English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

21.6.12

Διακοπές στα Ψαρά! "Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη"...

Τα Ψαρά είναι ένα όμορφο νησί του βορείου Αιγαίου και διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για κάποιον που αναζητά ένα ήσυχο νησί να κάνει τις διακοπές του, μακριά από τον θόρυβο και τον πολύ κόσμο.
Οι όμορφές και ήσυχες παραλίες και το θαυμάσιο Μεσογειακό κλίμα κάνουν τα Ψαρά το ιδανικό μέρος για διακοπές!
Το λιμάνι των Ψαρών απέχει 48 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Χίου και 85 από το λιμάνι τουΛαυρίουΥπάρχει ένα ελικοδρόμιο, ικανοποιητικά εξοπλισμένο και σύγχρονο. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 500 κάτοικοι.
Στο νησί των Ψαρών υπάρχει ένα απάνεμο λιμάνι στην νότια πλευρά του νησιού, ακριβώς εκεί που βρίσκεται η πόλη των Ψαρών. Ο φυσικός όρμος που  υπάρχει εκεί, καθώς και οι λιμενικές εγκαταστάσεις  είναι δυνατό να...
φιλοξενήσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό τουριστικών και αλιευτικών σκαφών. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχαιολογικούς χώρους Μυκηναϊκής Περιόδου, καθώς και 62 Χριστιανικούς Ναούς!
Τα περισσότερα μαγαζιά (club, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια) βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου του λιμανιού, δίπλα στην θάλασσα, προσφέροντας την δροσιά της  στους θαμώνες τους τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και την αύρα της κατά τις νύκτες του καλοκαιριού. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού, ο επισκέπτης μπορεί να απολάυσεί άφθονα ψάρια και θαλασσινα και πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα.

Το ηρωικό νησί των Ψαρών έχει βγάλει κατά καιρούς εξέχουσες προσωπικότητες, κυρίως όμως κατά την επανάσταση του 1821. Το θάρρος, η τόλμή, η ανιδιοτέλεια και η αυταπάρνηση που έδειξαν οι Ψαριανοί κατά τον Ξεσηκωμό του Γένους κατά των Τούρκων αλλά και μετά είναι απαράμιλλη. Μερικές από τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν είναι οι παρακάτω:

Παραλίες
Το Νησί των Ψαρών διακρίνεται για τις υπέροχες παραλίες του. Τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά στις παραλίες των Ψαρών είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, που έχουν την δυνατότητα να βρουν παραλίες διάφορων τύπων: Από παραλίες με βότσαλα, μέχρι με ψιλή άμμο, καθώς και παραλίες με ψιλό βότσαλο, στο μέγεθος ρυζιού. Παρακάτω παρουσιάζονται οι κυριότερες παραλίες του νησιού. Υπάρχουν ακόμη πολλές (μικρότερες) ερημικές παραλίες που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει.

Λήμνος
Η παραλία της Λήμνου εκτείνεται στον ευρύτερο κόλπο του λιμένα των Ψαρών. Είναι μια μεγάλη και υπέροχη παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Είναι εύκολα προσπελάσιμη ( περίπου 4 χιλιόμετρα από τον οικισμό) , καθώς υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος ως την παραλία.

        Αποψη παραλίας Λήμνου.

Λάκκα
Η παραλία τις Λάκκας εκτείνεται στην δυτική πλευρά του νησιού. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Είναι εύκολα προσπελάσιμη από τον δρόμο που οδηγεί στο αιολικό πάρκο (απόσταση από τον οικισμό περίπου 3 χιλιόμετρα). Στα 500 μέτρα από την παραλία βρίσκονται οι βραχονησίδες "Νησόπουλα" με μεγαλύτερη το "Αι Νικολάκι", πάνω στο οποίο βρίσκεται το ομώνυμο ξωκλήσι.

Αποψη παραλίας Λάκκας προς "Λάδια".
  
Λαζαρέττα
Τα Λαζαρέττα θεωρούνται από πολλούς ως η καλύτερη παραλία του νησιού. Πρόκειται για αμμώδη παραλία με σχετικά ρηχά νερά. Βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού, στον ευρύτερο όρμο του λιμένα. Είναι σχετικά κοντά με τον οικισμό (γύρω στο 1 χιλιόμετρο) και μπορεί κανείς να πάει εκεί με τα πόδια (περίπου 10 λεπτά) η με όχημα. Η παραλία προσφέρεται για ελεύθερη κατασκήνωση.

Κατσούνι
Η παραλία του Κατσούνι βρίσκεται εντός του οικισμού των Ψαρών στην ανατολική πλευρά του οικισμού. Η παραλία αυτή μαζεύει και τους περισσότερους επισκέπτες. Είναι αμμώδης παραλία με ρηχά νερά. Εδώ διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, με την συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου "Αδελφότητα Ψαριανών" τουρνουάBeach Volley με την συμμετοχή τοπικών ομάδων.

Κάτω Γιαλός
Ο Κάτω Γιαλός βρίσκεται στην νότια πλευρά του οικισμού μεταξύ της χερσονήσου της Μαύρης Ράχης και του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μια παραλία με βότσαλο και  καταγάλανα νερά. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την θάλασσα με θέα τα Αντίψαρα.

Αποψη παραλίας Κάτω Γιαλού από την Μαύρη Ράχη.

Αγία Κυριακή
Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο αμέσως μετά την παραλία του Κατσούνι. Προσφέρεται για όσους επισκέπτες θέλουν να απολαύσουν την θάλασσα σε μια ήσυχη παραλία κοντά στον οικισμό.

Αρχοντίκι
Η παραλία Αρχοντίκι βρίσκεται αμέσως μετά την παραλία της Λάκκας. Χωρίζεται από την Λάκκα με μια μικρή χερσόνησο. Πρόκειται για παραλία που συνδυάζει άμμο με βότσαλο. Στο ένα άκρο της παραλίας πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα. Στα 100 από την παραλία βρίσκεται η βραχονησίδα " Δασκαλειό".
  
  Αποψη παραλίας Λήμνου από τους "Κούκους".

   
 Αποψη παραλίας Λήμνου από την Μαύρη Ράχη.

  
Αποψη παραλίας Λάκκας προς "Αρχοντίκι".


Η παραλία της Λάκκας. Στο βάθος διακρίνεται  η βραχονησίδα "Αι Νικολάκι"με το ομώνυμο ξωκλήσι.

  
Παραλία Λαζαρέττα.

  
 Παραλία Κατσούνι.

  
Αποψη παραλίας Κάτω Γιαλού από Αγιο  Νικόλαο.

  
Παραλία Αγίας Κυριακής.

  
Παραλία Αρχοντίκι. Στο βάθος διακρίνονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

 Κάθε χρόνο, τον Αύγουστο διοργανώνονται από τον πολιτιστικό σύλλογο "Αδελφότητα Ψαριανών"τουρνουά Beach Volley στην παραλία "Κατσούνι" και αγώνας Ποδοσφαίρου με την συμμετοχή τοπικών ομάδων. Το ενδιαφέρον των Ψαριανών και των λοιπών επισκεπτών - φίλων του αθλητισμού- είναι έκδηλο, και κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους θεατές.

Πως να πας
Οι συγκοινωνίες πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου δια της θαλάσσιας οδού. Τα Ψαρά συνδέονται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Χίο και δύο φορές την εβδομάδα με το λιμάνι του Λαυρίου.
  Οι συγκοινωνίες με την Χίο πραγματοποιούνται με το πλοίο "Παναγία Ψαριανή" και με το Λαύριο με το πλοίο "Σάος ΙΙ" της εταιρίας Saos Ferries.
   Αναλυτικά, στον παρακάτω πίνακα,φαίνονται τα δρομολόγια του πλοίου Παναγία Ψαριανή  . 

ΔΕΥΤΕΡΑΤΡΙΤΗ
ΛΙΜΑΝΙΑΦΙΞΗΑΝ/ΣΗΛΙΜΑΝΙΑΦΙΞΗΑΝ/ΣΗ
ΨΑΡΑ7:00ΨΑΡΑ6:00
ΧΙΟΣ10:0015:00ΧΙΟΣ9:0010:30
ΨΑΡΑ18:00ΨΑΡΑ13:00
ΤΕΤΑΡΤΗΠΕΜΠΤΗ
ΛΙΜΑΝΙΑΦΙΞΗΑΝ/ΣΗΛΙΜΑΝΙΑΦΙΞΗΑΝ/ΣΗ
ΨΑΡΑ7:00ΨΑΡΑ7:00
ΧΙΟΣ10:0015:00ΧΙΟΣ10:00
ΨΑΡΑ18:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΚΥΡΙΑΚΗ
ΛΙΜΑΝΙΑΦΙΞΗΑΝ/ΣΗΛΙΜΑΝΙΑΦΙΞΗΑΝ/ΣΗ
ΧΙΟΣ7:00ΧΙΟΣ7:00
ΨΑΡΑ10:0010:30ΨΑΡΑ10:0017:00
ΧΙΟΣ13:3016:00ΧΙΟΣ20:0020:15
ΨΑΡΑ19:0019:30ΨΑΡΑ23:15
ΧΙΟΣ22:30

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις ακόλουθες πηγές:
"Στα Ψαρά να πάς σαν προσκυνητής, 
έτοιμος να χάσεις την καρδιά σου και να την ξανακερδίσεις..." 
Νίκος Γιαλούρης

"Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η Δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινομένο από λίγα χορτάρια
που χαν μείνει στην έρημη γη".
                                                          Διονύσιος Σολωμός


Τα διαβάζουν πολλοί