English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.6.12

Θεσσαλονίκη, στις... Στοές Μοδιάνο & Καπάνι!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάθε πολύπλευρη τουριστική περιήγηση και μία ευκαιρία για βαθύτερη κατανόηση της Θεσσαλονίκης των περασμένων δεκαετιών, αποτελεί η επίσκεψη στις στοές Μόδιάνο και Καπάνι! (Καπάνι = παζάρι)...


Εδώ θα έλεγε κανείς ότι ο χρόνος σταμάτησε και η παράδοση συνεχίζει να είναι βίωμα των σύγχρονων εμπόρων αλλά και πελατών. Το ιδιαίτερο ύφος και διάφορες τακτικές αγοραπωλησίας όπως το παζάρι, εδώ συνεχίζουν να υπάρχουν και να δομούν τον ιδιαίτερο κώδικα της περιοχής. Θεωρείται η κεντρικότερη αγορά της πόλης που συνδυάζει την αφθονία, την οικονομία και την ποικιλία.
Βέβαια για αυτούς που δεν στέκονται στην καταναλωτική τους πλευρά, οι συγκεκριμένες στοές φιλοξενούν μερικά από τα πιο συμπαθητικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μπορείτε λοιπόν να τα επισκεφτείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε, διότι είναι σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει την παλιά αίγλη της πόλης.
Είναι χώρος γραφικός, άμεσος, γεμάτος θόρυβο, ζωή και μυστήριο. Στις στοές Μοδιάνο και Καπάνι μπορείς να αναζητήσεις τα πάντα, από τρόφιμα (βρίσκεις τα πιο φρέσκα προϊόντα και σε τιμές ενίοτε φθηνότερες και από τις λαικές αγορές), ρούχα, είδη σπιτιού κ.ά. Είτε βιάζεσαι και μπορείς να αφιερώσεις μόνο λίγα λεπτά, είτε έχεις χρόνο να κάνεις όχι μόνο τις αγορές σου αλλά και μια επίσκεψη στα ουζερί του χώρου, είναι άδικο να βρεθείς στην Θεσσαλονίκη και να μην περάσεις από κει.

Ιστορία
Η Κεντρική Αγορά Τροφίμων, πιο γνωστή ως Στοά Μοδιάνο (και απένατη η στοά Καπάνι), εγκαινιάστηκε στις 23.3.1925.
Το κτίσιμο της αγοράς είχε ξεκινήσει από το 1922 στο κέντρο της πυρίκαυστης ζώνης, εκεί που το σχέδιο της ομάδας του Γάλλου πολεοδόμου Εμπράρ προέβλεπε τη δημιουργία bazaars. Πριν την πυρκαγιά του 1917 το σημείο εκείνο ήταν η Πλάζα «το παλιό κέντρο της οικονομικής ζωής της πόλης». Τα σχέδια κατασκευής της στοάς έκανε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, γόνος της γνωστής πλούσιας οικογένειας, που είχε επίσης κατασκευάσει και το Τελωνείο (σημ. Επιβατικό Σταθμό στο λιμάνι) και τη βίλλα όπου τώρα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο.

Την ημέρα των εγκαινίων, μουσικές της Μακαμπή και του Σπεράντζα έπαιζαν ως αργά τη νύχτα, ενώ στο φωταγωγημένο ισόγειο προσφέρονταν στους καλεσμένους ρακί Ναχμίας και μπύρα Όλυμπος-Νάουσα με μεζέ τουρσιά, αυχά ιχαμινάδος, ψάρια σεϊμέκος. Στους επίσημους καλεσμένους, σε ιδιαίτερο σαλόνι, προσφέρθηκαν μαύρο χαβιάρι, σαμπάνια και γαλλικά κρασιά!

οι φωτό είναι δανεισμένες απο το http://clairedejour.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί