English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

23.5.12

Σαν Μαρίνο / Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Σαν Μαρίνο συχνά αναφέρεται ως το παλιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Είναι μεσόγεια χώρα και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο. Ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό λιθοξόο, στις 3 Σεπτεμβρίου  του 301μ.Χ.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Μαρίνος προσπαθώντας να ξεφύγει απ' το διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία. Πολιούχος αγία της χώρας είναι η Αγία Αγάθη. Ο Μαρίνος έφυγε από το νησί της Αδριατικής, Ραμπ μαζί με τoν αδελφικό του φίλο Λέο και κατευθύνθηκε στην πόλη του Ρίμινι. Μετά το διωγμό λόγω των χριστιανικών του κηρυγμάτων, κατέφυγε στο κοντινό βουνό Μόντε Τιτάνο (Monte Titano), όπου έχτισε μια μικρή εκκλησία και με αυτόν τον τρόπο ίδρυσε την πόλη και ό,τι σήμερα αποτελεί το κράτος του Αγίου Μαρίνου.
Ο Ναπολέων αρνήθηκε να καταλάβει τη χώρα λέγοντας: "Μα γιατί, είναι μια πρότυπη Δημοκρατία!" Η κυβέρνηση του Αγίου Μαρίνου ονόμασε τον Αβραάμ Λίνκολν επίτιμο πολίτη της χώρας. Εκείνος απάντησε γραπτώς, λέγοντας ότι η Δημοκρατία αποδείκνυε πως "το κράτος το οποίο θεμελιώθηκε πάνω σε δημοκρατικές αρχές είναι σε θέση να διοικηθεί έτσι, ώστε να είναι ασφαλές και παντοτινό". Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Άγιος Μαρίνος ήταν σε θέση να παραμείνει και επίσημα ουδέτερος. Η χώρα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πρώτης...

δημοκρατικά εκλεγμένης κομμουνιστικής κυβέρνησης, η οποία διήρκεσε από το 1945 έως το 1957. Έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 1998 και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1992, αλλά δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόλο που έχει επίσημο νόμισμα το ευρώ.
Η Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (στα ιταλικά Serenissima Repubblica di San Marino) είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου, με έκταση μόλις 61,2 km² και 30.324 κατοίκους κι έχει σχεδόν 3.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο!
Στο κρατίδιο λειτουργεί και πανεπιστήμιο (Università degli Studi della Repubblica di San Marino)
Το παραδοσιακό τους ποτό ειναι το Λεμοντσέλο ή την Γκράπα, που θυμίζει έντονα το δικό μας Ούζο . Όσον αφορά το φαγητό ετοιμαστείτε να γευτείτε μοναδικές ιταλικές παραδοσιακές συνταγές. Αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από απλή διατροφή: είναι πάθος και τέχνη.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Από μακριά, τα τρία κάστρα στην κορυφή του απόκρημνου βραχώδους λόφου και τα σπίτια που στέκονται γαντζωμένα στην κατάφυτη πλαγιά του, φαίνονται αρκετά εντυπωσιακά. Περνώντας τη νοερή συνοριακή γραμμή (δεν υπάρχουν πια συνοριακές εγκαταστάσεις), ο δρόμος γλιστρά αρχικά ανάμεσα σε καταπράσινα περιβόλια και αμπελώνες και φτάνει στους πρόποδες του λόφου, εκεί που απλώνουν τις γειτονιές τους οι συνοικίες Μπόργκο Ματζόρε και Σεραβάλε.
Στη συνέχεια, μια ασφάλτινη φιδωτή κορδέλα αναλαμβάνει να οδηγήσει τους επισκέπτες στην κορυφή όπου βρίσκεται η μεσαιωνική καστροπολιτεία του Σαν Μαρίνο. Η ανάβαση τελειώνει μπροστά ακριβώς στην είσοδο της παλιάς πόλης που είναι κλεισμένη μέσα στα καλοδιατηρημένα τείχη της.
Ανηφορίζοντας με χαλαρούς ρυθμούς τα στριφογυριστά καλντερίμια, που συνήθως είναι ασφυκτικά γεμάτα τουρίστες, κάντε μια πρώτη στάση στην κεντρική παραλληλόγραμμη πλατεία με το άγαλμα της Ελευθερίας, που ορθώνεται μπροστά ακριβώς από το Παλάτι των Αρχόντων (Palazzo Pubblico). Στην είσοδο του παλατιού, που κτίστηκε μεταξύ 1884-1894 και είναι η έδρα της κυβέρνησης, παραστέκουν φρουροί με τις χαρακτηριστικές μεσαιωνικές στολές τους. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου μπορείτε να παρακολουθήσετε το τελετουργικό της αλλαγής της προεδρικής φρουράς. Το νεο-γοτθικού ρυθμού Παλάτι των Αρχόντων είναι στη διάθεση του κοινού και η ξενάγηση στο εσωτερικό του κτιρίου είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Τις εντυπώσεις κερδίζει η αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ένας από τους πιο όμορφα διακοσμημένους χώρους του παλατιού.
Μετά το Διοικητήριο, κατευθυνθείτε στο πλάτωμα «Balestrieri». Ο ανδριάντας του Bartolomio Borchesi, στημένος στα δεξιά του πλατώματος και ο σταθμός του τελεφερίκ στα αριστερά, κυριαρχούν στον χώρο. Η θέα από το πλάτωμα είναι αποκαλυπτική και το μάτι δεν χορταίνει την ομορφιά του ιταλικού τοπίου. Το πράσινο του πλούσιου κάμπου που χάνεται στο γαλάζιο της Αδριατικής είναι ένα πανόραμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Επισκεφθείτε στη συνέχεια τη νεοκλασικού ρυθμού Basilica del Santo, που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Μαρίνο, προστάτη της χώρας. Κτισμένη το 1838 στη θέση μιας εκκλησίας του 4ο μ.Χ. αιώνα, η Μητρόπολη είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, που μπορούν να προσκυνήσουν τα λείψανα του αγίου (μεταφέρθηκαν εδώ τον 15ο αιώνα), να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, ή απλά να θαυμάσουν θρησκευτικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.
Άλλα θρησκευτικά μνημεία που αξίζει να γνωρίσετε είναι το μοναστήρι Santa Chiara, η εκκλησία των μοναχών Καπουτσίνι και η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, το παλαιότερο κτίσμα του Σαν Μαρίνο (1361) που στεγάζει μια συλλογή με πίνακες ζωγραφικής του Niccolo Alunno.
Επισκέψιμο είναι επίσης το σπίτι που έμενε όταν ήρθε εδώ να κρυφτεί κυνηγημένος από τους Αυστριακούς ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι.
Οι τρεις πύργοι του Monte Titano Κτισμένοι πάνω στις τρεις κορυφές του Monte Titano, οι πύργοι του Σαν Μαρίνο αποτελούν κυριολεκτικά το... κερασάκι στην τούρτα. Διαχρονικά σύμβολα ελευθερίας, οι τρεις πύργοι του Monte Titano απεικονίζονται στη σημαία της χώρας, καθώς επίσης και στο εθνόσημο. Το διαμορφωμένο πλακόστρωτο μονοπάτι που τους συνδέει αποτελεί την αγαπημένη βόλτα των ντόπιων και των επισκεπτών. Από τις επάλξεις των πετρόκτιστων πύργων, η θέα προς την ενδοχώρα, με τους χαμηλούς λόφους και τις κατάφυτες πεδιάδες, είναι ενδιαφέρουσα.

  1. Ο πύργος Guaita (γνωστός και ως La Rocca ή First Tower), χρονολογείται από τον 10ο-11ο αιώνα, είναι ο παλαιότερος -και πιο εντυπωσιακός- από τους τρεις και ένας από τους αρχαιότερους της Ιταλίας. Αποτελούσε τον σημαντικότερο κρίκο στην αμυντική ζώνη της πόλης και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Το μικρό παρεκκλήσι στο εσωτερικό του πύργου Guaita είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα, ενώ η εικόνα της πόλης και των ακτών της Αδριατικής από την κορυφή του εντυπωσιάζει. 
  2. Ο πύργος Cesta (Second Tower) χτίστηκε το 13ο αιώνα και βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του Monte Titano (775 μ.). Ανιστορήθηκε το 1930 και από το 1956 στεγάζει στο εσωτερικό του το μουσείο «San Marino Museum of Antique-Historical Weapons», όπου εκτίθενται όπλα και πολεμικός εξοπλισμός από τον Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. 
  3. Κτισμένος από τον 14ο αιώνα στη χαμηλότερη κορυφή Monte Titano, ο πύργος Montale (Third Tower) είναι ο πιο απόμακρος και λόγω της απόστασης έχει λιγότερους επισκέπτες. Με πενταγωνική κάτοψη, έχει δεχτεί αρκετές παρεμβάσεις στη διάρκεια των αιώνων, την τελευταία το 1935. Στο παρελθόν, ο πύργος Montale εκτελούσε και αυτός χρέη φυλακής, ενώ σήμερα είναι ιδιωτικός. 
Ωράριο λειτουργίας των πύργων Οι τρεις πύργοι του Monte Titano είναι ανοικτοί κάθε μέρα: Ιανουάριος, Μάρτιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, 08.50-17.00. Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, 08.00-20.00. Εισιτήριο εισόδου για κάθε πύργο: 3 euro.
Αφού ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στα τρία οχυρωματικά αρχιτεκτονήματα του Monte Titano, επιστρέψτε στο κέντρο της παλιάς πόλης. Αν δεν θέλετε να γευματίσετε ή να πιείτε καπουτσίνο σε κάποιο από τα δεκάδες ατμοσφαιρικά καφέ-ρεστοράν, περπατήστε στα στενά καλντερίμια χαζεύοντας τις ελκυστικές βιτρίνες των καλαίσθητων μικρομάγαζων. Μπορεί ο πάλαι ποτέ φορολογικός παράδεισος του Σαν Μαρίνο να έχει χάσει μεγάλο μέρος της (καταναλωτικής) αίγλης του, χάρη όμως στη χαμηλότερη φορολογία -σε σχέση με την Ιταλία-, παραμένει ιδανικός προορισμός για φτηνές αγορές σε επώνυμα ρούχα και παπούτσια, αρώματα, καλλυντικά, ηλεκτρονικές συσκευές και μουσικά όργανα. 

ΜΟΥΣΕΙΑ
Όλα τα μουσεία και τα αξιοθέατα βρίσκονται μέσα στην παλιά πόλη του San Marino η οποία περιβάλλεται από τείχη, ενώ είναι μία από τις λίγες πόλεις στην οποία δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Όλα τα κτίρια της παλιάς πόλης είναι διατηρητέα από την εποχή ίδρυσης του κρατιδίου. Τα σημαντικότερα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Museo delle Armi Moderne, το Museo della Tortura, το Reptilarium-Aquarium και το Museo di Torre.
Στο Μουσείο Αυτοκινήτων Maranello Rosso -Ferrari Museum- Abarth Museum, οι φίλοι των τεσσάρων τροχών έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 25 συλλεκτικές Ferrari και 40 πρωτότυπα Abarth. Το μουσείο είναι ανοιχτό από Φεβρουάριο-Νοέμβριο. Υπάρχει δυνατότητα Driving Test με Ferrari μόνο κατόπιν συνεννόησης και με είσοδο 12 euro.

Τα διαβάζουν πολλοί