English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.6.12

Διακοπές στην Τέλενδο!

Ένα νησί όπου είναι εμπειρία να περπατήσετε στα δρομάκια και να απολαύσετε μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια του. Λίγο πιο πάνω σας περιμένει ένα μικρό πευκοδάσος , το οποίο αντιστέκεται στους αιγαιοπελαγίτικους ανέμους. Μια ενδιαφέρουσα περιπατητική πρόταση μετά το μπάνιο στις όμορφες παραλίες του νησιού, είναι η επίσκεψη στο παλιό εκκλησάκι και το ερειπωμένο κάστρο του Αγίου Κωνσταντίνου. Από το λιμάνι της Τελένδου ακολουθήστε το καλοσχηματισμένο μονοπάτι προς τα βόρεια παράλληλα με τη θάλασσα. Υπάρχει σηματοδότηση προς το μοναστήρι (απόσταση 1 ώρα περίπου από το λιμάνι). Στην Τέλενδο μπορείτε ακόμα να δείτε ό,τι έχει απομείνει από έναν αρχαίο δωρικό ναό που υπήρχε στην Ποθαία.
Η Τέλενδος βρίσκεται στα δυτικά της Καλύμνου (συγκεκριμένα απέναντι από το χωριό Mυρτιές) και σε απόσταση περίπου 900μ από τις ακτές της. Είναι ...
νησί βραχώδες, εκτός από το πεδινό τμήμα στη βάση της χερσονήσου που σχηματίζεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Τελένδου, πίσω από το χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής-νοτιοανατολικής παραλίας. Η Τέλενδος ήταν κάποτε ενωμένη με την Κάλυμνο. Τα δυο νησιά χωρίστηκαν μετά από ισχυρό σεισμό το 535 μ.Χ., όπου βυθίστηκε το ενδιάμεσο τμήμα, μαζί με ολόκληρη την πόλη της αρχαίας Ποθαίας (την πρωτεύουσα της τότε Τελένδου).
Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι: Του Αγίου Παντελεήμονα (26/7) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8). Και στα δύο γίνεται μεγάλη προεταοιμασία αρκετών ημερών, με φαγητό και γλυκίσματα που προσφέρουν οι νοικοκυρές, άρτους που ψήνονται σε ξυλόφουρνους και φυσικά μουσική και χορό.
Τι να δεις
  • Άγιος Βασίλειος - Η μεγάλη αυτή παλαιοχριστιανική βασιλική βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικισμού και δίπλα της υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους.
  • Παλαιοχριστιανική νεκρόπολη - Ακολουθήστε το χωμάτινο μονοπάτι αριστερά του λιμανιού, περάστε μέσα από το πευκοδάσος και στη θέση Θολάρια θα αντικρύσετε την περίφημη Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου. Αξίζει μία επίσκεψη - αν φτάσετε μέχρι το δάπεδο των ταφικών οικοδομημάτων θα δείτε χτιστούς τάφους.
  • Αγία Τρίαδα - πρόκειται για τρίκλιτο ναό γνωστό και ως ναό των Αγ. Μαρτύρων και βρίσκεται πάνω στην παραλία του Χοχλακά δυτικά του οικισμού.
  • Άγιος Κωνσταντίνος - πρόκειται για μονόχωρη βασιλική - αν και δυσπρόσιτο, το εκκλησάκι αποτελεί σήμερα προσκύνημα.
Παραλίες
ΧΟΧΛΑΚΑΣ - Κάτω από την Αγ. Τριάδα - με βότσαλο και ψιλό χαλίκι με πεντακάθαρα νερά.
ΠΟΘΑ - 10' με τα πόδια βόρεια του λιμανιού - παραλία με ξαπλώστρες.
ΠΑΡΑΝΤΑΙΖ - Πρόκειται για παραλία γυμνιστών με άμμο και ψιλό βότσαλο - είναι η προέκταση της παραλίας Πόθα.



Πως να πας
Μέσω Καλύμνου: υπάρχουν καΐκια από τις 9 το πρωί ως τις 12 το βράδυ, που κάνουν το δρομολόγιο Μυρτιές (Κάλυμνος) - Τέλενδος κάθε 30'.


http://www.greeklodgings.gr

Τα διαβάζουν πολλοί