English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

15.6.12

Διακοπές στη Δονούσα!

Η Δονούσα αποτελεί έναν γοητευτικό προορισμό για ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές! 
Ένα μικρό και ανέγγιχτο από τον χρόνο νησάκι, το βορειότερο στο σύμπλεγμα των μικρών ανατολικών Κυκλάδων, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να απολαύσουν το φυσικό τοπίο και την κλασσική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική σε συνδιασμό με εξαιρετικές επιλογές διασκέδασης.
Βρίσκεται 10 μίλια βόρεια της Αμοργού και ανατολικά της Νάξου. 
Ιστορικά οι πρώτοι της κάτοικοι ήρθαν στο νησί από την Αμοργό και ίδρυσαν το χωριό «Σταυρός» όπου έκτισαν την ομώνυμη εκκλησία με τον όμορφο μπλε τρούλο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.  Το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου φιλοξενεί αρχαïκά ευρήματα, τα οποία ανακαλυφθήκανε στην Δονούσα κατά τις ανασκαφές που γίνανε και ήλθαν σε πέρας, το 1968.
Το τοπίο συμπληρώνεται από μια χρυσή αμμουδερή παραλία και ένα λόφο με ένα ασβεστωμένο κάτασπρο εκκλησάκι, την Παναγία, όπου ένας λαμπρός εορτασμός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου. 
Αιώνιοι φοίνικες σαν πυργίσκοι στολίζουν το νησί, ενώ από το υψηλότερο σημείο που είναι το βουνό ο «Πάππας» μπορεί κανείς να απολαύσει την εξαίσια θέα. Κοντά στην υπέροχη αμμουδερή παραλία του Κέδρου, στον βυθό της θάλασσας, μπορεί κανείς να δει τ’ αχνάρι ενός πλοίου που βυθίστηκε τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολλά είναι τα γλέντια που στήνονται απρογραμμάτιστα από τους πρόσχαρους και φιλόξενους ντόπιους και αν παρευρεθήτε στη Δονούσα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει ο πολυούχος του νησιού θα απολαύσετε φαγητό και ποτό και θα χορέψετε μέχρι το πρωί στα πανηγύρια που διοργανώνονται αυτές τις μέρες.
Υπάρχει στη Δονούσα μαι «πηγή», στο χωριό Μερσίνι, η οποίο ρέει ακατάπαυστα! Εκεί η φύση οργιάζει σε ένα πραγματικά εκπληκτικό συνδυασμό πράσινου και απέραντης θάλασσας. Υπάρχει μια βάρκα ονόματι «λάντσα» η οποία μεταφέρει τους τουρίστες σε απομακρυσμένες ειδυλλιακές αμμουδερές παραλίες όταν θέλουν να κολυμπήσουν σε σμαραγδένια εξωτικά νερά και να περάσουν υπέροχα. Επίσης υπάρχουν ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, καφέ-μπαρ, και φούρνος με ποικιλία αρτοσκευασμάτων. Η Δονούσα δεν είναι ένα νησί ακραίου στυλ – ζωής, αλλά κάτι πιο ενδιαφέρον...Είναι νησί απόλαυσης, ηρεμίας και απόλυτης ξεκούρασης!
Παραλίες
Χωριό (Σταυρός) Κέντρο του νησιού. (Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός) 
Υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά 1 λεπτό από το λιμάνι του νησιού.
Χωριό (Καλοταρίτισα).  (Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός) 
Υπέροχη παραλία με Κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Φανταστικός βυθός, πάρτε μια μάσκα , βατραχοπέδιλα πολύ κέφι και καλή διασκέδαση.
Παραλία (του Κέδρου).  (Επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός) 
Η παραλία του Κέδρου, βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το λιμάνι. Στην παράλια επιτρέπεται το κάμπινγκ και ο γυμνισμός. Τα νερά είναι καθαρά και μπορείτε με μια μάσκα να δείτε ότι έχει απομείνει από το βυθισμένο γερμανικό πλοίο λίγα μέτρα από την παραλία. Τέλος μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας και το φαγητό σας στο μπαράκι που βρίσκετε μερικά μέτρα πίσω από την παράλια.
Παραλία (Λιβάδι). (Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός) 
Απλά υπέροχη, τέλεια νερά απίστευτη ηρεμία.
Παραλία (Φικιό). (Δεν επιτρέπεται κάμπινγκ και ο γυμνισμός) 
Απλά υπέροχη, τέλεια νερά απίστευτη ηρεμία.


Τι να δείτε
Φοκοσπηλιά
Μια φανταστική σπηλιά με γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη από το χωριό Σταυρός με την βοήθεια της τοπικής βάρκας της «Μαούνας» η οποία κάνει τον γύρω του νησιού καθημερινά. Την σπηλιά αυτή παλαιότερα είχαν ως καταφύγιο φώκιες .
Το εκκλησάκι «Η Παναγίτσα»
Το εκκλησάκι  στην κορυφή του λόφου στο χωριό Σταυρός η γνωστή  «Παναγίτσα». Η θεά σου κόβει την ανάσα. Τα ηλιοβασιλέματα είναι απλά υπέροχα. Εάν λοιπόν είστε ζευγαράκι ή απλά ρομαντικός, εάν είστε τρελός με την φωτογραφία η απλά θέλετε να απολαύσετε το Αιγαίο από ψηλά αυτή είναι μια από τις καλύτερες ευκαιρίες σας.
Η εκκλησία του Σταυρού.
Βρίσκεται μέσα στο Χωριό Σταυρός και είναι ένα από τα σμαράγδια Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής.

Πως να πάτε
Μπορείτε εύκολα και άνετα να ταξιδέψετε με κάποιο πλοίο από τον Πειραιά και τα γύρω νησιά στην Δονούσα.
Η διαδρομή από τον Πειραιά στη Δονούσα διαρκεί περίπου 7 ώρες και το λιμάνι της ο Σταυρός ή αλλιώς Κάμπος, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. 
Η Δονουσα εχει ακτοπλοϊκη συνδεση με τα εξης λιμανια: Πειραιας, Αμοργος, Αστυπαλαια, Ναξος, Παρος.

Τα διαβάζουν πολλοί