English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

16.6.12

Θεσσαλονίκη, Αγίας Σοφίας 31 & Ερμού 52, στη γωνία... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ!

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας 31 και Ερμού 52 γωνία. Και ναι, εδώ βρίσκεται το ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ!
Σημερινή διοκτήτρια ολόκληρου του κτιρίου είναι μια απροσδιορίστου ηλικίας ηλικιωμένη γυναίκα, που μπορεί να χαρακτηριστεί εκκεντρική και πιθανόν να είναι και βρυκόλακας, όπως λέει ο μύθος...
Ευτυχώς ακριβώς απέναντι είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας, κι αυτό καθησυχάζει τους φόβους. Η σχεδόν γοτθική όψη του κτιρίου, δημιούργησε διαφόρους μύθους. 
Το σπίτι θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο και καταραμένο. Άλλοι λένε ότι κατοικείται από βρικόλακες. 
Άνθρωποι που τρελαίνονται και μυστήρια γεγονότα.
Το σπίτι αυτό μέχρι πριν λίγες δεκαετίες κατοικούνταν, όμως παραδόξως όλες οι οικογένειες το εγκατέλειψαν... Κι απο τότε δεν το πλησιάζει κανένας, εκτός απο την ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του.
Το «Κόκκινο σπίτι», ή αλλιώς  «Μέγαρο Λόγγου», ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928.
Χτίστηκε για λογαριασμό του βιομήχανου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας. Το φανταστικό αυτό κτήριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι. Η "Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών" που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, και συγκεκριμένα το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου.

Το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του σπιτιού, προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά την διάρκεια της κατασκευής αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη η προσθήκη και τρίτου ορόφου, και τα σχέδια τροποποιήθηκαν δίνοντας στο κτίριο την σημερινή του μορφή. Η προσωνυμία "Κόκκινο Σπίτι" οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τουβλάκια και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια
Διαθέτει τρία καταστήματα στο ισόγειο (Την Μπυραρία "Κουρδιστό Γουρούνι", το κατάστημα με τα ρούχα, και το μικροσκοπικό μαγαζάκι επί της Ερμού), 2 διαμερίσματα στον πρώτο όροφο, 2 στον δεύτερο, και ένα οροφοδιαμέρισμα στον τρίτο, που είναι και το πιο εντυπωσιακό, με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι (πάνω από το Κουρδιστό Γουρούνι).
Στο ισόγειο λειτουργούσε η Έκθεση Υφασμάτων Ναούσης και αργότερα το καφενείο «Ερμής», στέκι των εκπαιδευτικών της πόλης. Το καφενείο, ιστορικό με το δικό του τρόπο, λειτούργησε εκεί μέχρι το 1992, όταν πλέον μετατράπηκε σε μπυραρία "Κουρδιστό Γουρούνι".

Εάν σας άρεσε αυτή η ιστορία, τότε δείτε και αυτές τις 2:
Σύρος... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

Τα διαβάζουν πολλοί