English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.5.12

Παναγία η Καρδιώτισσα και η Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης

Παναγία η Καρδιώτισσα, ή Παναγία η Καραιότησα, ή Παναγία η Καραιώτισσα.
Πρόκειται για εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας που βαστάζει το βρέφος του Ιησού στην αριστερή αγκαλιά της, επάνω στην καρδιά της.

Η Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης βρίσκεται 50χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, σε μια κατάφυτη περιοχή της Βόρειας Δίκτης, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι μια ενεργός γυναικεία μονή και πρόκειται για μοναστήρι καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που έχει δώσει το όνομά του στους δύο κοντινότερους οικισμούς της Κεράς και της Άνω Κεράς. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου - γιορτή της Παρθένου Μαρίας. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό μοναστήρι που υπήρχε κατά τη Δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο (961 - 1204). Έχει μια δίκλιτη εκκλησία με...

όμορφα διακοσμημένα παράθυρα από τούβλα και καμάρες, που στα πλάγια της εκκλησίας γίνονται πολύ μεγάλα, διακοσμημένα με τούβλα κι αυτά. Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν τοιχογραφίες του 14ου αιώνα και παλιές εικόνες.
Έχει υποστηριχθεί (Στ. Σπανάκης) ότι η ίδρυση της Μονής συνδέεται με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται σήμερα στο ναό του Αγίου Αλφόνσου στο Εσκουιλίνο της Ρώμης. Η εικόνα της Παναγίας της Καρδιώτισσας συνδέθηκε με θαυματουργικές ιδιότητες, μνεία των οποίων γίνεται ήδη στα 1415 από τον Chr. Buondelmondi.
Δεν είναι ξεκάθαρο από πότε χρονολογείται, μάλλον πριν τον 14ο αιώνα, η αρχαιότερη μνεία του ονόματός της γίνεται σε έγγραφο του 1333, εποχή κατά την οποία αποτελούσε φέουδο του Λατινικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με την παράδοση είναι δημιουργία του Αγ. Λαζάρου (μοναχού και αγιογράφου) που έζησε τον 9ο αιώνα. Η εικόνα στη διάρκεια της τουρκοκρατίας μεταφέρθηκε τρεις φορές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επέστρεφε μόνη της πίσω στη μονή μέχρι που δέθηκε σε έναν μαρμάρινο κίονα που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην αυλή της μονής.
Κλάπηκε ξανά το 1498 από Έλληνα έμπορο κρασιού και μεταφέρθηκε στη Ρώμη (ο έμπορος στη Ρώμη αρρώστησε, πριν πεθάνει εξομολογήθηκε σε φίλο του την κλοπή της εικόνας και τον παρακάλεσε αν πεθάνει να την πάει σε κάποια εκκλησία). Το 1735 αντικαταστάθηκε με μια εικόνα διαφορετικού τύπου που βρίσκεται στο τέμπλο της μονής μέχρι και σήμερα και θεωρείτε εξίσου θαυματουργή (λέγεται ότι όταν οι πιστοί την παρακαλούν η εικόνα δακρύζει). Και αυτή κλάπηκε το 1982 αλλά οι δράστες συνελήφθησαν.
Υπάρχουν πολλές εκκλησίες της Παναγίας της Καρδιώττισας σε όλη την Ελλάδα, πολλές από αυτές είναι εξίσου παλιές με τη Μονή Κέρας Καρδιώτισσα.

Τα διαβάζουν πολλοί