 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Με μακραίωνη ιστορία, η Σκύρος, υπήρξε πάντα τόπος που διαφύλαξε την παράδοση και την αυθεντικότητά της. Οι επισκέπτες του νησιού θα θαυμάσουν την ...
τοπική αρχιτεκτονική, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα, τα βυζαντινής θεματικής προέλευσης κεραμικά. Στα ολόλευκα, κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο σπίτια της Χώρας, θα εντυπωσιαστείτε με τον ιδιαίτερο διάκοσμο τους.
Είναι επίσης πολύ γνωστή για το Σκυριανό αλογάκι , που δεν το συναντάμε πουθενά αλλού στον κόσμο και που απεικονίζεται στην μετώπη του Παρθενώνα .
Εάν είστε λάτρεις της φύσης εδώ θα βρείτε μοναδικά φυτά όπως την μαύρη τουλίπα και την άγρια ορχιδέα καθώς και τον σπάνιο γεράκι μαυροπετρίτη.
Τα αγροτικά προϊόντα της Σκύρου είναι εκλεκτά, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής.
Τυριά, μέλι, βότανα, κρέας, ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη σκυριανή κουζίνα που θα σας εντυπωσιάσει για την ποιότητα της .
Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης πολλών σπορ όπως πεζοπορίες σε πανέμορφα φυσικά μονοπάτια , ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, wind surfing, θαλάσσιο σκι, ενώ παράλληλα προσφέρεται για off-road διαδρομές με μηχανή ή με 4x4 οχήματα. Ανάλογα και με την εποχή που θα επισκεφτείτε την Σκύρο θα ζήσετε από κοντά λαϊκές παραδοσιακές πτυχές του νησιού, όπως τα πολυάριθμα πανηγύρια ,τον παραδοσιακό Σκυριανό γάμο κ.α
Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, διατηρητέα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ενώ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της.
Επισκεφτείτε τα μουσεία ,αρχαιολογικό και λαογραφικό(Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς) ,το Σκυριανό Σπίτι και την έκθεση του Σκυριανού γλύπτη Γεωργίου Λάμπρου .Την προιστορική οχυρωμένη πόλη στο Παλαμάρι και το αρχαίο λατομείο στα Πουριά .

Πως να πας
Η συγκοινωνία για να φτάσετε στο νησί είναι εύκολη και οικονομική
Ακτοπλοικά το ferry boat Aχιλλέας σας μεταφέρει στο λιμάνι της Σκύρου σε μιάμιση ώρα από την Κύμη ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με Αθήνα και Θες/νικη τρεις φορές την εβδομάδα .
Παραλίες
Ατσίτσα, ένα γραφικό χωριουδάκι, που έχει πολλούς μικρούς κόλπους και παραλίες με βότσαλο (δυτικά) Μαγαζιά, παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στο χωριό στον οποίο θα βρείτε εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και την κεντρική μεγάλη αμμώδη παραλία (ανατολικά)
Μώλος, παραθαλάσσιος οικισμός που έχει εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και παραλία (ανατολικά)
Γυρίσματα, οικισμός κοντά στην θάλασσα με μια μεγάλη αμμώδη παραλία (ανατολικά)
Καρεφλού, μια παραλία για όσους αγαπούν την πέτρα, την άμμο και το άγριο φυσικό περιβάλλον (ανατολικά)
Αχερούνες, η πρώτη παραλία (με άμμο) που συναντάμε με το που φτάνουμε στο λιμάνι της Σκύρου, την Λιναριά. (δυτικά)
Πεύκος, έχει ψιλή άμμο και περιτριγυρίζεται από δέντρα (δυτικά)
Ασπούς, οικισμός ο οποίος έχει αμμώδη παραλία (ανατολικά)
Άγιος Φωκάς, μια απάνεμη και αρκετά μακρινή βορειοδυτική παραλία με άμμο και βότσαλο (δυτικά) Κυρά Παναγιά, παραλία με βότσαλο που έχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία (δυτικά)
Καλογριά, μια αμμώδη παραλία λίγο πριν την Κυρά Πανάγια (δυτικά)
Πετρίτσα, σχετικά ερημική παραλία με βότσαλα αλλά με πολύ όμορφο τοπίο (δυτικά)
Κολυμπάδα, παραλία με βότσαλα και αρκετά δύσκολη πρόσβαση (νοτιοδυτικά)
Άγιος Πέτρος, αμμουδερή παραλία, αρκετά μακριά από το χωριό, με σμαραγδένια νερά (βορειοανατολικά)
Ρένες, παραλία με δύσκολη πρόσβαση που έχει βότσαλα (νοτιοδυτικά)
Θεοτόκος, μια πανέμορφη μικρή παραλία με άμμο (βόρεια)
Καλαμίτσα, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού με βότσαλα (δυτικά)
Λινώ, παραλία με βότσαλα (ανατολικά)
Παπά το χούμα, αμμώδη παραλία (ανατολικά)
Παλαμάρι, παραλία με άμμο και βότσαλο κοντά σε αρχαιολογικό χώρο (βορειοανατολικά)
Αγαλίπα, αμμώδη παραλία, προσιτή κυρίως με σκάφος (βορειοδυτικά).

http://travel.skyros.gr/

Τα διαβάζουν πολλοί